Fastighetsägares och nyttjanderättshavares medgivande och utfästelse

Granskad: 7 oktober 2024

Innan kommunen fattar ett positivt beslut om bostadsanpassningsbidrag ska sökanden komma in till kommunen med ett skriftligt underlag som visar att den som äger bostaden går med på att åtgärden utförs och inte heller kommer kräva någon ersättning för att återställa anpassningen. Den som har nyttjanderätten till bostaden där anpassningen ska utföras måste också samtycka till att åtgärden utförs.

Lagkrav på medgivande och utfästelse att inte kräva ersättning 

10 §
  Om någon annan än sökanden helt eller till viss del äger bostaden eller gemensamma utrymmen eller tomt i anslutning till bostaden eller om någon annan än sökanden helt eller till viss del innehar bostaden med hyres- eller bostadsrätt eller annan nyttjanderätt, lämnas bostadsanpassningsbidrag endast om
   1. samtliga ägare och, i förekommande fall, nyttjanderättshavare har medgett att anpassningsåtgärderna får vidtas, och
   2. samtliga ägare har utfäst sig att inte kräva ersättning av sökanden eller nyttjanderättshavare för att återställa anpassningsåtgärderna.

Medgivande och utfästelse enligt första stycket behöver inte inhämtas av upplåtare av tomträtt.

Om sökanden inte är ensam ägare till bostaden krävs för bostadsanpassningsbidrag att den eller de som äger bostaden, eventuellt tillsammans med sökanden, går med på att anpassningen utförs, det vill säga lämnar sitt medgivande. Även den eller de som innehar nyttjanderätten till exempelvis en hyreslägenhet där anpassningen ska utföras måste samtycka till att åtgärden utförs. Den eller de som äger bostaden måste dessutom utfästa sig att inte kräva ersättning för att återställa anpassningsåtgärderna.

Skriftligt underlag som visar att anpassningen får utföras

Innan kommunen fattar ett positivt bidragsbeslut  måste det finnas ett medgivande från den som äger bostaden eller har nyttjanderätten till den. 

Medgivande från hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller annan ägare

När sökanden inte äger bostaden

Om sökanden innehar bostaden med hyresrätt, bostadsrätt eller någon annan nyttjanderätt, till exempel arrende, äger sökanden inte bostaden. Medgivande måste då inhämtas från den som äger bostaden, gemensamma utrymmen eller tomt i anslutning till bostaden. Vanligtvis handlar det om en hyresvärd eller en bostadsrättsförening. Även när bostaden finns i ett en- eller tvåbostadshus eller i en ägarlägenhetsfastighet som sökanden inte äger krävs medgivande från ägaren för att bostadsanpassningsbidrag ska kunna lämnas. (Proposition 2017/18:80 sid. 75.)

När sökanden är delägare till bostaden

Om sökanden är delägare i ett en- eller tvåbostadshus eller en ägarlägenhetsfastighet krävs medgivande från övriga delägare.

När sökanden är ensam ägare till bostaden

Om sökanden är ensam ägare till fastigheten behövs inget medgivande från eventuell make/maka/partner/sambo som bor tillsammans med sökanden på fastigheten.

Medgivandet från ägaren ska vara skriftligt

Medgivande att åtgärderna får utföras från ägare och nyttjanderättshavare

4 §    Sökanden ska före kommunens beslut att bevilja bidrag inkomma till kommunen med skriftligt underlag som visar att det finns ett sådant medgivande från ägare och nyttjanderättshavare som avses i 10 § lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag om att anpassningsåtgärderna får utföras.

Ägarens medgivande måste vara skriftligt. Kommunen kan inte fatta ett positivt bidragsbeslut innan det finns ett skriftligt medgivande. Det framgår av 4 § Boverkets föreskrifter (2018:12).

Inget krav på medgivande från upplåtare av tomträtt

Något medgivande från den som upplåter tomträtt behövs inte. Det beror på den starka rättsställning som innehavare av tomträtt har (proposition 2017/18:80 sid. 76).

Medgivande från den som innehar nyttjanderätten till exempelvis en hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet

Om sökanden bor i en bostad som innehas med hyresrätt, bostadsrätt eller någon annan nyttjanderätt, men inte helt och hållet själv innehar denna nyttjanderätt, behövs (förutom medgivande från ägaren) dessutom ett medgivande från den eller de som innehar nyttjanderätten (ibland kanske tillsammans med sökanden). Om ett medgivande av det här slaget saknas kan bostadsanpassningsbidrag inte beviljas.

När sökanden är ensam nyttjanderättshavare

Om sökanden är ensam kontraktsinnehavare behövs inget medgivande från eventuell make/maka/partner/sambo som bor tillsammans med sökanden i bostaden.

Begreppet nyttjanderättshavare

I lagtexten används begreppet "nyttjanderättshavare" för att utesluta andra rättighetshavare som exempelvis servituts- och ledningsrättshavare (proposition 2017/18:80 sid. 75).

Medgivandet från nyttjanderättshavare ska vara skriftligt

Medgivande att åtgärderna får utföras från ägare och nyttjanderättshavare

4 §    Sökanden ska före kommunens beslut att bevilja bidrag inkomma till kommunen med skriftligt underlag som visar att det finns ett sådant medgivande från ägare och nyttjanderättshavare som avses i 10 § lagen (2018:222