Andra armeringssorter än eurokodens
Den enda sorts slakarmering som behandlas i eurokoden för betong är kamstänger. Profilerade stänger nämns också, men då genom att dessa kan finnas i produktstandarder för prefabricerade betongelement. Denna vägledning tar upp möjligheten att använda andra armeringssorter, till exempel rostfri eller ytbelagd armering, när man dimensionerar enligt eurokoden.
Armering enligt EN 1992-1-1
I SS-EN 1992-1-1 avsnitt 3.2 ställs krav på armeringsstål enligt EN 10080. Om andra stål används som inte stämmer med EN 10080 ska egenskaperna stämma överens med SS-EN 1992-1-1, avsnitt 3.2.2 till 3.2.6 och med bilaga C. Alla uppräknade krav är anpassade till svetsbar kamstålsarmering.
Av stycke 1.1.2(4)P i eurokoden SS-EN 1991-1-1 framgår att den inte särskilt behandlar släta armeringsstänger. Eurokoden behandlar inte heller specialstänger med ytbehandling särskilt, vilket framgår av stycke 3.2.1(1)P.
Allmänna regler i eurokodens stycke 4.3 gäller dock. Det innebär att beständighet ska beaktas och särskilda åtgärder som användning av rostfritt stål eller ytbeläggningar kan behövas.
Vidare anges i stycket 3.2.2(2)P anm. 2 att uppgifter om användning av profilerade stänger i förtillverkade produkter kan återfinnas i produktstandarder.
Användning av andra armeringssorter
Även om inte andra armeringssorter än kamstål omfattas av SS-EN 1992-1-1 finns det inget i Boverkets konstruktionsregler, EKS, som hindrar att andra sorter används. Det är dock viktigt att användandet av andra sorter baseras på vetenskapligt verifierade modeller för till exempel förankring, skarvning med mera. Sådana modeller kan till exempel återfinnas i Boverkets äldre konstruktionsregler, BKR, och i Boverkets handbok för betongkonstruktioner, BBK 04.
I BBK 04 finns modeller för bland annat förankring av slät stång, kamstång, profilerad stång och nät. För att använda armeringssorterna som inte behandlas i eurokoden blir det viktigt att anpassa detaljutformningen. För slät stång krävs till exempel en annan typ av förankring än vad som normalt används för kamstänger. En vanlig lösning är ändankare, se BBK 04, avsnitt 3.9.1.5.
Även annat än förankring kan behöva beaktas när det gäller detaljutformning. Sådan detaljutformning behandlas huvudsakligen i avsnitt 8 i eurokoden, i avsnitt 7:3128 i BKR eller mer utförligt i avsnitt 3:9 i BBK 04. Till exempel tas följande detaljer upp
- förankring
- omlottskarvar
- bockningsradie