Vilken typ av åtgärder omfattas av återställningsbidraget?

Granskad: 20 september 2024

Återställningsbidrag lämnas under vissa förutsättningar för att återställa anpassningsåtgärder som utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Bidrag lämnas bara om den ursprungliga anpassningen är till nackdel för andra boende och inte längre används. Här kan du läsa mer om detta och flera av de andra villkoren för bidraget.

Vad innebär det att återställa?

12 §
  Ägare av bostadshus har rätt till bidrag för kostnader för återställning av anpassningsåtgärder
(återställningsbidrag) som har utförts
   1. i eller i anslutning till en lägenhet som innehas med hyresrätt eller ett en- eller tvåbostadshus som hyrs ut,
   2. i anslutning till en lägenhet som innehas med bostadsrätt i ett flerbostadshus, eller
   3. i anslutning till en ägarlägenhetsfastighet.

Det framgår av 12 § lagen om bostadsanpassningsbidrag att återställningsbidraget avser kostnader för att återställa anpassningsåtgärder. Viss vägledning för vad som menas med återställning ges i propositionen till lagen. Där framgår att begreppet omfattar åtgärder som det kan finnas behov av att genomföra för att återställa platsen till hur det såg ut innan själva anpassningsåtgärden utfördes. (Observera dock vad som sägas nedan om normalskick.) Det kan handla om att ta bort en anordning, att återställa en tidigare flyttad eller borttagen vägg eller att flytta en dörröppning eller liknande. Bidrag kan även lämnas för kostnader för att spackla, måla, sätta tillbaka handledare, transportera bort anordningen och liknande. (Proposition 2017/18:80 sid. 78.)

Uppnå normalskick

Det framgår också av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag att tanken är att bidraget ska lämnas för återställning till normalskick. Normalskick innebär enligt propositionen inte alltid att bostaden eller utrymmet ska återställas till hur bostaden eller utrymmet såg ut innan bostadsanpassningsåtgärden monterades. I stället bör begreppet förstås som att bostaden eller utrymmet ska återställas till en funktionell nivå. Till exempel kan bidrag lämnas för att en kakelvägg som rivits åter ska kaklas, men inte nödvändigtvis med samma sorts kakel. (Proposition 2017/18:80 sid. 45-46.)

Gränsen återställning - normalt underhåll

Under lagstiftningsarbetet med 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag var det flera remissinstanser som lyfte fram svårigheter att skilja på normalt underhåll och återställning. Som svar på dessa synpunkter framförde regeringen i propositionen till lagen att det är sökanden som ska motivera varför åtgärden som det söks återställningsbidrag för ska anses som återställning och inte som normalt underhåll. Till exempel genom att redovisa bostadens skick i övrigt. (Proposition 2017/18:80 sid. 46.)

Bidrag för att återställa bostadsanpassningsbidragsåtgärder

13 §
  Återställningsbidrag lämnas under förutsättning att
   1. återställningen avser en åtgärd som har utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt denna lag eller motsvarande äldre bestämmelser, och
   2. anpassningsåtgärden på grund av ändrade förhållanden inte längre utnyttjas för sitt ändamål och åtgärden är till nackdel för andra boende.

Återställningsbidrag lämnas inte om anpassningsåtgärderna har utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag som en ägare av ett flerbostadshus har övertagit rätten till enligt 4 §.

Återställningsbidrag lämnas bara för att återställa sådana åtgärder som utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Antingen enligt lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag eller enligt motsvarande äldre bestämmelser.   

Bidrag för att återställa anpassningar i anslutning till en  bostadslägenhet eller inne i en hyreslägenhet

12 §
  Ägare av bostadshus har rätt till bidrag för kostnader för återställning av anpass