Tekniska byten

Granskad: 16 december 2024

Flera föreskrifter i byggreglerna om brandskydd medger att brandtekniska åtgärder helt eller delvis får ersättas av en automatisk vattensprinkleranläggning eller ett boendesprinklersystem, ett så kallat tekniskt byte. Om stora delar av brandskyddet är beroende av att en automatisk vattensprinkleranläggningen fungerar ställs krav på förbättrad tillförlitlighet i anläggningen. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till 

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

I andra kapitlet i byggreglerna om brandskydd finns regler om dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar. Reglerna syftar till att förenkla och underlätta läsbarheten av reglerna i övriga kapitel genom att gruppera och samla regler för dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar.

Reglerna i andra kapitlet är ett komplement till reglerna i övriga kapitel i byggreglerna om brandskydd. De ska därför bara tillämpas tillsammans med regler från övriga kapitel. Reglerna i andra kapitlet kan därmed sägas vara en förlängning av de preciserade kraven i tredje till åttonde kapitlet.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Tekniska byten

I byggreglerna om brandskydd är det i ett antal föreskrifter möjligt att tillgodoräkna en automatisk vattensprinkleranläggning för att medge olika typer av kravlättnader, så kallade tekniska byten.

Automatiska vattensprinkleranläggningar ska vara utformade med förbättrad tillförlitlighet om stora delar av brandskyddet riskerar att slås ut på grund av fel i systemet.

40 §

Automatiska vattensprinkleranläggningar och boendesprinklersystem ska vara utformade så att de fungerar med hög tillförlitlighet.

Automatiska vattensprinkleranläggningar ska vara utformade med förbättrad tillförlitlighet om stora delar av brandskyddet riskerar att slås ut på grund av fel i systemet.

Med hänsyn till anläggningens användningsområde ska följande särskilt beaktas:

  • 1. Material i komponenter.
  • 2. Skydd och övervakning av systemet.
  • 3. Funktion vid strömbortfall i byggnaden.
  • 4. Funktion vid brand i byggnaden.
  • 5. Hantering av fel i anläggningen.
  • 6. Tillgång till vattenkälla.
  • 7. Möjlighet till effektiv räddningsinsats.
Allmänt råd

Tillförlitlighet för automatiska vattensprinkleranläggningar bör vara verifierad enligt SSEN 12845:2015. Stora delar av brandskyddet bör anses kunna slås ut om systemet tillgodoräknas för att uppfylla fler än två krav i denna författning. Med förbättrad tillförlitlighet avses system med vattenkälla som utgörs av förbättrat enkelt, dubblerat eller kombinerat vattentillopp.

Tillförlitlighet för boendesprinklersystem bör vara verifierad enligt SSEN 16925:2018.

Syftet med kravet i andra stycket är att kompensera för den ökade sårbarhet som det kan innebära att utforma en byggnad där stora delar av brandskyddet är beroende av att den automatiska vattensprinkleranläggningen fungerar.

Om en automatisk vattensprinkleranläggning har tillgodoräknats för att uppfylla fler än två krav i byggreglerna om brandskydd finns risk att stora delar av brandskyddet kan slås ut om systemet inte fungerar som avsett. I de fall en automatisk vattensprinkleranläggning tillgodoräknas för att uppfylla fler än två krav ska systemet därför utformas med förbättrad tillförlitlighet. Det innebär att två tekniska byten i de preciserade kraven kan göras utan att förbättrad tillförlitlighet krävs. I verksamhetsklass 5C krävs förbättrad tillförlitlighet även om inga tekniska byten görs.

Fler tekniska byten kan vara möjliga

I många situationer kan fler tekniska byten genomföras utan att brandskyddets robusthet påverkas i någon större utsträckning. Brandskyddets robusthet påverkas bland annat av vilka delar av brandskyddet som är beroende av att den automatiska vattensprinkleranläggningen fungerar och hur de tekniska bytena kan samverka och tillsammans påverka brandskyddet om släcksystemet inte fungerar som avsett.

Ett flertal tekniska byten som inte berör samma delar av brandskyddet, eller inte leder till oacceptabla konsekvenser eftersom det finns andra brandtekniska skyddsåtgärder, kan rimligtvis genomföras utan förbättrad tillförlitlighet i den automatiska vattensprinkleranläggningen. Brandskyddets totala robusthet kan då ändå bli acceptabel. Det kan alltså vara möjligt att tillämpa fler tekniska byten än två i en viss byggnad och ändå utforma en automatisk vattensprinkleranläggning utan förbättrad tillförlitlighet. Sådana utformningar behöver verifieras genom analytisk dimensionering. En analys av robustheten behöver då genomförs och beroende på resultatet av analysen kan andra kompletterande åtgärder behövas.

Tekniska byten som inte anges i de preciserade kraven

Att tillämpa andra tekniska byten än vad som medges i de preciserade kraven innebär alltid att utformningen behöver verifieras genom analytisk dimensionering.

Nivån för robustheten som följer av 2 kap. 40 § kan bara tillämpas rakt avför de tekniska byten som medges i de preciserade kraven. I de fall andra tekniskt byte ska göras som en del av en funktionsbaserad utformning krävs en analys av brandskyddets robusthet. Detta bland annat eftersom betydelsen för och samverkan med de tekniska byten som medges i de preciserade kraven och tillämpats i byggnaden behöver beaktas. Det kan resultera i ökad kravställning på tillförlitligheten i den automatiska vattensprinkleranläggning eller andra kompletterande åtgärder av brandskyddet för att ge en tillräcklig robusthet.

