Dagsljus och utblickar i en läkande vårdmiljö
Dagsljus är en viktig byggsten i gestaltningen och har stor påverkan på hur den byggda vårdmiljön upplevs. Dagsljus påverkar vår dygnsrytm och ger energi. Med en medveten gestaltning med god tillgång till dagsljus och stimulerande utblickar kan vården förbättras och ge ett ökat välbefinnande hos både patienter och personal.
Att tänka på
Viktiga medskick om dagsljus och utblickar
- Placera och utforma vårdmiljön så att de positiva effekterna av dagsljuset kan användas. God tillgång till dagsljus påverkar människors hälsa positivt.
- Placera och utforma vårdmiljön för att skapa utblickar. Utblickar mot grönska och natur har en tydlig hälsofrämjande funktion. Även utblickar mot andra miljöer kan erbjuda värdefull stimulans och positiv distraktion.
- Planera och utforma för hela ljusmiljön, det vill säga för såväl solljus, dagsljus som artificiellt ljus. Ljusmiljön som helhet bidrar till en läkande och stödjande vårdmiljö.
Dagsljus och utblickar gynnar hälsa och välbefinnande
Dagsljus påverkar vår dygnsrytm, sömn, vakenhet och vårt humör. Dagsljuset ger energi och bidrar till en levande interiör. Under dagtid ger exponering för dagsljus högre vakenhet, mildrar depressioner och stärker den kognitiva förmågan. Då vi i Sverige tillbringar den största delen av dagen inomhus, får ljustillgången inomhus en stor betydelse för individens totala dagsljusexponering.
Forskning har visat att dagsljus i vårdsammanhang påverkar patienters läkningstid och anställdas hälsa. Tydliga skillnader mellan ljus och mörker genom dygnets timmar är viktigt för alla, och har i forskning visats vara särskilt viktigt hos patienter med demenssjukdom. Studier visar också att patienter med depressiva tillstånd är inlagda på sjukhus kortare tid om vårdavdelningen har god tillgång till dagsljus (Folkhälsomyndigheten 2017).
Fasadpartier som släpper in dagsljus kan också erbjuda utblickar som medför kvaliteter till vårdmiljön. Utblickar från vårdmiljön till omgivande miljö är en viktig utformningskvalitet som påverkar vårt välbefinnande. Via utblickar i vårdmiljön skapas kontakt med omvärlden och utblickarna erbjuder bland annat distraktion, skönhet och orientering. Genom utblickar ökar möjligheten att skapa kontakt med naturen och att dra nytta av grönskans läkande egenskaper. Graden av dagsljus och utblickar som erbjuds från den byggda vårdmiljön hänger intimt samman.
Läs mer i ” Ljus och hälsa - en kunskapssammanställning med fokus på dagsljusets betydelse i inomhusmiljö" på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk finns i ”Relaterad information”.
Att använda dagsljus och utblickar i vården
God tillgång på dagsljus i vårdmiljön är viktigt för att stödja hälsa och välmående hos såväl patienter som personal. Det handlar om kvalitet snarare än kvantitet. Därför behövs det en helhetssyn på ljusdesign och vad dagsljus, solljus och belysning ska bidra med för kvaliteter till vårdmiljön.
I begreppet god ljusmiljö inbegripes gestaltandet av rummets scenografi, vilket innebär att man skall arbeta med ljus, skugga, nyanser och kulörer så att helhetsresultatet upplevs som angenämt.
– Från program för teknisk standard, riktlinje för estetik.
För vissa rumsfunktioner är dagsljuset mer avgörande än i andra, vilket behöver påverka var olika funktioner förläggs i den byggda vårdmiljön. Personalutrymmen såsom mat- och fikaplatser är viktiga för att hämta ny energi och en god tillgång på dagsljus är viktigt för att stödja personalen på bästa sätt. Dessa utrymmen kan också till viss del kompensera för arbetsuppgifter i rum eller kommunikationsytor med liten tillgång till dagsljus. För patienten är dagsljustillgång viktigt för kvaliteten på vårdbesöket. Det kan handla om att få en behagligare upplevelse under väntetiden genom ett vackert dagsljusinflöde i väntrummet. Det kan också handla om ökad energi och ork under rehabiliteringspasset om träningen sker i ett rum med fönster eller kanske utomhus.
Korridorer med tillgång till da