Individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten, IMD
Individuell mätning och debitering, IMD, innebär att uppvärmning och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå i flerbostadshus och att kostnaden separeras från varmhyran. Regeringen har beslutat att krav på IMD värme enbart gäller i de flerbostadshus som har sämst energiprestanda. IMD för tappvarmvatten ska från och med 1 juni 2022 ovillkorligen installeras vid uppförande av nya flerbostadshus.
När ska IMD för värme eller varmvatten installeras
I korthet ska IMD installeras i följande situationer:
- IMD värme i de flerbostadshus som har sämst energiprestanda. Kravet ställs på de byggnader som har sämst energiprestanda uttryckt som primärenergital. Den som äger ett flerbostadshus som har ett primärenergital som överstiger 200 kWh/m2 Atempoch år ska installera system för IMD värme. Dock gäller hårdare krav i Jämtlands, Västerbottens eller Norrbottens län så att den som äger ett flerbostadshus som har ett primärenergital som överstiger 180 kWh/m2 Atemp och år ska installera system för IMD värme. I dessa byggnader är sannolikheten störst att en energibesparing som följd av sänkt innetemperatur ska uppväga de kostnader som installation av IMD värme medför. Se avsnittet om individuell mätning och debitering av värme i flerbostadshus för fler detaljer.
- IMD tappvarmvatten i befintliga flerbostadshus vid en ombyggnad och där det sker en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten för hushållsbruk eller en väsentlig ändring av befintligt system.
- IMD tappvarmvatten i alla nya flerbostadshus.
Reglerna om IMD gäller inte för kallvatten eller för IMD el, det vill säga om till exempel en bostadsrättsförening sluter avtal med en elleverantör i stället för att de enskilda lägenhetsinnehavarna gör det. Motivet är då ofta att sänka kostnaderna än att ge incitament till att minska energianvändningen.
Varför IMD?
EU menar att IMD är en metod att ge incitament till minskad energianvändning för uppvärmning genom sänkt innetemperatur (IMD värme) och minskad användning av tappvarmvatten (IMD tappvarmvatten). Enligt EU:s direktiv om energieffektivisering, EED, ska individuella mätare för värme och varmvatten för hushållsbruk installeras i varje byggnadsenhet om ett flerbostadshus har centrala system för värme och tappvarmvatten eller försörjs med fjärrvärme. De svenska reglerna finns i lag och förordning om energimätning i byggnader och i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energimätning i byggnader. Swedac ansvarar för föreskrifter som berör relevanta mätdon för IMD. Kommunens byggnadsnämnd ansvarar för tillsynen.
Möjligheter till undantag
I reglerna ges möjligheter till undantag från kravet på IMD med hänvisning till teknisk genomförbarhet och lönsamhet. Energieffektivisering av ett flerbostadshus kan medge undantag från kravet på IMD värme. Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och hanterar frågor om undantag från kravet på IMD. Möjligheter till undantag specificeras närmare i Boverkets tillämpningsföreskrifter och ändrades inte i samband med de nya författningar som trädde i kraft den 1 juni 2022 och den 1 juli 2022.
Byggnadsägaren behöver inte installera IMD värme om det är olönsamt eller om det inte är tekniskt genomförbart. Om byggnadsägaren kommer fram till att byggnaden är undantagen från kravet behöver inte detta redovisas för byggnadsnämnden. Om byggnadsnämnden däremot begär det ska byggnadsägaren kunna göra sannolikt att byggnaden är undantagen, till exempel genom att kunna visa upp en lönsamhetsberäkning. De tekniska undantagen gäller exempelvis för byggnader som har luftburen värme eller för byggnader vars kulturella, historiska och liknande värden förvanskas i en särskilt värdefull byggnad. Det kan även finnas andra situationer än de som anges ovan som inte kan anses vara tekniskt genomförbara i byggnaden.
Lönsamheten för en installation för IMD bedöms enligt en metod i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energimätning i byggnader. Kriteriet för att det ska vara olönsamt är att investeringen ger en avkastning, internränta, som är lägre än byggnadsägarens avkastningskrav på investeringar, kalkylräntan. Metoden används för både IMD värme och IMD tappvarmvatten.
6 § Installation av system för individuell mätning och debitering är inte proportionellt i förhållande till möjliga energibesparingar om åtgärden är privat- eller företagsekonomiskt olönsam. En åtgärd antas vara olönsam om investeringen ger en avkastning, internränta, som är lägre än byggnadsägarens avkastningskrav på investeringar, kalkylräntan. Den ekonomiska beräkningen innehåller grundinvestering ( G) i kronor, energi-, effekt- och vattenbesparing ( EBi) i kronor för år i, drift och underhållskostnader ( DKi) i kronor för år i, årlig energiprisökning ( EPÖ) i procentsats i decimalform, investeringens internränta ( IR) i procentsats i decimalform, och den ekonomiska livslängden ( n) i år. För att beräkna investeringens internränta ska följande formel användas:
Den ekonomiska livslängden ska vara tio år. Byggnadsägaren ska på tillsynsmyndighetens begäran kunna visa upp beräkningar som gör det sannolikt att byggnaden inte längre omfattas av krav enligt förordningen (2022:336) om energimätning i byggnader.
Allmänt råd Byggnadsägarens avkastningskrav, kalkylräntan, bör vara marknadsmässig. Kalkylräntan får bestämmas med hänsyn till byggnadsägarens faktiska kapitalkostnader, risker med investeringen samt avkastningen på alternativa energieffektiviseringsåtgärder. Den årliga energiprisökningen bör ta utgångspunkt i de lokala förutsättningarna som finns på orten.Det ges tid för byggnadsägare som vill göra energieffektiviserande åtgärder i stället för att installera system för IMD värme. Åtgärderna ska i sådana fall förbättra byggnadens energiprestanda så mycket att byggnaden inte längre omfattas av krav på IMD värme. Om flerbostadshuset energieffektiviseras i tillräcklig omfattning och det görs utan samband med annan ombyggnad skulle detta vara gjort senast den 1 juli 2023. Energieffektiviserande åtgärder som görs i samband med annan ombyggnad ska vara gjorda senast den 1 juli 2026.
Tillsynsvägledning
Boverket har tagit fram en tillsynsvägledning riktad till tillsynsmyndigheten, det vill säga byggnadsnämnden. Även byggnadsägare kan ha användning för tillsynsvägledningen då den ger vägledning i hur energieffektivisering verifieras.
Viktiga datum
- 1 juli 2021 – IMD värme ska vara installerat om byggnaden inte omfattas av undantagen eller om byggnadsägaren inte avser att genomföra energieffektiviserande åtgärder. Grunderna för undantag kan vara ekonomiska eller tekniska. IMD tappvarmvatten ska installeras om det sker en ombyggnad med ny installation av tappvarmvatten eller en väsentlig ändring av befintligt system såvida inte byggnadsägaren kan påvi