Planera och genomför underhållet på ditt hus

Granskad: 5 augusti 2024

Se till att ditt hus sköts och underhålls på rätt sätt. Då kan alla system fungera och samverka så bra som möjligt, så länge som möjligt. Du kan spara mer energi, få en bättre inomhusmiljö och minska risken för att det ska behövas dyra akuta åtgärder.

Film: Gör en underhållsplan

I filmen ”Gör en underhållsplan” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du underhåller ditt hus, för att underlätta för dig att ta hand om ditt hus och de som bor där och samtidigt effektivisera energianvändningen.

I filmen ”Gör en underhållsplan” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du underhåller ditt hus, för att underlätta för dig att ta hand om ditt hus och de som bor där och samtidigt effektivisera energianvändningen.

Se till att du har instruktionerna för drift och underhåll

Hand som håller i ett hus. Illustration: Infab

För att du ska kunna sköta ditt hus och dina system på rätt sätt, behöver du ha instruktionerna för drift och underhåll, för alla installationer i ditt hus. Det är en bruksanvisning som beskriver hur du ska sköta och underhålla installationen, så att den fungerar bra och effektivt under hela sin livslängd. Det kan till exempel handla om att rengöra eller byta ut filter i ventilationskanaler.

Efter en renovering bör hantverkaren ge dig drift- och underhållsinstruktionerna för nya installationer. Du kan annars be om dem i efterhand, eller söka fram dem på webben hos tillverkaren.

Numera kan det finnas komplexa energisystem även i småhus. Därför är det viktigt att det finns tydliga instruktioner, så att du kan sköta systemen korrekt.  

Det finns också krav på att det ska finnas drift- och underhållsinstruktioner för byggnader, till exempel för ventilationssystemet. I plan- och bygglagen (2010:900) står till exempel att byggnader ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper bevaras. Kravet förtydligas i Boverkets regler. 

Skillnaden mellan drift- och underhållsinstruktioner

I drift ingår den löpande skötseln, kontrollen och styrningen av husets system, till exempel skötseln av installationer för värme, vatten och ventilation. Driftsinstruktionerna bör därför beskriva

  • installationernas komponenter, hur de fungerar och var de finns
  • vad som behöver göras minst en gång per år, till exempel att städa ventilationsdon och byta filter.

Driftinstruktionerna hittar du ofta i tillverkarens broschyrer eller webbmaterial, ibland i form av flödesscheman eller driftkort.

Underhåll är sådant man gör mindre ofta än en gång per år, för att förebygga fel, brister och skador. Underhållsinstruktionerna bör beskriva

  • vilka komponenter som behöver underhållas, och var de finns
  • hur underhållet bör göras
  • när och hur ofta det bör göras.

Gör en underhållsplan

Gör gärna en underhållsplan. Då har du en samlad bild över det underhåll som kommer att behövas, för att hålla huset i gott skick.

Underhållsplanen bör ge en översikt över vilka installationer och system som finns i huset, vilken livslängd de troligen har och när de behöver underhållas eller bytas ut. Förvara den ihop med instruktionerna för drift och underhåll.

Det finns flera fördelar med att ha en underhållsplan:

  • Den är ditt underlag för att planera och budgetera för det underhåll som kommer att behövas. Gör gärna en kalkyl för 10 eller 20 år. Med en bra planering kan du samordna åtgärder på ett effektivt sätt. Du ser också hur mycket pengar du kan behöva spara varje år, för att kunna göra det som behövs.
  • Den minskar risken att du behöver göra akuta och därmed dyra reparationer. Ett exempel: Ett ventilationssystem kan gå sönder helt, om man inte underhåller det regelbundet och byter ut det innan det börjar fungera dåligt. Då kan det bli dyrt att akut reparera eller byta det. I värsta fall kan det också bli fuktskador på huset, och hälsoproblem för de som är i huset, för att systemet inte fungerar.
  • Den bidrar till husets värde. När man säljer ett hus, är det ofta en fördel att kunna visa att huset har fått väl planerat underhåll. 

Skriv den själv – eller anlita en expert

En underhållsplan kan se ut på många olika sätt. Det finns digitala webbaserade verktyg, men du kan också skriva planen själv. Sök gärna upp exempel på internet och se hur du vill att din plan ska vara upplagd.

Du kan också köpa tjänsten – låta en expert skriva underhållsplanen. Det kan vara svårt för en privatperson att ha koll på vilka åtgärder som behövs, hur ofta de ska utföras och vad de kommer att kosta. En expert som har rätt kunskap och erfarenhet kan bedöma vilket underhåll ditt hus behöver och sammanställa underhållsplanen åt dig.

Gör så här

Vill du göra en underhållsplan? Följ gärna dessa steg:

  • Samla instruktionerna för drift och underhåll, för de installationer och system som finns i huset.
  • Inventera vilka delar, installationer, system och konstruktioner som finns i huset. Skriv när de installerades och när de senast underhölls eller byttes ut. Bedöm deras nuvarande skick. 
  • Ta reda på den återstående livslängden för varje del. Du kan söka hos tillverkaren, i litteratur eller i branschrekommendationer. Du kan också anlita en expert för en bedömning.
  • Gör en tidsplan för underhållsåtgärderna: Bestäm när varje del ska underhållas eller bytas ut. Utgå från skick, ålder och livslängd.  
  • Uppskatta kostnaden för varje underhållsåtgärd. Planera för hur du ska finansiera dem, till exempel genom att bestämma hur mycket pengar du ska spara varje år.

Följ planen – och uppdatera den

I princip kan du sedan bara följa underhållsplanen. Du bör dock uppdatera den när du renoverar eller byter ut delar.

Livslängden på byggnadsdelar kan dessutom påverkas av hur mycket de slits. Därför kan det vara bra att inventera igen, med några års mellanrum, och uppdatera underhållsplanen.

Boverket (2024). Underhållsplan. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/8.-underhalla/underhallsplan/ Hämtad 2024-12-23