Risker med fogar mellan förtillverkade betongytterväggar
Fogar mellan byggdelar kan ge problem med att regn läcker in, vilket i sin tur kan bero på exempelvis fel utförande eller bristande underhåll när fogarna åldras. Här kan du läsa mer om riskerna med fogar mellan förtillverkade betongytterväggar.
Fogar mellan förtillverkade betongytterväggar
De fogar som finns i skarvarna mellan förtillverkade betongelement kan orsaka fuktskador till följd av inläckande regnvatten om de inte utformas och utförs på rätt sätt och med material som gör att fogens egenskaper upprätthålls över tid. Själva fogen i sig ingår i ett fogsystem, vilket innebär att fogmaterial, vidhäftningsytor, bakomliggande material, luftspalter och dränering samverkar för att dels ta upp rörelser i konstruktionen, dels vara väderskyddande.
En fog måste utformas med någon typ av tvåstegstätning för att den ska vara fuktsäker. Tvåstegstätade fogsystem med mjukfog utformas exempelvis med tryckutjämnande, dränerande och ventilerande rör, så kallade TDV-rör, eller genom överlappning mellan de olika elementen i en vertikalfog. Fogsystemet ska dels minska sannolikheten för läckage, dels dränera ut eventuellt läckage eller kondensvatten.
En extra känslig punkt där fel kan förekomma är fogkryssen, alltså den punkt där elementens horisontala och vertikala fogar möts. Här bör vatten helst ledas ut bakom fogarna både uppifrån och från sidled. En sådan lösning kan dock vara svår att utforma, det är därför viktigt att studera hur mötet mellan olika element ska utformas under projekteringen när man har möjlighet att anpassa elementen.
Det förekommer att enstegstätade fogar utan dränering används, där man förlitar sig på att fogen är så tät i sig själv att läckage inte uppstår. Men täthet är svårt att uppnå och upprätthålla över tid. Därför är sannolikheten hög att regnvatten ändå läcker in och inte dräneras ut.
Andra problem som kan förekomma vid fogning är exempelvis:
- vidhäftningsproblem
- föråldrade fogar, vilket försämrar deras egenskaper
- felaktig bredd eller fel djup i fogen i förhållande
till den rörelse som ska tas upp.
Lär dig mer om hur fukt transporteras och beter sig i luft och material i webbutbildningen ”Fukt – Så funkar det”, se länk i ”Relaterad information”.
Konsekvenser för byggnaden
Om kritiskt fukttillstånd överskrids kan byggnaden drabbas av exempelvis:
- mikrobiologisk påväxt på byggnadsmaterial
- rostangrepp på armering
- sprickor i betong till följd av rostangrepp
- frostsprängning i betong
- estetiska skador, till exempel fuktfläckar i innertak och väggar.