Kommunens beslut om bostadsanpassningsbidrag
Kommunens beslut om bostadsanpassningsbidrag ska innehålla vilka åtgärder bidrag beviljas för. Dessutom ska det framgå om bidrag lämnas som ett kontantbidrag, ett åtagande från kommunen eller med en begagnad anordning. Beviljar kommunen ett kontantbidrag ska även det högsta belopp som kan utbetalas anges. Fler krav på kommunens beslut framgår av förvaltningslagen.
Beslut om bostadsanpassningsbidrag ska vara skriftliga
Beslut om bostadsanpassningsbidrag ska vara skriftliga. Det framgår av 6 § Boverkets föreskrifter (2018:12) om bostadsanpassningsbidrag.
6 § Beslut om bostadsanpassningsbidrag ska vara skriftliga.
Övriga krav på besluten om bostadsanpassningsbidrag
Förutom att besluten ska vara skriftliga måste de innehålla vissa uppgifter som framgår direkt i 18 § lagen om bostadsanpassningsbidrag. Dessutom ställer förvaltningslagen (2017:900) vissa krav på besluten.
Krav enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag
18 §
I beslut om bidrag ska det anges vilka åtgärder bidraget avser. Om bidrag lämnas i form av kontantbidrag, ska även det högsta belopp som kan utbetalas anges.
Om bidrag lämnas enligt 16 § andra eller tredje stycket, ska detta anges i beslutet.
Ett beslut om bostadsanpassningsbidrag ska ange
- vilka åtgärder bidraget avser
- om bidraget lämnas som ett kontantbidrag, kommunalt åtagande och/eller med begagnad anordning
- det högsta belopp som kan utbetalas (gäller kontantbidrag).
Krav enligt förvaltningslagen
Även förvaltningslagen (2017:900) innehåller krav på hur beslut ska utformas. Till exempel att beslut som huvudregel ska motiveras. Det här kan du läsa mer om i avsnittet "Beslut" i handläggningsguiden. Du finner en länk till handläggningsguiden i "Relaterad information".
6 § Beslut om bostadsanpassningsbidrag ska vara skriftliga.
Tidpunkt i besluten för när anpassningen ska vara utförd?
Lagen om bostadsanpassningsbidrag innehåller inga bestämmelser om att en åtgärd som bidrag beviljats för måste utföras inom en viss tid.
I propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag konstaterar regeringen att om en åtgärd inte utförs av sökanden inom rimlig tid, kan det ifrågasättas om anpassningen fortfarande behövs. I sådana fall kan det finnas möjlighet att med stöd av lagens 19 § återkalla beslutet (proposition 2017/18:80 sid. 55).
Bara det att det har gått lång tid efter beviljandebeslutet räcker inte för att återkalla ett positivt bidragsbeslut. Det framgår av lagen om bostadsanpassningsbidrag att återkallelse bara kan ske om de förutsättningar som låg till grund för beslut inte längre finns.
Och kommunen måste beakta sin utredningsskyldighet enligt 23 § förvaltningslagen (2017:900) innan ett sådant återkallande görs.
Vad kan kommunen göra om anpassningen drar ut på tiden?
Börja med att kontakta sökanden och fråga varför någon ansökan om utbetalning inte har inkommit. Om denna kontakt ska göras per telefon eller via mejl eller brev får kommunen bedöma i varje enskilt ärende.
Om sökanden inte längre vill anpassa
Om sökanden meddelar att det inte längre är aktuellt att utföra beviljad anpassning så kan kommunen återkalla bidragsbeslutet och avskriva ärendet.
Oavsett hur ni frågade sökanden om läget så bör sökanden i första hand inkomma med en skriftlig upplysning om att han eller hon inte längre är intresserad av att utföra anpassningen och därför återkallar sin ansökan.
Om kommunen i ett enskilt fall bedömer att det räcker att sökanden gör en muntlig återkallelse måste sökandens inställning dokumenteras noga i en tjänsteanteckning. Denna ska vara daterad och det ska framgå vem som har gjort den.
Om sökanden fortfarande vill anpassa
Om sökanden förmedlar att behov finns men att det ändå dragit ut på tiden så kan kommunen undersöka anledningen och efterhöra om sökanden behöver vägledning för att komma vidare.