Elnät i detaljplanering
Möjlighet till elförsörjning är en viktig faktor att ta hänsyn till vid lämplighetsbedömningen för en detaljplan. Genom att se till att det i detaljplanen finns tillräckligt utrymme för de elnätsanläggningar som behövs skapar kommunen förutsättningar för en trygg elförsörjning. Du hittar vägledningens undersidor i huvudmenyn.
Ökande elbehov och utrymmesbehov för elnätsanläggningar
Samhällets elbehov ökar kraftigt och pågående elektrifiering och digitalisering ger upphov till nya elbehov. Möjligheten till trygg elförsörjning är därför en central fråga vid detaljplaneläggning.
För att kunna tillgodose elbehoven i samhället framöver kommer det att behövas större utrymme för elnätsanläggningar. I Energimyndighetens långsiktiga scenarier över energisystemet kan du läsa mer om hur samhällets elbehov väntas utvecklas framöver.
Långsiktiga scenarier (på Energimyndighetens webbplats)
Långsiktigt god hushållning med energi ska främjas
Enligt plan- och bygglagen ska planläggning främja en långsiktigt god hushållning med bland annat energi. Bebyggelse och byggnadsverk ska lokaliseras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till både energiförsörjning och energihushållning. Att planera ny bebyggelse eller verksamhet där elnät redan är framdragen kan till exempel vara ett sätt att skapa en hållbar planering. Bebyggelse och byggnadsverk ska också utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till behovet av hushållning med energi.
3 §
Planläggning enligt denna lag ska med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter samt mellankommunala och regionala förhållanden främja
1. en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden och kommunikationsleder,
2. en från social synpunkt god livsmiljö som är tillgänglig och användbar för alla samhällsgrupper,
3. en långsiktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållanden i övrigt,
4. en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens, och
5. bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet.
Även i andra ärenden enligt denna lag ska hänsyn tas till de intressen som anges i första stycket 1-5.
Den kommunala handlingsplanen för bostadsförsörjningen enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska vara vägledande vid tillämpningen av första stycket 5. Lag (2025:71) .
5 §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov eller förhandsbesked enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till
1. människors hälsa och säkerhet,
2. jord-, berg- och vattenförhållandena,
3. möjligheterna att ordna trafik, vattenförsörjning, avlopp, avfallshantering, elektronisk kommunikation samt samhällsservice i övrigt,
4. möjligheterna att förebygga vatten- och luftföroreningar samt bullerstörningar, och
5. risken för olyckor, översvämning och erosion.
Bebyggelse och byggnadsverk som för sin funktion kräver tillförsel av energi ska lokaliseras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till energiförsörjningen och energihushållningen. Lag (2018:636) .
6 §
Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till
1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,
2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,
5. möjligheterna att hantera avfall,
6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,
7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och
8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.
Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.
Vid planläggning och i andra ärenden samt vid åtgärder avseende byggnader som inte ingår i ett ärende enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Lag (2014:477) .
6 a §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Första stycket 1 tillämpas även i ärenden om förhandsbesked. Lag (2014:902) .
Planera utrymme för elnätsläggningar
För att skapa förutsättningar för en trygg elförsörjning behöver kommunen i detaljplaneringen se till att det finns tillräckligt utrymme för olika typer av kraftledningar och stationer. Det är viktigt att beakta det befintliga elnätet och de befintliga elnätsanläggningarna men kommunen behöver också ta hänsyn till behovet av ny elinfrastruktur.
I planeringen behöver kommunen också ta hänsyn till risker i anslutning till elnät och stationer och utforma detaljplanen för att minimera riskerna. Det kan handla om risker för skador orsakade av elektricitet eller av buller som kan uppstå vid vissa elanläggningar. Det kan också handla om risker för hälsopåverkan från magnetfält som uppstår vid kraftledningar och elanläggningar.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.