Trappor

Granskad: 19 januari 2024

Det finns krav i Boverkets byggregler för att minska risken att falla och snubbla i trappor. En inte obetydlig andel av våra olyckor och dödsfall i hemmen och i samhället sker i trappor. Därför finns kraven på hur djupa trappstegen ska vara inom- och utomhus för att minska risken att falla eller snubbla. Det finns även krav på räcken, ledstänger eller balansstöd.

Stegdjup

De krav som gäller för trappsteg är att djupet i gånglinjen ska ha vissa mått:  Stegdjup om minst 0,25 m inomhus respektive minst 0,30 m utomhus ska mätas i trappans gånglinjer. Gånglinjen är en tänkt linje som är belägen 300 mm från ledstångens insida. Trappor kan ha flera gånglinjer. En bred trappa har en gånglinje invid varje ledstång, eller balansstöd, eller begränsning av trapploppet. Vid en svängd trappa, spiraltrappa, eller liknande, behöver också gånglinjen på trappans inre sida anpassas för att vara rimligt möjlig att gå i utan att falla. Vid den svängda trappan behöver en avvägning göras mellan olycksrisk och risk för olyckor. Äldre regler angav minimimåttet 15 cm för stegdjup.

Lutning och steghöjd

Det är också viktigt att se till att trappan har en lutning som är bekväm att gå i och att trappans lutning inte höjer olycksrisken. Tidigare regler angav 180 mm som en maximal steghöjd, och 200 mm inne i bostäder. Arbetsmiljöverkets krav för arbetsplatser kan också vara en vägledning.

Trappbild. Max mått till vägg 50 mm. Max stegöppning 100 mm. Räcken och dylikt får inkräkta max 100 mm. Stegdjup min 0,25 m. Illustration som visar trappa. Stegdjupet, minst 0.25 m, avser trappa inomhus. För trappa utomhus är minsta stegdjup 0,30 meter. Övriga mått gäller trappor både inom- och utomhus. lllustration: Tomas Carlsson/Boverket
8:232 Trappor, ramper och balkonger

Trappor och ramper i eller i anslutning till byggnader ska utformas så att personer kan förflytta sig säkert.

Allmänt råd För att trappan ska få en säker utformning bör man ta hänsyn till trappans lutning och längd samt måttförhållandet mellan trappstegens höjd och djup. Lutningen i gånglinjen bör inte ändras inom samma trapplopp. Enstaka trappsteg med avvikande höjd bör inte förekomma. Där det inte går att undvika bör trappstegen tydligt markeras. Stegdjupet i trappor bör vara minst 0,25 meter, mätt i gånglinjen. För utformning av ramper se avsnitt 3:1422. Trappor som är bredare än 2,5 meter bör delas i två eller flera lopp med räcken eller ledstänger. Trappor, utom i småhus och inom enskilda bostadslägenheter i flerbostadshus, bör förses med kontrastmarkeringar så att personer med nedsatt synförmåga kan uppfatta nivåskillnaderna. En trappas nedersta plansteg och motsvarande del av framkanten på trappavsatsen vid översta sättsteget i varje trapplopp bör ha en ljushetskontrast på minst 0.40 enligt NCS (Natural Color System). Markeringarna bör göras på ett konsekvent sätt inom byggnaden.
Figur 8:232 Kontrastmarkering av trappa
(BFS 2014:3). Trapplanen bör ha minst samma bredd som trappan. Dörrar på trapplan bör placeras så att det inte blir svårt att passera. I flerbostadshus bör trapplan vara minst 1,5 meter djupa. Inom enskilda bostadslägenheter bör trapplan vara minst 1,3 meter. Vangstycken, socklar, räcken, ledstänger och dylikt bör inte på någon sida inkräkta mer än högst 100 mm på trapploppens bredd. Avståndet mellan begränsningsväggarna och trapploppens sidor bör vara högst 50 mm.

Trappor och ramper från bostadslägenheter och övriga utrymmen där människor vistas mer än tillfälligt ska utformas så att transport av sjukbår blir säker. Detta gäller dock inte om transporten kan ske med hiss eller någon annan lyftanordning.

Allmänt råd Raka trappor, som leder till fler än två bostadslägenheter, uppfyller föreskriftens krav på säker transport av sjukbår om trapploppen har en minsta bredd på 1,20 meter. Vinklade eller svängda trappor kan behöva större svängradie.

T