Installation av solvärme

Granskad: 5 september 2024

En anläggning för solvärme kan generera en betydande del av värmen och varmvattnet som ditt hus behöver under ett år. Solfångare är ofta ett bra komplement till husets befintliga värmesystem, och bidrar till att du blir mindre påverkad när energipriset går upp och ned. Planera väl, så att solfångarna kan fungera under lång tid och får en bra placering som inte ger en för stor påverkan på husets utseende eller områdets miljö och kulturvärden.

Installation av solvärme

En solfångare kan generera värmeenergi som du kan använda för husets och varmvattnets uppvärmning.

Solvärme är ett bra komplement till husets befintliga värmekälla och ger ett tillskott av energi under större delen av sommarhalvåret. Solvärme fungerar bra tillsammans med bland annat bergvärmepump, pelletspanna eller vedpanna.

Solfångarna kopplas till en ackumulatortank där värmen lagras om den inte används direkt. Om solvärmen ska användas för uppvärmningen av huset, krävs att det finns vattenburna radiatorer (element), som fördelar värmen över dygnet.

Sommarhalvåret är den lämpliga tiden att installera solvärme, eftersom solpanelerna vanligtvis monteras på taket och de flesta takmaterial kräver att man gör hål i taket.

Exempel på solfångare som har anslutits till värmesystem, varmvatten och ackumulatortank för lagring av varmvatten. Illustration: Boverket / Altefur Development

Du kan behöva söka bygglov för solvärmen. Läs på din kommuns webbplats eller fråga hos byggnadsnämnden.

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Även om du inte behöver bygglov, så finns det krav i plan- och bygglagen på hur din installation får utformas. När man gör ändringar på ett hus ska man ta hänsyn till stadsbilden, landskapsbilden och platsens natur- och kulturvärden. Det som kallas för varsamhetskravet och förvanskningsförbudet innebär att man ska ta tillvara husets kulturvärden, och ändringarna ska ha en god form-, färg- och materialverkan.

Solfångare och solcellspaneler

God form, färg och materialverkan

Hänsyn och god helhetsverkan

Varsamhetskravet

Förvanskningsförbudet

Påverkan på bebyggelsemiljön och kulturvärden

Eftersom solfångare oftast placeras där de syns väl, får de en stor påverkan på husets utseende. Därför behöver du vara noga med hur de utformas, så att de förändrar utseendet så lite som möjligt.

Sträva till exempel efter att välja en diskret färg, att undvika blänk och att låta solfångarna följa takets form så väl som möjligt. Kanske kan de placeras någonstans på tomten där de inte syns lika mycket.

Lönsamhet och energibesparing

Solvärme minskar din kostnad för köpt energi, men innebär inte att du använder mindre energi. Hur lönsamt det är för dig att installera solvärme beror på kostnaden för solvärmeanläggningen, hur mycket mindre energi du behöver köpa samt det framtida priset på energi.

Andra nyttor med åtgärden

Med solvärme påverkas du mindre om energipriset höjs. Du bidrar också till minskade utsläpp av kold