Byggnadens karaktär stödjer en läkande vårdmiljö

Granskad: 2 april 2024
Sjukhus i ett hjätra Byggnadens karaktär. Illustration: Angelica Åkerman/Boverket

Vårdmiljöns byggda karaktär omfattar både vårdbyggnaden, utemiljön och dess sammanhang på platsen. Helhetsupplevelsen av den byggda vårdmiljön utgörs av det gestaltade samspelet mellan dess former, skala, material, färger och detaljer som i samverkan med omgivningen utgör helhetsintrycket av vårdmiljön.

Att tänka på

Foto på en träbyggnad med annorlunda takform och en uppglasad del i mitten. Lindesbergs hälsocentrum har en tydlig byggd karaktär med trämaterial, en annorlunda takprofil och en inbjudande uppglasad entrédel. Entrén leder in till ett atrium, som också är byggnadens huvudsakliga rörelsestråk. Lindesbergs hälsocentrum (White arkitekter). Foto: Fowelin

Viktiga medskick om den byggda vårdmiljön

  • Utforma vårdmiljön så att den genom sitt helhetsintryck visar vårdverksamhetens ambitioner. Byggnadens karaktär och den omkringliggande miljön förmedlar alltid ett budskap till de som vistas där.
  • Relatera byggnaden till platsen så att befintliga kvaliteter stärks, exempelvis natur- och kulturhistoriska värden. Detta bidrar till vårdmiljöns identitet, trivsel och helhetsupplevelse, men också till att vårdmiljön bidrar till en naturlig utveckling av platsen.
  • Gestalta omsorgsfullt övergången mellan den inre och yttre vårdmiljön. Beroende på hur denna gestaltas med exempelvis transparens, utblickar, balkonger och uterum kan stora hälsofrämjande kvaliteter tillgodoses i vårdmiljön.

Gestaltningens byggstenar formar vårdmiljöns karaktär

Helhetsintrycket som patient, medföljande och personal får av den byggda vårdmiljön är betydelsefullt för att miljön ska kunna fungera stödjande för vårdandet och läkandet. Den byggda vårdmiljöns karaktär är också en viktig del av det större sammanhang som vårdverksamheten och dess byggnader bidrar till och verkar i.

Den byggda vårdmiljöns karaktär formas genom gestaltningen av helheten och samspelet mellan olika byggstenar som former, material, detaljer, ljussättning och färger. Genom materialval och detaljutformning kan byggnad och utemiljö koppla an till regionala och lokala karaktärsdrag och byggnadstraditioner. Vid utformningen av byggnaden och dess närmiljö kan exempelvis byggnadsmaterial som trä, tegel eller granit, som traditionellt använts och producerats i området, användas. Ett ytterligare sätt att förstärka det befintliga kan vara att ta upp ett karaktärsdrag som försvunnit på platsen genom ovarsamma ändringar.

Den byggda vårdmiljöns karaktär formas också av på vilket sätt skala, uttryck, form och materialval tar hand om växelspelet mellan inne och ute. Helhetskaraktären handlar också om hur bland annat kulturhistoriska och konstnärliga värden i befintlig byggnad och i dess omgivning tas om hand och stärks.

Hus som står på pelare med glasad fasad i rött, vitt och blått. Bergsjöns vårdcentral är ett exempel på en byggnad som genom sin gestaltning har förstärkt tillgängligheten, samhörigheten och identiteten i sitt platssammanhang. (Wingårdhs) Foto: André Pihl

Den byggda miljöns karaktär och lokalisering går hand i hand

Lokaliseringen är precis som material, detaljer, naturinslag med mera, en betydelsefull byggsten i den byggda miljöns karaktär. Valet av plats för en byggd vårdmiljö påverkar alla de efterföljande gestaltningsbyggstenarna och är en betydelsefull faktor som kräver en noggrann analys kopplat till den kommande gestaltningen. Om karaktären av en miljö ger ramar för gestaltningsarbetet så är lokaliseringen spelplanen som gestaltningen utgår från.

Kommunens planläggning av den byggda miljön skapar förutsättningar för byggnadens karaktär och samverkan mellan kommun och vårdverksamhetens fastighetsägare behöver därför ske tidigt vid planering av en ny byggd vårdmiljö.

Den byggda vårdmiljöns karaktär speglar verksamhetens kärnvärden

Genom helhetsupplevelsen av den byggda vårdmiljön förmedlar vårdverksamheten sin funktion och sina värderingar. Vårdmiljöer behöver utformas för att stödja läkande och hälsa där patienten kan stärkas till att vara medskapare i sin egen vård. En vårdbyggnad behöver med sin gestaltning uppfattas som välkomnande och inkluderande både för dem som vistas i miljön och för dem som vistas på platsen runtomkring vårdbyggnaden. De behöver även vara samhällsintegrerade och lättillgängliga för allmänheten.