Länsstyrelsens roll

Granskad: 18 oktober 2023

Länsstyrelsen ska under planprocessen ge råd om hanteringen av allmänna intressen, däribland sådana frågor som behöver samordnas mellan kommunerna. Länsstyrelsen har också tillsynsansvar över kommunens beslut om detaljplaner och kan upphäva en detaljplan med hänvisning till att regleringen av sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår flera kommuner inte samordnas på ett lämpligt sätt.

Länsstyrelsens ansvar

Länsstyrelsen har ett ansvar i planeringsprocessen för att företräda och samordna statens intressen och tillhandahålla planeringsunderlag. Som regional myndighet har länsstyrelsen också en viktig roll att överblicka och ha en helhetssyn på mellankommunala och regionala frågor.

I samband med kommunens planläggning ska länsstyrelsen särskilt bevaka riksintressen, miljökvalitetsnormer, strandskydd, mellankommunal samordning samt frågor som rör hälsa, säkerhet och risken för olyckor, översvämning och erosion. Länsstyrelsen har även tillsyn över kommunens beslut om detaljplaner vilket innebär att länsstyrelsen i vissa fall kan överpröva kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva detaljplaner. (jfr prop. 2009/10:170 sid. 173 f.)

En enklare plan- och bygglag, prop. 2009/10:170 (på Sveriges riksdags webbplats)

Länsstyrelsens roll i översiktsplaneringen

I den kommunala översiktsplaneringen ska länsstyrelsen bistå med underlag och verka för att det underlag som statliga myndigheter tillhandahåller kommer till användning. Under samrådet för kommunens översiktsplan ska länsstyrelsen samordna statens intressen, tillhandahålla underlag och ge råd i fråga om plan- och bygglagens allmänna intressen.

10 §
  Under samrådet ska länsstyrelsen särskilt
   1. ta till vara och samordna statens intressen,
   2. tillhandahålla underlag för kommunens bedömningar och ge råd i fråga om sådana allmänna intressen enligt 2 kap. som hänsyn bör tas till vid beslut om användningen av mark- och vattenområden,
   3. verka för att riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken tillgodoses, att miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. miljöbalken följs och att redovisningen av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen är förenlig med 7 kap.
18 e § första stycket miljöbalken,
   4. verka för att sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt, och
   5. verka för att bebyggelse och byggnadsverk inte blir olämpliga med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Länsstyrelsen ska dessutom ge råd i övrigt om tillämpningen av bestämmelserna i denna lag, om det behövs från allmän synpunkt. Lag (2020:76) .

När länsstyrelsen ger sina synpunkter vid samrådet om förslaget till översiktsplan bör länsstyrelsen tydliggöra vilka synpunkter som är att betrakta som råd och vilka som innebär påpekanden om att regleringen av en mellankommunal fråga inte samordnats på ett lämpligt sätt. Att länsstyrelsen är tydlig med sådana påpekanden är viktigt eftersom det uppmärksammar kommunen på att länsstyrelsen kan komma att utöva tillsyn över efterföljande detaljplaner. I granskningsskedet ska länsstyrelsen tydligt klargöra i vilka avseenden staten har kvarstående invändningar mot översiktsplanen när det gäller ingripandegrunderna.

Länsstyrelsen ska även under den senare halvan av en mandatperiod, eller när kommunen begär det, bistå kommunen med underlag till kommunens planeringsstrategi. I denna ska länsstyrelsen redovisa sina synpunkter i fråga om statliga och mellankommunala intressen som kan ha betydelse för översiktsplanens aktualitet. I länsstyrelsens underlag bör det framgå om, och i så fall vilka, relevanta underlag avseende intressen som har ett mellankommunalt perspektiv och som har tillkommit efter att översiktsplanen antagits.

28 §
  Om ett förslag till ändring avser endast en viss del av kommunen är det, trots det som sägs i 12 §, tillräckligt att granskningstiden är sex veckor. Lag (2020:76) .

Länsstyrelsernas roll i samrådsskedet

Länsstyrelsens roll i detaljplaneringen

Länsstyrelsen ska under samrådet om ett förslag till detaljplan särskilt verka för att sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt. Länsstyrelsen kan verka för detta genom att till exempel ge råd och hjälp att förmedla och tolka relevanta nationella och regionala underlag. När det gäller frågor som har mellankommunal eller regional innebörd är det särskilt viktigt att eventuella synpunkter länsstyrelsen haft på kommunens översiktsplan följs upp vid detaljplaneringen. Utgångspunkter för kommande tillsyn avseende mellankommunal samordning bör framgå redan i samrådsskedet. (jfr prop. 2009/10:170 sid. 444–445)

En enklare plan- och bygglag, prop. 2009/10:170 (på Sveriges riksdags webbplats)

14 §
  Under samrådet ska länsstyrelsen särskilt
   1. ta till vara och samordna statens intressen,
   2. verka för att riksintressen enligt 3 oc