Lov- och anmälningsplikt ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv
Vissa åtgärder kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan. Lov- och anmälningsplikten beror på vad det är för åtgärd som ska göras, hur stor den är och på vilken plats åtgärden ska genomföras.
Det är kommunen genom byggnadsnämnden som prövar bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan men i samband med byggande, rivning och markarbeten är det byggherren som har ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan.
Vid en lovansökan är det byggnadsnämnden som prövar om lagens krav uppfylls men det är byggaktören, eller dennes konsulter, som i projekteringen beslutar om byggnaders höjder, fasader, planlösningar och konstruktion liksom närmiljö och lämnar in underlaget till kommunen för att ansöka om bygglov. Inför bygglovskedet fastslås aspekter, som placering av fönster och balkonger, entréernas utformning, och förgårdsmarkens utformning, med direkt koppling till brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Vad kan göras i detta skede
I bygglovsskedet fattas beslut som kan ha stor inverkan på tryggheten och förekomsten av brott. Placering av fönster och balkonger, entréernas utformning, och förgårdsmarkens utformning är saker som nu slås fast. För att bidra till trygghet är det viktigt att skapa möjlighet för god överblickbarhet över offentliga platser och viktiga rörelsestråk. Ett bra samarbete mellan byggherren och kommunen ligger till grund för att goda intentioner från planeringsfasen nu kan omsättas i praktiken.
Det är alltid viktigt att den fysiska utformningen av en plats utgår från den specifika kontexten i varje enskilt fall. För att skapa en tydligt sammanhållen plats, där det är lätt att orientera sig, måste de olika ytorna och funktionerna i området också kopplas ihop. För nyproduktion innebär det att beakta det befintliga och integrera nya fastigheter och användningar i samspel med det äldre samt att eventuellt lyfta den befintliga miljön. Det är också viktigt att tänka på att de olika ytorna ska vara tillgängliga för alla möjliga användare av platsen.
Fallgropar
Om brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder skjutits upp till detta skede är det svårt att skapa samsyn och förståelse för vilka åtgärder som kan behövas för att kunna skapa ett tryggt och attraktivt samhälle. Det är därför viktigt att uppnå kontinuerlig samverkan mellan samhällsbyggnadsprocessens olika parter i och mellan samtliga processteg. Om brottsförebyggande och trygghetsskapande aspekter inte hanterats kontinuerligt genom samhällsbyggnadsprocessen riskerar goda intentioner och viktiga resonemang att tappas bort i bygglovet och i efterföljande skeden.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.