Danmark
I Danmark har Folketinget tagit fram en handlingsplan för cirkulär ekonomi, en strategi för hållbart byggande samt en klimataktionsplan för att påskynda den gröna omställningen för de större sektorerna. Folketinget har även antagit en klimatlag med målet att reducera utsläppen av växthusgaser med 70 procent till 2030, jämfört med 1990, samt slutit en överenskommelse med andra partier i Folketinget avseende en nationell hållbarhetsstrategi.
Strategi för hållbart byggande
Strategin för hållbart byggande är regeringens åtgärdsplan för bygg- och konstruktionssektorn vilken omfattar fem olika fokusområden:
- Fler klimatvänliga byggnader och konstruktioner
- Hållbara, högkvalitativa byggnader
- Resurseffektiva byggnader
- Energieffektiva, hälsosamma byggnader
- Digitalt stödd konstruktion
Hållbart byggande i den danska handlingsplanen
Handlingsplanen för cirkulär ekonomi gäller för 2020–2032, men ska ses över senast år 2027. Handlingsplanen utgör Danmarks nationella plan för förebyggande och hantering av avfall och har särskilt fokus på tre områden där det finns stor potential för att minska belastningen på miljön och klimatet (biomassa, byggande och plast) men innehåller också många generella insatser inom den cirkulära värdekedjan.
Det finns tre dimensioner av hållbart byggande i den danska handlingsplanen:
- Miljöpåverkan från byggnader måste minska.
- I livscykelkostnadsberäkningen måste investering och kvalitet väga lika tungt.
- Hälsan och inomhusklimatet i byggnader måste förbättras.
Planen redogör även för den cirkulära värdekedjan, det vill säga flödet från design och konsumtion till avfallshantering samt hur återvunna naturresurser återförs till nya produkter och material.
Handlingsplan for cirkulær økonomi (på danska Miljöministeriets webbplats)
National strategi for bæredygtigt byggeri (på Social- og Boligstyrelsens webbplats)
Grøn produktion og affald (på Miljøstyrelsens webbplats)
Dessutom finns mycket arbete gjort vid universiteten. Se exempel från Danmarks tekniska universitet och Aalborg universitet.
Circular construction (på Danmarks Tekniske Universitets webbplats)