Tilläggsisolera grunden
Tilläggsisolering av en uteluftsventilerad krypgrund kan minska byggnadens energianvändning och göra det varmare inomhus. Men kontrollera alltid fuktrisken, eftersom isoleringen kan göra själva krypgrunden kallare och fuktigare.
Tilläggsisolering av uteluftsventilerad krypgrund
Ett hus med uteluftsventilerad krypgrund står ofta på en grundmur som är ventilerad genom ventiler. När man tilläggsisolerar, lägger man isoleringen under golvbjälklaget och ibland även på insidan av krypgrundens väggar. Det gör så att mindre värme försvinner ut ur huset, och därmed går det åt mindre energi. Av fuktskäl kan man ibland även isolera på marken i krypgrunden.
Åtgärden leder ofta till bättre komfort på grund av varmare golv. Nyttan beror på hur väl isolerad krypgrunden är från början och hur mycket plats du har att lägga dit mer isolering.
Om golvvärme ska installeras bör alltid tilläggsisolering övervägas för att inte få en ökad energianvändning.
Välj gärna ett isoleringsmaterial som har bra isoleringsförmåga. Ju lägre ”lambda”-värde desto mer isoleringseffekt får du ut av varje centimeter. Det blir extra viktigt om det är ont om plats.
Du kan tilläggsisolera inne i krypgrunden när som helst på året.
Om du tilläggsisolerar under golvbjälklaget behöver du vara medveten om fuktriskerna. Krypgrunden kommer att bli kallare, och det ökar risken för kondens och fuktskador. Det går att lösa genom att skapa en så kallad varmgrund, alltså att isolera insidan av väggarna och ytan mot marken i krypgrunden isoleras, istället för golvbjälklaget. Det kan dock vara svårare att skapa en varmgrund om marken inte är jämn i kryputrymmet.
Energibesparing och lönsamhet
Ofta går det att spara energi genom att tilläggsisolera en uteluftsventilerad krypgrund. Hur mycket man sparar varierar. Det beror bland annat på vilket skick huset var i innan isoleringen, och var i landet man bor.
Andra nyttor med åtgärden
Tilläggsisolering av uteluftsventilerad krypgrund leder ofta till en ökad värmekomfort.
Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt
- Se över lufttätheten i golvbjälklaget. Ett lufttätt golvbjälklag minskar risken för drag och kalla golv. Det kan även minska risken för att exempelvis markradon tränger sig upp till boytan.
Radon om du är villaägare - Överväg att justera marklutningen runt huset eller att justera dräneringen, om du har problem med inträngande ytvatten i grunden.
- Se över takavvattning (hängrännor, stuprör och renstrattar) för att minska riskerna för vatteninträngning i grunden.
Att tänka på för att få full nytta av åtgärden
Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.
Före åtgärden
- Finns det plats att tilläggsisolera eller behöver du skapa mer höjd, till exempel genom att ta bort material på marken?
- Finns det rör som hamnar kallare och behöver förstärkt skydd mot frysning?
- Kan det bli problem med att tjälen går ner under grundläggningsdjupet om det blir kallare? Överväg i så fall att isolera delvis på marken.
- Undersök krypgrunden och golvbjälklaget. för att se till att det inte finns fuktskador. Om det finns mögel eller röta, behöver du hitta och åtgärda orsakerna, innan du börjar tilläggsisolera.
- Om det finns eller riskera bli höga fuktnivåer i grunden. Sträva efter passiva lösningar som varmgrund. Om du har problem med fukt, kan du överväga aktiva lösningar som avfuktare men det ökar energianvändningen.
- Kontrollera om det finns problem med höga radonvärden. Då kan du behöva lufttäta golvbjälklaget när du tilläggsisolerar.
- Kontrollera om du har stora tryckfall och luftrörelser från grund till inomhus. Det kan då vara dags att justera in ventilationen. Anlita gärna en expert för att göra injust