Tyskland
Tyskland har definierat en målbild för 2050 för att bidra till nettonollutsläpp, en vision för cirkulär ekonomi till 2030 samt en färdplan med åtgärder för övergång till denna. Utöver detta har landet tagit fram och vidareutvecklat ett antal strategier avseende resurseffektivisering. Ett av Tysklands många projekt inom cirkulärt byggande är ”Berlin’s Circular Construction Ecosystem” som pågick under 2019. Där identifierades hinder och möjligheter för cirkulärt byggande i Berlin samt vilka typer av åtgärder som kan möta dessa.
Målbild och färdplan
Circular Economy Initiative Germany (CEID) har definierat en målbild där landet ska bidra till EU:s mål om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050.
CEID har utifrån denna arbetat fram en färdplan tillsammans med ett stort antal aktörer från näringslivet, akademin och civilsamhället där syftet var att utforma en vision för 2030 samt ta fram förslag på konkreta åtgärder för övergången till en cirkulär ekonomi.
About the Circular Economy Initiative (på Circular Economy Initiative)
Strategi för effektiv resurshantering
Det finns ett antal landsövergripande strategier avseende resurseffektivisering i programmet ProgRes III, där målet är att säkerställa ett mer hållbart uttag av naturresurser.
I programmet beskrivs åtgärder som kan bidra till att spara naturliga resurser genom att öka resurseffektiviteten. Åtgärderna presenteras längs med värdekedjan, från utvinning av råvara till produktdesign, produktion och konsumtion hela vägen till avfallshantering. I avfallshanteringen anges hur produkterna kan återvinnas i stället för att deponeras. Programmet strävar efter att sluta materialcykeln så långt som möjligt och betonar vikten av lämplig produktdesign. Läs mer i Europeiska miljöbyråns landrapport för Tyskland.
Rapporten Circular economy country profile – Germany (pdf på Europeiska miljöbyråns webbplats)
Projekt med fokus på cirkulärt byggande
Projektet ”Berlin’s Circular Construction Ecosystem” pågick under 2019 med syftet att identifiera hinder och möjligheter för cirkulärt byggande i Berlin. De främsta utmaningarna var enligt projektet:
- begränsad kunskap och bristande kommunikation i ämnet
- komplexa normer, regelverk och standarder
- ekonomiska risker.
För att hantera dessa utmaningar identifierades nio åtgärdsområden. Här är några av de som lyfts fram:
- tillhandahålla och sprida information om cirkulär ekonomi och metoder för att arbeta med detta och på så sätt öka medvetenheten om och efterfrågan på cirkulärt byggande.
- etablera nya och skalbara affärsmodeller för cirkulärt byggande
- utbilda och förbereda arkitekter, planerare och hanterverkare för att uppmuntra till hållbara byggmetoder.
Understanding Berlin’s circular construction ecosystem (på Circular Berlins webbplats)
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.