Urbana träd och ekosystemtjänster

Granskad: 27 maj 2019

Träd ger fler ekosystemtjänster än många andra typer av vegetation eller grön lösning. De påverkar platsen både upplevelsemässigt och fysiskt när de växer. Med åldern ökar deras värde och att bevara och vårda de träd som finns i städerna borde vara högt prioriterat i arbetet med ekosystemtjänster. Här kommer vi att beskriva nyttan av träd och ge förslag på vad som kan göras för att stödja dem.

Gamla träd gynnar biologisk mångfald

Gamla stora träd är värdar för många sällsynta insektsarter och vissa kan bidra med nektar och pollen till pollinerare under tider på året när inget annat blommar. Ofta är ett träds betydelse för att gynna artrikedomen hos till exempel insekter, svampar och lavar relaterade till trädets ålder. Fåglar använder träd på flera sätt, vissa vill sitta i toppen och sjunga eller spana, andra bygger bon och en del fångar sin mat i och i närheten av träd. Vissa trädarter gynnar fler organismer än andra. Generellt ger individer av inhemska trädarter fler nyttor än utländska arter för andra arter i vårt ekosystem.

Träd ger många nyttor

Träd bidrar till klimatanpassning genom fördröjning och minskning av dagvatten, skugga och temperaturutjämning. De filtrerar partiklar och kan ta upp gasformiga föroreningar. De kan rena vatten i marken och de ger identitet till en plats och påverkar människors hälsa positivt.

Träd skuggar och påverkar lokalklimatet, de påverkar vindstyrkan och riktningen, reducerar och uppehåller dagvatten och kan reducera partikelhalterna om de är rätt placerade. Människor uppskattar träd, vilket ofta visar sig genom att allmänheten opponerar sig när stora träd ska tas bort i stadsmiljön. Forskning har visat att människor tycker mest om stora, breda och täta träd, vilket är ännu en anledning att bevara stora gamla träd i stadsmiljön.

Bevara gamla träd vid byggnationer och renoveringar

Den största insats man kan göra för ekosystemtjänster i staden är att bevara gamla träd. Det tar tid innan vi får gamla stora träd som ger denna mängd av nyttor. Ett minimum för att ett träd ska uppfattas som gammalt är 50-100 år är, men det beror också på arten. Vissa arter behöver dubbelt så lång tid. Det är därför inte möjligt att ersätta ett gammalt stort träd med ett nytt och förvänta sig att de ger samma ekosystemtjänster. Träd med en omkrets på upp till 120 cm eller som är cirka 20 år gamla går däremot relativt lätt att flytta och det är möjligt att köpa träd av denna storlek. Flyttade träd kan dock inte generera alla nyttor förrän de är ordentligt etablerade och har återfått en god vitalitet, vilket kan ta flera år.

En ny beräkning indikerar att det är lika dyrt att ta ner ett träd, transportera bort det, ta bort stubben och återställa marken som det är att bevara trädet genom att lägga ut plåtar och hägna in det. Om ett träd står olämpligt till och nya infarter måste byggas blir det dock oftast dyrare att behålla trädet. Ska ett träd bevaras måste detta vara mycket tydligt i förfrågningsunderlaget och träden bör vara tydligt markerade.

Det är vanligt att befintliga träd tas bort eftersom det ger kortsiktiga förenklingar och besparingar. Men man förlorar då också de långsiktiga vinsterna som befintliga träd kan ge i form av ekosystemtjänster som temperaturreglering och biologisk mångfald.

Flytta träd

Träd med upp till 120 cm i stamomfång går relativt enkelt att flytta och detta görs redan i Sverige. Själva flytten går snabbt, en specialmaskin tar upp hela trädet, transporterar iväg det och planterar det direkt. För att detta ska fungera behöver träden förberedas genom att rötterna beskärs och får nybildas i den jordklump som ska flyttas. Gropen dit träden ska flyttas måste också förberedas noga, bearbetas och luckras så det inte är kompakterat. Därefter måste trädet ha vatten så att det inte torkar och så att rötterna får kontakt med den omgivande jorden.

Det är möjligt att flytta ännu större träd, med ett stamomfång upp till 300 cm. För sådana stora träd krävs lyftkran och en riktigt stor jordklump.

Läs mer om flytt av stora träd under rubriken "På andra webbplatser" i "Relaterad information".