Handlingsplan för trygghet i stadsmiljön, Helsingborgs stad
Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad har sedan 2016 arbetat aktivt med att bygga en organisation kring trygghetsfrågor. Handlingsplanen ”Trygghet i stadsmiljön 2018-2023” är framtagen av ett interdisciplinärt team och innehåller strategier och metoder för hur stadsbyggnadsförvaltningen ska arbeta med olika insatser för att förbättra tryggheten i Helsingborg.
Behovet
Återkommande mätningar från polisen och Helsingborgs stad visade att otryggheten i staden ökade. Helsingborgs stad arbetade sedan tidigare med bland annat trygghetsvandringar, men 2016 såg stadsbyggnadsförvaltningen ett behov av att ta ett helhetsgrepp kring trygghetsfrågan för att bättre kunna möta rådande samhällsutmaningar, som exempelvis utanförskap och segregation, i stadsbyggnadsprocessen.
Målbilden
Målet var att ta fram en handlingsplan med verktyg för hur stadsbyggnadsförvaltningen kan arbeta med tryggheten i stadsmiljön. Handlingsplanen ska hållas aktuell genom årliga nulägesanalyser (se vidare under rubriken Samordning/samverkansmodell), och ge utrymme både för beprövade fysiska åtgärder i kombination med sociala insatser och nya, ibland okonventionella, metoder.
Handlingsplanen syftar till att öka tryggheten för alla som vistas i Helsingborgs stadsmiljöer, på den mark som stadsbyggnadsförvaltningen har rådighet över.
Skeden i samhällsbyggnadsprocessen där insatser gjorts
Handlingsplanen omfattar såväl omvandlings- och utbyggnadsområden som befintliga miljöer, och berör detaljplanering liksom byggnations- och förvaltningsskedet.
Samordning/samverkansmodell
Teamet som arbetar med trygghetsfrågor på stadsbyggnadsförvaltningen, och som har tagit fram handlingsplanen, består av en landskapsarkitekt (specialiserad på ljusdesign), en stadsmiljöstrateg (utbildad urban designer) och en samhällsplanerare (utbildad kulturgeograf). Kompetensmässigt kompletterar de varandra och kan bevaka olika perspektiv i trygghetsfrågan i samarbete med andra förvaltningar inom kommunen.
Handlingsplanen är ett levande dokument. Grunden i arbetet är att ta fram en nulägesanalys, som uppdateras årligen och som kopplas direkt till olika typer av fysiska insatser. Nulägesanalysen genomförs i huvudsak med hjälp av två olika metoder: den årligen återkommande trygghetsturnén och en digital trygghetskarta. Utöver det hämtas även expertsynpunkter in via diskussioner om trygghetsfrågor i stadens olika nätverk. Trygghetsturnén genomförs tillsammans med representanter från polisen, Räddningstjänsten, övriga kommunala förvaltningar, fastighetsägare, förvaltare och andra lokala aktörer. Det är ett undersökande och observerande arbete med syfte att lyssna in och kartlägga var medborgarna anser att det behövs kommunala insatser för att öka tryggheten. Under turnén, som varar i två veckor, besöks ett tiotal platser i staden, varav ungefär en tredjedel av platserna återkommer år efter år. Genom att föra en dialog kring tryggheten med medborgarna i de olika områdena får teamet lokal kunskap som ligger till grund för hur vidare trygghetsinsatser planeras. Inbjudan sker via utskick av vykort till alla hushåll och till olika nätverk och ideella föreningar i de aktuella områdena för trygghetsturnén, samt via pressutskick och sociala medier.