Föreskrifter där automatisk vattensprinkleranläggning krävs eller får tillgodoräknas
Nedan listas de föreskrifter där automatisk vattensprinkleranläggning krävs eller får tillgodoräknas.

Dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar

  • 2 kap. 2 §: Schablon för permanent brandbelastning får användas i vissa byggnader
  • 2 kap. 45 §: System för trycksättning får utformas i klass 1

Bärförmåga vid brand

  • 3 kap. 9 §: Minskad brandmotståndstid för bärverk i huvudsystemet i byggnader i byggnadsklass 2
  • 3 kap. 13 §: Minskad brandmotståndstid för bärverk i huvudsystemet i byggnader i byggnadsklass 1 samt byggnader i med flera källarplan
  • 3 kap. 16 §: Minskad brandmotståndstid för bärverk i huvudsystemet för verksamhetsklass 2B eller 2C i bottenplanet
  • 3 kap. 17 §: Minskad brandmotståndstid för bärverk i huvudsystemet för verksamhetsklass 2B eller 2C i annat plan än bottenplanet
  • 3 kap. 18 §: Minskad brandmotståndstid för trapplan, trapplopp, loftgångar och motsvarade i utrymningspassager och tillträdesvägar samt balkonger

Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad

  • 5 kap. 22 §: Minskade krav på rörisolering
  • 5 kap. 23 §: Minskade krav på kablar
  • 5 kap. 25 §: Boendeenhet utan brandcellsgräns i verksamhetsklass 3B
  • 5 kap. 27 §: Obegränsad storlek på brandsektion
  • 5 kap. 28 §: Minskad brandmotståndstid för vissa brandcellsgränser i byggnader i byggnadsklass 1
  • 5 kap. 38 §: Inget krav på brandsluss mellan garage och vissa utrymningsvägar
  • 5 kap. 39 §: Inget krav system på inomhusbrandposter i vissa verksamheter
  • 5 kap. 44 §: Vissa dörrar får utformas utan krav på isolering (I)
  • 5 kap. 48 §: Minskade krav på fasadbeklädnad i vissa byggnader

Möjlighet till utrymning vid brand

  • 7 kap. 15 §: Förlängd insatstid för räddningstjänstassisterad utrymning i verksamhetsklass 1, 3A och 3B
  • 7 kap. 21 §: Förlängda avstånd för utrymning
  • 7 kap. 31 §: Inget krav på särskilda åtgärder med hänsyn till frångänglighet i andra lokaler än publika lokaler
  • 7 kap. 32 §: Inget krav på särskilda åtgärder med hänsyn till frångänglighet i publika lokaler
  • 7 kap. 48 §: Krav i verksamhetsklass 5C

Räddningspersonalens säkerhet vid brand

  • 8 kap. 9 §: Förlängt avstånd från tillträdesväg
  • 8 kap. 11 §: Minskad area för öppningar för brandgasventilation

Boendesprinklersystem

För boendesprinklersystem finns inte något krav på förbättrad tillförlitlighet när flera tekniska byten tillämpas. Anledningen till det är att endast ett fåtal av de tekniska bytena som tillåts med automatisk vattensprinkleranläggning accepteras när skyddet i stället utgörs av boendesprinklersystem. Boverket har bedömt att det inte innebär några väsentligt ökade risker om fler än två av de möjliga tekniska bytena kombineras. Det tillåts därför utan ytterligare åtgärder eller analyser.

Observera att om andra eller ytterligare tekniska byten ska göras innebär det i sig att de bytena måste verifieras med analytisk dimensionering. Det är då nödvändigt att även verifiera robustheten i brandskyddet. Det kan resultera i ökad kravställning på tillförlitligheten i boendesprinklersystemet eller andra kompletterande åtgärder av brandskyddet för att ge en tillräcklig robusthet.

Nedan listas de föreskrifter där boendesprinklersystem krävs eller får tillgodoräknas.

Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad

  • 5 kap. 25 §: Boendeenhet utan brandcellsgräns i verksamhetsklass 3B
  • 5 kap. 48 §: Minskade krav på fasadbeklädnad i vissa byggnader

Möjlighet till utrymning vid brand

  • 7 kap. 15 §: Förlängd insatstid för räddningstjänstassisterad utrymning i verksamhetsklass 1, 3A och 3B
  • 7 kap. 21 §: Förlängda avstånd för utrymning
  • 7 kap. 31 §: Inget krav på särskilda åtgärder med hänsyn till frångänglighet i andra lokaler än publika lokaler
  • 7 kap. 32 §: Inget krav på särskilda åtgärder med hänsyn till frångänglighet i publika lokaler
  • 7 kap. 48 §: Krav i verksamhetsklass 3C och 5B

Utformning av automatiska släcksystem

Vad de olika typerna av automatiska släcksystem innebär och hur de ska utformas kan du läsa mer om på sidan Utformning av automatiska släcksystem.

Utformning av automatiska släcksystem

Boverket (2024). Tekniska byten. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/dimensionerande-forutsattningar/tekniska-byten/ Hämtad 2024-12-18