Återställande efter tidsbegränsat bygglov
Innan giltighetstiden för ett tidsbegränsat bygglov har gått ut ska åtgärden tas bort eller upphöra och platsen eller byggnadsverket återställas. Ett återställande kräver inte lov eller anmälan men återställande av en byggnad är en ändring av byggnaden. Återställs inte platsen eller byggnadsverket innan giltighetstiden har gått ut ska byggnadsnämnden ingripa genom tillsyn och besluta om byggsanktionsavgift.
Krav på återställande
En åtgärd med ett tidsbegränsat bygglov ska tas bort eller upphöra och platsen eller byggnadsverket återställas innan bygglovets giltighetstid har gått ut. Har giltighetstiden för bygglovet förlängts av byggnadsnämnden ska platsen eller byggnadsverket i stället återställas innan tiden för förlängningen har gått ut.
33 b §
Innan tiden för ett tidsbegränsat bygglov har gått ut ska den plats eller det byggnadsverk som lovet avser återställas. Om tiden har förlängts ska platsen eller byggnadsverket i stället återställas innan den nya tiden har gått ut.
Bestämmelserna om bygglov, rivningslov, marklov och anmälan i denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen gäller inte för åtgärder som vidtas för att återställa en plats eller ett byggnadsverk enligt första stycket.
Trots första stycket behöver platsen eller byggnadsverket inte återställas om byggnadsnämnden har gett bygglov som inte är tidsbegränsat för åtgärden. Lag (2022:909) .
Krav på upplysning i beslut
I ett beslut om tidsbegränsat bygglov och i ett beslut om förlängning av ett sådant lov ska det upplysas om att det finns en skyldighet att återställa platsen eller byggnadsverket innan bygglovets giltighetstid har gått ut. Att det ska finnas med en upplysning i beslutet är för att det ska vara tydligt för byggherren att platsen eller byggnadsverket ska återställas innan tiden för det tidsbegränsade bygglovet har gått ut. (prop. 2021/22:149 sid. 18)
En effektivisering av byggnadsnämndens tillsyn, prop. 2021/22:149 (på Sveriges riksdags webbplats)
40 §
Av ett bygglov, rivningslov eller marklov ska det framgå
1. vilken giltighetstid lovet har,
2. om det ska finnas någon som är kontrollansvarig och i så fall vem eller vilka som är kontrollansvariga,
3. att lovet inte innebär en rätt att påbörja den sökta åtgärden förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked enligt 10 kap., och
4. att beslutet om lov ska vara verkställbart enligt 42 a § innan de åtgärder som omfattas av lovet får påbörjas.
Lovet ska också innehålla de villkor och upplysningar som följer av 23, 33 b, 36, 37 eller 38 § eller behövs i övrigt.
Om ett bygglov avser nybyggnad eller tillbyggnad av en bostadsbyggnad utanför ett område med detaljplan ska det, om det inte kan anses obehövligt med hänsyn till bullersituationen, även framgå beräknade värden för omgivningsbuller vid bostadsbyggnadens fasad och vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Lag (2022:909) .
40 a §
Om byggnadsnämnden tar ut en avgift för handläggningen av ett ärende om lov eller förhandsbesked, ska nämnden i sitt beslut om avgift redovisa hur avgiften har fastställts. Lag (2018:1136) .
Innebörden av att återställa
Att återställa innebär att platsen eller byggnadsverket försätts i samma skick vad gäller utseende och kvaliteter som innan den tidsbegränsade åtgärden vidtogs. Ett vanligt exempel är en skolpaviljong som placerats på en gräsyta med stöd av ett tidsbegränsat bygglov. Kravet på återställande innebär då att paviljongen tas bort och platsen återställas genom att marken besås med gräs för att återigen bli en gräsyta. Om byggherren inför ett återställande vill behålla till exempel vissa parkeringsplatser som är en av de åtgärder som omfattas av ett tidsbegränsat bygglov behöver byggherren ansöka om permanent lov för dessa. Ett annat exempel är om en köksinredning tagits bort i en bostadslägenhet för att denna under en begränsad tid ska kun