Kulturvärden marklov
Vegetation och markytans höjdläge kan vara av väsentlig betydelse inom många kulturmiljöer och ett av flera kriterier för att medge marklov är att ett områdes särskilda värden tillvaratas.
Att förändra markytans höjdläge var länge synnerligen arbetskrävande. Därför placerades byggnader normalt in i den naturliga terrängen och marklutningar togs upp genom en varierad sockelhöjd. Att i en sådan bebyggelsemiljö terrassera för att åstadkomma en plan yta för nya byggnader kan ge en stor påverkan på områdets karaktär. Jordvallar som markerar en äldre ägostruktur eller indelning kan ha en lång hävd och ett högt kulturhistoriskt värde. Motsvarande kan gälla andra typer av markanläggningar. Alléer, vårdträd liksom annan typ av vegetation kan självklart utgöra en väsentlig del av ett områdes kulturvärden.
Inom ett område med detaljplan krävs det normalt marklov för att väsentligt ändra markens höjdläge. Genom bestämmelser i en detaljplan kan krav på marklov även införas för trädfällning och skogsplantering. En av flera förutsättningar för att medge marklov är åtgärden kan utföras så att bebyggelsens befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Bebyggelseområden med särskilda värden ska skyddas.
35 §
Marklov ska ges för en åtgärd som
1. inte strider mot en detaljplan eller områdesbestämmelser,
2. inte förhindrar eller försvårar det berörda områdets användning för bebyggelse,
3. inte medför olägenheter för användningen av sådana anläggningar som anges i 13 § 1,
4. inte medför störningar eller betydande olägenheter för omgivningen, och
5. uppfyller de krav som
a) följer av 2 kap. 6 § tredje stycket och 8 kap. 9-12 §§, om lovet avser en åtgärd inom ett område med detaljplan, eller
b) följer av 2 kap. och 8 kap. 9-12 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser, om lovet avser en åtgärd utanför ett område med detaljplan.
Marklov får ges till en åtgärd som endast innebär en liten avvikelse från detaljplanen eller områdesbestämmelserna, om avvikelsen är förenlig med syftet med planen eller bestämmelserna. Lag (2011:335) .
6 §
Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till
1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,
2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,
5. möjligheterna att hantera avfall,
6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,
7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och
8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.
Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.
Vid planläggning och i andra ärenden samt vid åtgärder avseende byggnader som inte ingår i ett ärende enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Lag (2014:477) .
6 a §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Första stycket 1 tillämpas även i ärenden om förhandsbesked. Lag (2014:902) .
Läs mer om marklov generellt under rubriken Marklov.