Kyrkliga kulturminnen
Kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser är generellt skyddade enligt kulturmiljölagen.
Kyrkliga kulturminnen skyddas av kulturmiljölagen
Samtliga kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser tillkomna före 1940 är skyddade enligt kulturmiljölagen (KML). De ska vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde inte minskas eller deras karaktär förvanskas.
Kyrkobyggnader, i kulturmiljölagens mening, är byggnader som före den 1 januari 2000 invigts för Svenska kyrkans gudstjänst och vid samma tidpunkt ägdes eller förvaltades av Svenska kyrkan. Detta innebär att frikyrkobyggnader, synagogor eller andra trossamfunds byggnader inte omfattas av det generella skyddet i kulturmiljölagens fjärde kapitel.
Kring en kyrkobyggnad kan det finnas en så kallad kyrkotomt. Det är ett område som hör samman med byggnadens funktion och miljö och som inte är begravningsplats.
2 §
Kyrkobyggnader och kyrkotomter skall vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde inte minskas och deras utseende och karaktär inte förvanskas.
Kyrkobyggnader enligt denna lag är byggnader som före den 1 januari 2000 har invigts för Svenska kyrkans gudstjänst och den 1 januari 2000 ägdes eller förvaltades av Svenska kyrkan eller någon av dess organisatoriska delar.
Kyrkotomt är ett område kring en kyrkobyggnad som hör samman med byggnadens funktion och miljö och som inte är begravningsplats. Lag (1999:304) .
2 a §
När en fråga om fastställelse av gränserna för en kyrkotomt uppkommer, prövas frågan av länsstyrelsen.
När ett ärende om fastställelse av gränser tas upp av någon annan än ägaren av området, ska ägaren underrättas om ärendet och ges tillfälle att yttra sig i saken. Underrättelsen ska ske genom delgivning. Lag (2017:562) .
Begravningsplatser
Med begravningsplats avses sådana allmänna och enskilda begravningsplatser såväl för svenska kyrkan som för andra trossamfund som omfattas av 1 kap 1§ begravningslagen. Det innebär att de är områden eller utrymmen som har tagits i anspråk och anordnats för förvaring av avlidnas stoft eller aska, främst kyrkogårdar eller andra gravområden, minneslundar, kolumbarier eller urnmurar.
Länsstyrelsens tillstånd enligt begravningslagen krävs för att helt eller delvis lägga ner, överlåta eller ändra användningen av en begravningsplats. Om en gravvård är av kulturhistoriskt värde ska den om möjligt lämnas kvar på gravplatsen. Om den måste föras bort från gravplatsen, ska den ställas upp inom begravningsplatsen eller på någon annan lämplig och ordnad plats.
Bestämmelserna i kulturmiljölagen om begravningsplatser omfattar också andra byggnader på begravningsplatsen än kyrkobyggnader samt fasta anordningar såsom murar, portaler samt vegetation. Begravningsplatser är skyddade enligt kulturmiljölagen oavsett eventuell förändring i fortsatt nyttjande enligt begravningslagen.
1 §
I denna lag avses med
- begravningsverksamhet: de olika åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av allmänna begravningsplatser,
- församling: församling eller kyrklig samfällighet inom Svenska kyrkan,
- huvudman: församling inom Svenska kyrkan eller kommun som ska anordna och hålla allmänna begravningsplatser för dem som är folkbokförda inom ett visst geografiskt avgränsat förvaltningsområde,
- begravningsplatser: områden eller utrymmen som är behörigen anordnade för förvaring av avlidnas stoft eller aska och som har tagits i anspråk för detta ändamål, främst kyrkogårdar eller andra gravområden, minneslundar, kolumbarier eller urnmurar,
- allmänna begravningsplatser: sådana begravningsplatser som är anordnade av församlingar, av kommuner eller annars av det allmänna,
- enskilda begravningsplatser: andra begravningsplatser än allmänna,
- gravrätt: den rätt som uppkommer när en bestämd gravplats på en allmän begravningsplats upplåts av den som förvaltar begravningsplatsen till någon för gravsättning,
- kremering: förbränning av stoftet efter en avliden person,
- gravsättning: placering av stoft eller aska inom en bestämd gravplats eller inom ett gemensamt gravområde utan bestämda gravplatser eller utströende av aska i minneslund eller på någon annan plats än begravningsplats,
- gravanordningar: gravvårdar och andra gravöverbyggnader, stenramar, staket eller andra liknande anordningar på en gravplats. Lag (2012:133) .