Barns rättigheter i regional planering
Regional planering skapar förutsättningar för kommunöverskridande samhällsstrukturer. Strukturerna har betydelse för barns livsmiljöer och därmed ska barns rättigheter beaktas i planeringen. Intresseområden som särskilt berör barn i regional planering är bebyggelse, infrastruktur, kollektivtrafik och grönstruktur. Eftersom regionplanen är på en övergripande nivå kan regionen behöva göra särskilda insatser för att göra planförslaget begripligt för barn och skapa förståelse för hur de berörs av planen.
Regional planering skapar strukturer för barns livsmiljöer
Regionerna har ett regionalt utvecklingsansvar och många av de frågor som ligger inom regionens ansvarsområde gällande planering och samhällsutveckling har inverkan på barn och ungdomar. Den regionala planeringen kan till exempel ge ställningstaganden kring bebyggelsestruktur, bostadsförsörjning, grön- och blåstruktur, kultur, rekreation och turism, infrastruktur, transportsystem och kollektivtrafik, energi, klimat och miljö. Regional planering kan utjämna kommunala skillnader och skapa förutsättningar för övergripande strukturer som främjar barns jämlika livsmiljöer.
Hur den fysiska miljön formas på regional nivå är viktig för hur barn och unga kan utvecklas och leva sina liv. Platsernas betydelse för barn i regionen kan variera med ålder, kön, intressen och andra förutsättningar. Fysisk planering kan tillgodose barns behov i den regionala planeringen genom till exempel hur grönstruktur hänger samman, vart de regionala noderna finns, hur trafikplanering ordnas och var barn och unga kan ta sig via kollektivtrafik.
De intresseområden som regionerna ansvarar för ger förutsättningar för kommunernas utveckling och hur barn och ungas livsmiljöer ordnas. Genom regional planering kan ett rumsligt regionalt perspektiv skapas som kommunerna kan ta stöd av när det gäller barns rättigheter i den fysiska miljön. Enligt artikel 12 i barnkonventionen har barn rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Barn bör därför komma till tals i arbetet med att ta fram olika regionala planeringsunderlag, som till exempel den regionala utvecklingsstrategin. (Artikel 12, Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter)
Regionalt arbete för barns rättigheter
Region Kronoberg arbetar med barns rättigheter på flera olika sätt. När beslut ska fattas som påverkar barn och unga används barnrättsbaserade beslutsunderlag. Regionen har tre nivåer av prövning av barnets bästa. Till respektive nivå finns beslutsunderlag samt instruktion till prövningen.
I sammanställningen av exempel i den här vägledningen finns det mer information om Region Kronobergs arbete för barns rättigheter.
Regionplanen synliggör regionens samlade vilja för barns rättigheter
Enligt PBL är regionplanen vägledande för efterföljande kommunal planering. Region Stockholm och Region Skåne är de regioner som för närvarande ska upprätta en regionplan enligt PBL, men även andra regioner kan välja att arbeta med regional fysisk planering enligt PBL. Regionplanen synliggör regionens samlade vilja och skapar förutsättningar för fysiska strukturer som sträcker sig över kommungränser så som transportinfrastruktur, bebyggelsestruktur och grönstruktur. Det ä