Om ansökan för bostadsanpassningsbidrag
I en ansökan om bostadsanpassningsbidrag uttrycker sökanden vilka åtgärder han eller hon vill ha bidrag för. Kommunen där bostaden finns handlägger ansökan. Kommunen har en serviceskyldighet och ett utredningsansvar.
Vilken kommun prövar ansökan?
Ansökan om bostadsanpassningsbidrag ska prövas av kommunen där bostaden som ska anpassas finns.
17 §
Ansökan om bidrag prövas av den kommun där den bostad som avses med ansökan är belägen.
Muntlig eller skriftlig ansökan
19 §
En enskild kan inleda ett ärende hos en myndighet genom en ansökan, anmälan eller annan framställning. Framställningen ska innehålla uppgifter om den enskildes identitet och den information som behövs för att myndigheten ska kunna komma i kontakt med honom eller henne.
Det ska framgå av framställningen vad ärendet gäller och vad den enskilde vill att myndigheten ska göra. Det ska också framgå vilka omständigheter som ligger till grund för den enskildes begäran, om det inte är uppenbart obehövligt.
En ansökan om bostadsanpassningsbidrag kan göras skriftligt eller muntligt. Det framgår av förvaltningslagen (2017:900) och propositionen till förvaltningslagen (proposition 2016/17:180 sid. 305).
Kommunen måste alltså godta att en person inleder ett ärende om bostadsanpassningsbidrag genom en muntlig ansökan. Det är då viktigt att kommunen noga dokumenterar det sökanden säger.
Den som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag kan alltså inleda ärendet muntligt. Men det finns ingen ovillkorlig rätt att därefter enbart ha muntliga kontakter med kommunen. Enligt propositionen till förvaltningslagen kan sökanden behöva följa myndighetens (till exempel en kommuns) anvisningar om att bota en brist i framställningen genom en skriftlig komplettering (proposition 2017/17:180 sid. 132-133).
Ansökningsblanketter
Det är en bra service för enskilda om kommunen har ansökningsblanketter. I en ansökningsblankett framgår det klart för sökanden vilka uppgifter kommunen vill ha för att pröva ansökan.
Ansöka i efterhand
Det står inte i lagen om bostadsanpassningsbidrag att det inte går att söka bidrag i efterhand, alltså efter att anpassningen har utförts. Men det är lämpligt att kommunen informerar en person som vill vänta med ansökan tills anpassningen är klar att personen tar en risk. Om ansökan görs i efterhand kan det vara svårare för kommunen att utreda om sökanden uppfyller villkoren för bidrag. I värsta fall måste ansökan avslås för att det inte går att bedöma om sökanden uppfyller vissa villkor i lagen. Till exempel att bidrag inte lämnas om anpassningen innebär att eftersatt underhåll blir åtgärdat.
Ingen begräsning i hur många gånger en och samma sak kan prövas
Vad gäller om kommunen redan prövat en ansökan om bostadsanpassningsbidrag genom ett avslagsbeslut och sökanden ansöker igen om samma åtgärd? Eller begär att kommunen ska ändra det tidigare beslutet?
Då måste kommunen på nytt ta ställning till om ansökan eller begäran om ändring ska avslås eller bifallas, helt eller delvis. En sådan ansökan eller begäran ska alltså inte avvisas på grund av att kommunen redan prövat saken i ett tidigare beslut. Det gäller även om kommunen fått rätt i en lagakraftvunnen dom. Och det gäller även om inga omständigheter har ändrats.
Dom från Högsta förvaltningsdomstolen
Till stöd för denna möjlighet för enskilda att återkomma flera gånger om samma sak finns en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD (målnummer 2066-19).
Av domen framgår bland annat
- att det inte finns någon begränsning angående hur många gånger samma sak kan prövas
- att det inte krävs att det har tillkommit några nya omständigheter för att en myndighet (till exempel en kommun) ska vara skyldig att pröva saken på nytt.
HFD:s dom handlar om bistånd enligt socialtjänstlagen (2002:453). Boverket anser att den är relevant också för ansökningar om bostadsanpassningsbidrag.
Ett exempel
En person ansöker om bidrag för en ramp vid entrén. Kommunen avslår ansökan. Enligt kommunen har sökanden inte visat att åtg&a