Bidrag kan i vissa fall beviljas för reparationer, besiktning och underhåll
Bidrag kan lämnas för att reparera vissa anordningar och inredningar som installerats med bostadsanpassningsbidrag. Även besiktning och annat underhåll än reparation kan vara bidragsberättigande. Här kan du läsa om vilka krav som ska vara uppfyllda.
Reparationsbidrag med mera bara om anordningen eller inredningen har installerats med bostadsanpassningsbidrag
11 §
Bidrag lämnas för att reparera sådan anordning eller inredning som har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt denna lag eller motsvarande äldre bestämmelser om
1. anordningen eller inredningen är av tekniskt slag, eller
2. anordningen eller inredningen har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen.
I fråga om anordning eller inredning av tekniskt slag lämnas bidrag även för besiktning och annat underhåll än reparation.
Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden. Bidrag lämnas inte om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag som en ägare av ett flerbostadshus har övertagit rätten till enligt 4 §. Bidrag lämnas inte heller om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av äldre bestämmelser i sådan bostad som avses i 6 §.
Villkoren för reparationsbidrag med mera framgår av 11 § lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Ett villkor är att bidraget bara kan bli aktuellt för sådan anordning och inredning som tidigare har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Antingen enligt den nuvarande lagen om bostadsanpassningsbidrag eller enligt äldre bestämmelser.
Två typfall där reparationsbidrag kan bli aktuellt
Bidrag ska kunna lämnas för att reparera anordningar och inredningar som är av tekniskt slag eller som har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen.
I propositionen anförs att lagförslaget följer gällande praxis, att bidraget främst ska täcka kostnader som inte följer av normala driftskostnader för anordningen (proposition 2017/18:80 sid. 43).
Tekniskt slag
Följande exempel på anordning eller inredning av tekniskt slag lämnas i propositionen till lagen:
- hiss
- dörrautomatik
- spisvakt
- anordning för att göra inredning höj- och sänkbar
- toalettstol med spol- och torkfunktion eller
- anordning som kompletterar befintlig toalettstol med spol- och torkfunktion.
Det är fråga om tekniska anordningar eller inredningar som anses vara så komplicerade att underhåll och reparationer behöver skötas i särskild ordning. (Proposition 2017/18:80 sid. 43 och 76-77.)
Onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen
Reparationsbidrag kan också lämnas för anordning och inredning som har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen. Oavsett om anordningen eller inredningen är av tekniskt slag.
Bidrag till besiktning och annat underhåll än reparation
För sådan anordning eller inredning som är av tekniskt slag kan bidrag även beviljas för besiktning och annat underhåll än reparation. Det framgår av 11 § andra stycket.
Enligt propositionen till lagen avses i första hand sådana anordningar och inredningar av tekniskt slag som kräver fortlöpande tillsyn och underhåll för att funktion och säkerhet ska tillgodoses (proposition 2017/18:80 sid. 77).
Bidrag bara om åtgärden är nödvändig för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden
Bidrag för reparation, besiktning och annat underhåll än reparation lämnas bara om åtgärden är nödvändig för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden.
Intyg som styrker behovet
Boverket har skrivit föreskrifter till lagen om bostadsanpassningsbidrag. De heter "Boverkets föreskrifter (2018:12) om bostadsanpassningsbidrag" men handlar även om reparationsbidrag med mera och återställningsbidrag.
9 § Om kommunen bedömer att sökandens behov har förändrats sedan den anordning eller inredning som avses med ansökan installerades eller senast var föremål för reparation, besiktning eller underhåll får kommunen begära att sökanden inkommer med intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig som visar att sökta åtgärder är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen.
Kommunen får begära att sökanden inkommer med intyg av sakkunnig som visar att sökta åtgärder är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen. Det gäller närmare bestämt om kommunen bedömer att sökandens behov har förändrats efter det att anordningen eller inredningen som reparationsbidragsansökan avser installerades eller efter det att anordningen eller inredningen senast var föremål för reparation, besiktning eller underhåll. (Se 9 § Boverkets föreskrifter.)