Stadsutveckling
Här kan du läsa om ämnen kopplat till stadsutveckling.
Brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder
Boverket har tillsammans med Brå, länsstyrelserna och Polismyndigheten tagit fram en vägledning kring brott och trygghet i samhällsbyggnadsprocessen.
Barns & ungas utemiljö
Boverket har tillsammans med Movium vid Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en vägledning för barns och ungas utemiljö.
Förtätning av städer
När konkurrensen om tillgängliga ytor ökar i våra städer och tätorter är det väsentligt att hitta mångfunktionella lösningar samt att göra medvetna val när prioriteringar behöver ske. Boverket lyfter här fram några viktiga aspekter att tänka på vid förtätning.
Sociokulturell hållbarhet
Sedan 2009 samverkar fyra myndigheter för att långsiktigt gynna en ökad medvetenhet om hur sociala och kulturella perspektiv kan bidra till en hållbar stadsutveckling.
Offentliga miljöers gestaltning
Gestaltningen av en plats är central för hur väl den fungerar och hur uppskattad den blir av medborgare och andra aktörer. En väl utformad plats kan medföra att människor trivs och att de bor kvar.
Miljonprogrammet
En stor del de bostäder vi har kom till under perioden 1965 till 1974, en tid i svenskt byggande som brukar betecknas miljonprogrammet.
Urbant utvecklingsarbete
Satsningar för att minska boendesegregation och främja social integration har inte nått önskat resultat. Tvärtom talar mycket för att utvecklingen mot socioekonomiskt segregerade städer har accelererat.
Rådet för hållbara städer
Rådet för hållbara städer är ett samverkansforum med 13 medlemmar som arbetar för att stärka kommunernas förutsättningar att utveckla levande och hållbara städer.
Hälsa först!
Boverket och Naturvårdsverket har tagit fram en exempelsamling för att visa på möjligheterna att utveckla hållbara, hälsosamma och trygga samhällen.