Carlanderska sjukhuset har moderniserats och fått en tillbyggnad
En tidstypisk sjukhusbyggnad från 1920-talet som hundra år senare moderniseras och byggs till med en tillbyggnad som respektfullt tar upp den äldre byggnadens karaktär och tegelförband i ett modernt formspråk. En arbetsprocess som kantades av höga kravställningar och ett bra samarbete.
Fakta om Carlanderska sjukhuset
I faktarutan har vi samlat bakgrundsinformation om exemplet.
Fakta om Carlanderska sjukhuset
Kommun: Göteborg stad,
Byggår: Ursprungligen 1927, tillbyggnad 2014–2019.
Arkitekt: White för tillbyggnaden år 2019.
Ursprunglig arkitekt: Arvid Bjerke för originalbyggnaden år 1927.
Bebyggelseantikvarie: Lindholm restaurering.
Beställare: Stiftelsen Carlanderska sjukhuset.
Funktion: Sjukhus med teknikintensiva verksamheter (operation, röntgen och sterilcentral).
Cirkularitet: En gediget byggd sjukhusbyggnad sparades, med ett tillägg i form av en anpassad större tillbyggnad i tegel. Parken är bevarad för patienter, besökare och omkringboende.
Lärande exempel på: Bevarande samt nygestaltning i anpassad och arkitektoniskt nyskapande form.
Befintlig byggnad
Carlanderska sjukhuset är beläget i den södra delen av Göteborg. Byggnaden, som uppfördes 1927 efter ritningar av arkitekt Arvid Bjerke, speglar 1920-talsklassicismens intresse för en tillbakablickande arkitektur och hållbart hantverk med kraftfulla murar i tegel.
Behov av nya lokaler
År 2010 inledde fastighetsägaren, tillika beställaren, ett arbete kring utveckling av sjukhuset. De befintliga lokalerna vare sig räckte till eller motsvarade en modern sjukhusverksamhet. Ledningen för Carlanderska bjöd in verksamhetschefer, entreprenörer och arkitekter att undersöka möjligheterna till ombyggnad. Efter en period av utredningar beslutades det år 2014 att en tillbyggnad var det mest rimliga alternativet.
I förstudien framgick det tydligt att den befintliga byggnaden hade stora värden, mycket hög kvalitet och få brister. Det gällde såväl arkitektoniskt, ekonomiskt som byggnadstekniskt. Det som saknades var lokaler som kunde inrymma moderna operationssalar, tekniska installationer med mera som var nödvändiga.
För att undersöka byggnadens och parkens förutsättningar utfördes grundliga antikvariska utredningar. I dessa presenterades dels den befintliga byggnadens och parkens kulturhistoriska värden, material och konstruktion, dels arkitekten Bjerkes process i valet av placering och storlek på volymer. Ett noggrant program utformades även i ett tidigt skede med sjukhusets egna önskemål. Kompetens för detta fanns i sjukhusets egen verksamhet.
Arkitekten tog fasta på att den ursprungliga arkitekten haft planer på att komplettera sjukhuset med ytterligare en volym. Denna tänkta placering blev sedan en utgångspunkt för val av plats för den nya tillbyggnaden. Den gemensamma förståelsen för den befintliga anläggningens olika delar med olika karaktär gav acceptans för ett relativt stort och nytt tillägg som kunde samspela med originalbyggnaden och parken.
Förutsättningar i detaljplan och på platsen
Detaljplanen för Carlanderska är från 1920-talet och medgav förändringar på platsen. Ingen ny detaljplan behövdes, vilket var en fördel tidsmässigt i projektet. En viktig utgångspunkt för utvecklingen av platsen för stadsbyggnadskontoret var att ta vara på platsens värden. Ett krav var att framhålla det befintliga husets och parkens värden och att dessa inte fick förvanskas, vilket även beställaren var mån om. Oenighet uppstod kring höjden på tillbyggnaden, ett förslag från arkitekten och beställaren som de senare fick justera efter överläggningar med stadsbyggnadskontoret.