Räkna på åtgärders lönsamhet

Granskad: 4 oktober 2024

Ekonomiska överväganden är ofta avgörande vid beslut om vilka åtgärder som kan genomföras, och därmed hur långt ni kan gå i ert energieffektiviseringsarbete. Genom att göra någon form av investeringskalkyl kan ni räkna på olika åtgärders lönsamhet, vilket blir en avgörande faktor i beslutsunderlaget. På denna sida får ni tips om vad som är bra att tänka på när ni gör ekonomiska kalkyler, samt tips om verktyg som kan hjälpa er.

Kostnad och energibesparing för olika åtgärder

För att ge en uppfattning om kostnaden för vanliga investeringsåtgärder i flerbostadshus samt hur de påverkar energianvändningen, har Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus, BeBo, tagit fram tabeller över detta. Se tabellerna nedan.

Tabellerna ingår i en vägledning som Bebo tagit fram för att visa hur ekonomin påverkas vid energieffektivisering hos bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare. De värden för kostnader och energibesparing som framgår av tabellen baseras bland annat på data från genomförda energieffektiviseringsprojekt under de senaste tio åren och som finansierats av bland annat BeBo och Energimyndigheten.

Vägledning lönsamhet och kostnader för energieffektivisering (Typkostnader Lönsamhetsexempel) (på BeBo:s webbplats)

Tänk på att de kostnader och energibesparingar som redovisas i tabellen inte kan ses som en faktisk prislista, eller garant för en åtgärds energibesparing. Varje byggnad är unik och dess unika förutsättningar avgör vilken mängd energi en viss åtgärd kan spara. Och den faktiska kostnaden för åtgärden beror på vad som offereras av utförande entreprenör eller leverantör. Investeringskostnaden för en åtgärd beror även på vilka andra åtgärder som genomförs samtidigt, till exempel enligt underhållsplanen – det kan finnas samordningsvinster att göra. Geografiska skillnader kan också finnas då konkurrensen på vissa marknader kan vara högre och därmed pressa ner priserna. Se därför tabellen som en fingervisning.

Åtgärder som är lönsamma i en byggnad behöver inte nödvändigtvis vara det i en annan. För en byggnad från miljonprogrammet kan till exempel nya fönster vara en lönsam åtgärd. I byggnader som är byggda senare kan andra åtgärder vara mer relevanta, som att trimma och justera värme- och ventilationssystemet eller att investera i solceller för egen elproduktion. Vilka åtgärder som är lönsamma eller inte beror dessutom på de kalkylmässiga förutsättningarna i det enskilda fallet. Bostadsföretag har till exempel olika avkastningskrav och lönsamhetskriterier och verkar på olika lokala bostadsmarknader med skiftande ekonomiska förutsättningar och marknadsläge.

Tabell 1: Exempel på kostnader och uppskattning av energibesparing för fönsteråtgärder

Åtgärder fönster Exempelkostnad Energibesparing [%]

Besparing i värmeenergi eller el

 

Renovering utan energiåtgärd  3 700 kr/m2 fönster 0 -
Renovering med byte av ruta till energiglas 6 200 kr/m2 fönster 5 – 10 Värme
Fönsterbyte, träfönster 7 000 kr/m2 fönster 10 – 15 Värme
Fönsterbyte, aluminiumbeklätt träfönster  8 000 kr/m2 fönster  10 – 15 Värme

Tabell 2: Exempel på kostnader och uppskattning av energibesparing för fasadåtgärder

Åtgärder fasad Exempelkostnad Energibesparing [%]