Liten avvikelse inom områdesbestämmelser
Byggnadsnämnden kan ge bygglov även om en åtgärd strider mot områdesbestämmelserna om avvikelsen är liten och förenlig med områdesbestämmelsernas syfte.
Liten avvikelse
För att bygglov ska kunna ges för en åtgärd med liten avvikelse ska avvikelsen
- vara liten,
- vara förenlig med områdesbestämmelsernas syfte,
- tillsammans med andra avvikelser inte vara alltför omfattande,
- inte antas begränsa en rättighet eller pågående verksamhet i omgivningen, och
- inte antas medföra betydande miljöpåverkan.
31 b §
Trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a § 2 får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte och
1. avvikelsen är liten, eller
2. åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Lag (2014:900) .
31 d §
Om avvikelser tidigare har godtagits enligt 30 §
första stycket 1 b, 31 b eller 31 c §, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. Lag (2014:900) .
31 e §
Bygglov enligt 31 b eller 31 c § får inte ges om åtgärden kan antas medföra
1. betydande miljöpåverkan, eller
2. begränsning av rättighet eller pågående verksamhet i omgivningen. Lag (2014:900) .
Byggnadsnämnden ”får” ge bygglov trots att en åtgärd avviker från områdesbestämmelserna under vissa förutsättningar. Det är upp till byggnadsnämnden att göra en bedömning av om det är lämpligt att lämna bygglov trots att åtgärden avviker från områdesbestämmelserna. En sådan lämplighetsprövning förutsätter att avvikelsen är liten och förenlig med områdesbestämmelsernas syfte. Även om avvikelsen är liten och förenlig med områdesbestämmelsernas syfte kan det i vissa fall vara olämpligt att medge avvikelsen. En avvägning mellan de intressen som talar för åtgärden och de motstående allmänna och andra intressen som skyddas av plan- och bygglagen, PBL, eller annan lagstiftning måste göras. Domstolen kan göra en annan lämplighetsbedömning än den som nämnden har gjort. (MÖD 2016-06-16 mål nr P 7907-15 och MÖD 2018-01-17 mål nr P 2185-17/2018:17)
Mål: P 7907-15 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)
Mål: P 2185-17/2018:17 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)
Det finns ingen generell rätt till avvikelser från områdesbestämmelserna. Om en avvikelse är godtagbar eller inte förutsätter en samlad bedömning i det enskilda bygglovsärendet, både när det gäller åtgärdens lämplighet och i vilken utsträckning den kan anses rymmas inom områdesbestämmelsernas syfte. Godtagbara avvikelser ska enbart ha en så begränsad påverkan att en ändring av områdesbestämmelserna inte behövs. En avvikelse får därför inte medföra inskränkningar i grannars möjligheter att i framtiden utnyttja sin mark. (jfr prop. 1989/90:37 sid. 56)
Om ingripanden mot olovlig kontorisering, m.m., prop. 1989/90:37 (på Sveriges riksdags webbplats)
Vid prövningen bör särskilt övervägas i vilken utsträckning och på vilket sätt en avvikelse kan få prejudicerande effekter. En åtgärd som kan vara godtagbar på en fastighet, kan leda till en oacceptabel miljöförändring om &