Typer av ekosystemtjänster
Internationellt och nationellt är ekosystemtjänsterna definierade och indelade i fyra olika grupper utifrån vilken funktion de har. Dessa grupper kallas försörjande, reglerande, kulturella och stödjande ekosystemtjänster. Här ges en kort presentation av vilka ekosystemtjänster som finns och vilken betydelse de har för den byggda miljön.
Läs mer om de olika ekosystemtjänsterna under respektive rubrik genom att klicka på rutorna nedan.
Boverket har också tagit fram ikoner för 22 olika ekosystemtjänster med korta tillhörande texter. Du kan hitta ikonerna och ladda ned dem under Relaterad information.
Naturvårdsverket har tagit fram en förteckning över vilka ekosystemtjänster som finns i Sverige och vilka typer av områden som skapar olika tjänster. Läs mer i Naturvårdsverkets rapport Ekosystemtjänstförteckning med inventering av dataunderlag som du hittar under "Relaterad information".
De stödjande ekosystemtjänsterna är förutsättningen för att alla andra typer av ekosystemtjänster ska fungera och innefattar biodiversitet, jordbildning, produktion av syre via växternas fotosyntes, samt närings- och vattencykler och bildandet av olika livsmiljöer för växter och djur.
Fotosyntes
Fotosyntesen är grunden för allt liv på jorden. All energi som vi använder i näringskedjor kommer från fotosyntesen samt mycket av den energi som vi använder för uppvärmning.
Jordbildning
Jordens egenskaper bestämmer hur växternas tillväxt sker, hur vatten transporteras ner i marken, hur näringen cirkulerar och vilka växer och habitat som har möjlighet att finnas på en specifik plats. Jordbildningen sker över tid och ett matjordslager nybildas i en takt på cirka 0.1 mm per år.
Näringscyklerna
Växter behöver olika näringsämnen för att kunna fungera och växa. Den jord som finns på en plats avgör hur snabbt näringsämnena rör sig och frigörs så de blir tillgängliga för växter.
Vattencykeln
I jord, i vegetation och vattensamlingar kan vatten lagras, renas och det cirkulerar sedan runt i en cykel mellan olika pooler med haven och atmosfären som de största.
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald innebär att det finns en variationsrikedom bland levande organismer. Detta omfattar den genetiska mångfalden inom arter, mellan arter och av ekosystem. Arterna är de centrala byggstenarna i den biologiska mångfalden - för att förstå ekosystemens funktioner och betydelse behöver vi kunskap om arter. Sverige har skrivit under konventionen om biologisk mångfald att stoppa förlusten av arter, populationer och ekosystem.
Biodiversitet
Biodiversitet är ett mått på hur många arter det finns och hur individerna är fördelade mellan arterna inom ett visst område. Biodiversitet kan också vara ett mått på den genetiska variationen inom en art.
Tillhandahållande av habitat eller livsmiljöer
Ett habitat tillhandahåller allt som en art behöver för sin överlevnad. En livsmiljö som till exempel en lövskog kan innehålla flera habitat för olika arter. Lövskogen kan också ha en stödjande funktion för ytterligare arter till exempel för födosök. En livsmiljö med många habitat för olika arter gynnar biodiversiteten. Biodiversitet eller samspelet mellan olika arter är en viktig förutsättning för vilka ekosystemtjänster området kan producera.
Bevarandet av hotade arter
Vissa arter hotas av att habitat förändras eller försvinner. En viktig del av biologisk mångfald är därför att arbeta med bevarande av sällsynta arter. Detta kan vara svårt eftersom man då måste veta vilken faktor som avgör varför en art finns på just denna plats. Det kan vara allt från speciella boplatser, en specifik föda, faktorer som skyddat organismerna från något hot eller en reducerad konkurrens från andra arter.
De försörjande ekosystemtjänsterna är fysiska tjänster som är ett direkt resultat av naturens arbete. Exempel är bland annat den mat vi får från växter och djur, färskvatten, förnybara bränslen och genetiska material. De utgör samhällets resursbas.
Matproduktion
Produktionen av mat är en viktig ekosystemtjänst, så viktig att vi genom tiderna prioriterat den framför många andra ekosystemtjänster. Vi har modifierat miljön för att maximera produktionen av mat på stora områden. En ökande befolkning kräver att matproduktionen fortsätter att fungera i tillräckligt omfång.
Dricksvatten/rent vatten
Med hjälp av ekosystemen tillhandahålls dricksvatten från sjöar, vattendrag och grundvatten. För att vi ska kunna fortsätta få rent vatten behöver vattnet kunna filtreras genom jord som inte är förorenad eller övergödd.
Produktion av syre
Allt syre vi andas produceras av växternas och algernas fotosyntes. Många ekosystem producerar ett överskott av syre som via luftströmningar fördelas i atmosfären så att vi har tillräckligt med syre även unde