Information om och villkor för guiden
Guiden är ett arbetsverktyg för byggnadsnämndernas handläggare och syftar till att underlätta bygglovsprövningen. Den är ett stöd vid prövningen av kravet på planenlighet. Övriga förutsättningar för bygglov ska också prövas, men de ingår inte i denna guide. Guiden kan enbart användas inom detaljplan och inte inom områdesbestämmelser.
Villkor för guiden
Byggnadsnämnden ansvarar för att prövningen av bygglov sker i enlighet med gällande författningar. Boverket friskriver sig från ansvar för all form av skada som kan uppkomma vid användningen av denna guide. Genom att starta guiden godkänner du dessa villkor.
Guidens struktur
Guiden är uppbyggd så att du först anger vilken åtgärd som ansökan gäller. När du valt åtgärd får du ett antal frågor som du ska besvara för att fastställa om utgångsläget är planenligt och om åtgärden är planenlig och om eventuella avvikelser kan godtas. Om du behöver vägledning för att kunna besvara frågorna finns det vid varje fråga en kort förklaring och länkar till vägledningstexter som handlar om den aktuella frågan. Förklaring och länkar hittar du genom att klicka på ”visa förklaring” som finns till höger om varje fråga. I slutet på guiden får du ett resultat och en sammanfattning av dina svar som du kan använda som underlag när du skriver beslutet eller tjänsteskrivelsen.
Att välja åtgärd
Innan du startar guiden måste du ange vilken åtgärd du vill pröva. Detta beror på att kravet på planenligt utgångsläge ska prövas i olika omfattning för olika åtgärder. För vissa åtgärder ska det prövas planenligt utgångsläge för både fastigheten och byggnadsverket, för andra åtgärder ska enbart planenligt utgångsläge för fastigheten prövas och för vissa åtgärder ska planenligt utgångsläge inte prövas alls.
Vilken åtgärd ska du välja?
Nedan följer en kort beskrivning av de olika åtgärder du kan välja i guiden.
Nybyggnad – Uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats.
Tillbyggnad - En ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym.
Väsentligen annat ändamål - Ta i anspråk eller inreda en byggnad, helt eller delvis, för ett väsentligen annat ändamål.
Ytterligare bostad - Inreda en ytterligare bostad i en byggnad.
Ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri - Inreda en ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri i en byggnad.
Byte av färg – Byta färg på en byggnad.
Byte av fasadbeklädnad – Byta fasadbeklädnad på en byggnad.
Byte av taktäckningsmaterial – Byta taktäckningsmaterial på en byggnad.
Åtgärd som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende på annat sätt – Utföra en åtgärd som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende på annat sätt än byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.
Ny anläggning - Anordna, inrätta, uppföra eller flytta en anläggning.
Väsentlig ändring av anläggning – Väsentligt ändra en anläggning.
Skylt på byggnadsverk - Sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt på ett byggnadsverk.
Fristående skylt - Sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en fristående skylt.
Ljusanordning på byggnadsverk - Sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en ljusanordning på ett byggnadsverk.
Fristående ljusanordning - Sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en fristående ljusanordning.
Underhåll/ändring av ett särskilt värdefullt byggnadsverk eller bebyggelseområde – utökad lovplikt i detaljplan - Underhålla eller ändra ett särskilt värdefullt byggnadsverk eller bebyggelseområde som kräver bygglov på grund av utökad lovplikt i detaljplan.
Ny anläggning för grundvattentäkt – utökad lovplikt i detaljplan - Anordna en anläggning för grundvattentäkt som kräver bygglov på grund av utökad lovplikt i detaljplan.
Väsentlig ändring av anläggning för grundvattentäkt – utökad lovplikt i detaljplan - Väsentligt ändra en anläggning för grundvattentäkt som kräver bygglov på grund av utökad lovplikt i detaljplan.
Flera åtgärder i samma ansökan
Om en bygglovsansökan innehåller flera åtgärder, till exempel ett bostadshus, ett garage och en mur, måste guiden gås igenom för varje åtgärd för sig. Detta beror på att kravet på planenligt utgångsläge ska prövas i olika omfattning för olika åtgärder.
Det är dock viktigt att tänka på att åtgärderna kan vara beroende av varandra vid prövningen. Det innebär att du själv måste ta hänsyn till att åtgärderna kan påverka varandras planenlighet. Det kan exempelvis vara om det finns en tillåten byggnadsarea på 200 m2 på en fastighet och ansökan gäller både nybyggnad av ett bostadshus på 175 m2 och ett garage på 50 m2. Åtgärderna var för sig är planenliga när det gäller tillåten byggnadsarea, men tillsammans är de planstridiga.
Resultat
När du svarat på alla aktuella frågor för den typ av åtgärd du valt kommer du till resultatsidan. Där framgår först om kravet på planenlighet är uppfyllt eller inte utifrån de svar du gett. Sedan följer en sammanfattning av dina svar och vad de innebär. Sammanfattningen kan du använda som underlag när du skriver ditt beslut eller din tjänsteskrivelse. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är fler frågor än planenlighet som ska prövas i bygglov inom detaljplan. Man ska till exempel även pröva kraven i 2 kap. och 8 kap. plan- och bygglagen, PBL, är uppfyllda.
Prövning av bygglov inom detaljplan
I vissa fall kan det stå klart att bygglovsansökan inte kan beviljas redan innan du har svarat på alla frågor för den aktuella åtgärden. Det kan till exempelvis vara om dina svar innebär att bygglov inte kan ges på grund av att utgångläget är planstridigt. I sådana fall kan bygglov inte ges även om åtgärden är planenlig. Om detta skulle inträffa så kan du antingen välja att avsluta guiden direkt utan att svara på återstående frågor eller välja att fortsätta prövningen. Det finns både fördelar och nackdelar med att gå igenom hela guiden även om du redan tidigt blir medveten om att ansökan inte kan beviljas. Fördelen med att avsluta guiden är att du sparar tid och inte prövar saker i onödan eftersom det ändå inte går att ge bygglov. Nackdelen är att du inte har prövat allt som ska prövas. Exempelvis kan ett planstridigt utgångsläge ofta göras planenligt genom en fastighetsreglering. Det kan därför vara bra att fortsätta prövningen eftersom sökanden förmodligen vill veta om byggnadsverket och åtgärden är planenliga innan en ansökan om fastighetsreglering görs.
Möjlighet att spara
Om du av någon anledning inte kan göra klart hela guiden vid samma tillfälle finns det en möjlighet att spara de val som du redan har gjort. Du sparar dina val genom att klicka på knappen ”Spara mina val” som du hittar längst ner till vänster i guiden. Dina val sparas i 72 timmar. För att fortsätta guiden där du slutade går du bara in på guiden igen. Du måste dock använda samma dator och samma webbläsare. Om du istället vill rensa dina val använd knappen ”Starta om guiden”.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.