Om vägledningen – läsanvisning
Den här vägledningen riktar sig till dig som arbetar med planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön i städer och tätorter. Den handlar om varför och hur vi kan integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster och på så sätt skapa en både mer hållbar och en bättre livsmiljö. Här berättar vi kort om vägledningens uppbyggnad och struktur.
Vägledningens fokus
Vägledningen har fokus på ekosystemtjänsterna i den byggda miljön och hur dessa tjänster kan integreras i fysiska planeringen, vid bygglov, i byggande och i förvaltning med syfte att skapa levande städer och tätorter. Den svarar på frågorna vad, varför, när och hur ekosystemtjänster kan integreras i arbetet.
Vägledningens målgrupper
Vägledningen riktar sig till dig som arbetar med:
- översiktsplanering,
- detaljplanering,
- bygglov, marklov och förhandsbesked,
- byggande, såväl nybyggnad som ändring av byggnad eller anläggning av utemiljö, eller
- förvaltning av fastigheter på kvartersmark eller allmän plats.
Vägledningen kan också vara relevant för en större krets, exempelvis för handläggare inom naturvård, för konsulter, för beslutsfattare och i utbildningar.
Vägledningens struktur och innehåll
Vägledningen är indelad i nio delar. De fem första delarna samt den sista är generella och riktar sig till alla. Del sex riktar sig till planerare och bygglovshandläggare, del sju till dig som arbetar med byggande och del åtta till dig som arbetar med förvaltning. Nedan följer en beskrivning av de olika delarnas innehåll. Du kan också navigera mellan delarna i menyn.
Det här är ekosystemtjänster
Det första avsnittet tar upp vad ekosystemtjänster är och hur de tas upp i nationella och internationella mål.
Ekosystemtjänster och PBL
Den andra delen handlar om hur ekosystemtjänster kan tolkas in i plan- och bygglagens bestämmelser och verktyg i plan- och byggprocessen. Här finns också information om roller och ansvar för ekosystemtjänster i den byggda miljön.
Ekosystemtjänster i plan- och bygglagen
Därför behöver vi naturen
Den tredje delen handlar om varför vi behöver naturen med argument för att planera och bygga med ekosystemtjänster. Här finns också länkar till mer utförliga rapporter och dokument där du kan hitta fördjupad information och exempel.
Gröna lösningar för ekosystemtjänster i praktiken
I denna del visar vi hur gröna lösningar kan användas praktiskt för ekosystemtjänster i den byggda miljön. Det handlar till exempel om gröna åtgärder för att få ett bättre lokalklimat vid värmeböljor och åtgärder för att få en bättre ljudmiljö. Här ger vi också tips om vad man kan behöva tänka på vid olika lösningar och olika ambitionsnivåer.
Gröna lösningar för ekosystemtjänster i praktiken
Platser i staden och på tomten som kan göras grönare
Här visar vi hur vissa platser i den byggda miljön enkelt kan göras grönare, till exempel vad som kan göras på en bostadsgård, på hårdgjorda ytor eller på byggnader.
Platser på tomten och i staden som kan göras grönare
Ekosystemtjänster i planering – metod
Den här delen riktar sig till dig som arbetar med fysisk planering eller bygglov. Här presenteras ett förslag till arbetsgång för hur ekosystemtjänster kan integreras i arbetet med översiktsplanering, detaljplanering respektive bygglov. Vi ger praktisk vägledning i sex steg om hur du som planerar kan gå till väga. Här finns också vägledning i vad du behöver tänka på för att ta hänsyn till ekosystemtjänster vid prövning av bygglov eller marklov.
Ekosystemtjänster i planering - metod
Ekosystemtjänster i byggande – metod
Denna del riktar sig till dig som arbetar med byggande som exempelvis byggherre, arkitekt eller byggentreprenör. I denna del föreslår vi en metod för hur du kan ta tillvara och integrera ekosystemtjäns