Digitaliseringens betydelse för en cirkulär bygg- och fastighetssektor
Denna sida beskriver hur digitala data från byggfasen kan användas vid förvaltning och underhåll av fastigheter samt hur digital information kan stödja återbruk och återvinning vid demontering och rivning.
Vad innebär digitalisering vid omställningen till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn?
I arbetet med omställningen till en mer cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn handlar digitalisering om mer än att omvandla data från analoga källor till digitala former och format. Digitalisering innebär i detta sammanhang framför allt att formerna för hantering av digitala data utvecklas och effektiviseras, exempelvis i syfte att:
- Kunna hantera större datamängder. Digitalisering gör det möjligt att hantera större mängder data som bär på mer information.
- Kunna hitta svar på mer komplexa frågeställningar i data. Digitalisering skapar större möjligheter att sortera, söka igenom och kombinera data på fler och effektivare sätt, vilket skapar större möjligheter att filtrera ut sådan information som du är intresserad av, så att du därigenom snabbare kan få svar på mer komplexa frågeställningar i större mängder av data.
- Få tillgång till mer data. Digitalisering gör det möjligt att få bättre tillgång till mer data. Exempelvis genom fler och bättre möjligheter att läsa, dela, kommunicera, samla och kombinera data från olika källor. Den samlade kunskapen blir större när fler aktörer delar mer information med varandra.
- Få fler insikter och mer underlag från analys av data. Digitalisering skapar fler möjligheter att beräkna, analysera, visualisera och förstå informationen som finns i data. Det blir också enklare att dra fler slutsatser och skapa mer beslutsunderlag som bygger en större kunskapsbas av tillgängliga data.
- Automatisera med hjälp av data. Digitalisering gör det möjligt att överlåta vissa repetitiva och tidsödande beslut. Exempelvis:
- Maskininlärning och automatiserad optimering, såsom att låta algoritmer finna resurseffektiva lösningar vid generativ design.
- Automatiserat beslutsfattande, exempelvis vid sortering eller andra industriella processer.
En sammanhängande digital samhällsbyggnadsprocess
Boverkets har arbetat med att försöka åstadkomma en sammanhängande digital samhällsbyggnadsprocess med ett obrutet flöde av digitala data, från digitala översiktsplaner (fasen "Markanvändning"), via digitala detaljplaner och fastighetsbildning, till en digital lov- och byggprocess, som övergår i fasen "Förvaltning".
Även om det i illustrationen av den sammanhängande digitala samhällsbyggnadsprocessen finns ett nästintill cirkulärt flöde av data, så visar denna illustration inte uttryckligen hur cirkulära flöden av material kan stödjas av dessa data. Data skulle förvisso kunna flöda även från fasen ”Förvaltning” tillbaka till fasen ”Markanvändning” för att skapa en komplett krets av data, men det är oklart i illustrationen vad som händer med byggnadens material efter fasen "Förvaltning".