Beslutsformulering i beslut om rättelseföreläggande

Granskad:

Ett beslut om rättelseföreläggande ska innehålla en beslutsformulering. Det är lämpligt att beslutsformuleringen redovisas tidigt i beslutet tillsammans med lagstödet för beslutet.

Beslutets formulering

Av ett beslut om rättelseföreläggande ska det framgå vad som är själva beslutet, så kallad beslutsformulering. Det är lämpligt att beslutsformuleringen redovisas tidigt i beslutet tillsammans med lagstödet för beslutet. I beslutsformuleringen ska det framgå vem som beslutet om rättelseföreläggande riktas mot, det vill säga den som ska utföra åtgärden, och vad denne ska göra och inom vilken tid. Det ska också framgå om föreläggandet är förenat med vite.

31 §
  För varje skriftligt beslut ska det finnas en handling som visar
   1. dagen för beslutet,
   2. vad beslutet innehåller,
   3. vem eller vilka som har fattat beslutet,
   4. vem eller vilka som har varit föredragande, och
   5. vem eller vilka som har medverkat vid den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.

20 §
  Om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid
(rättelseföreläggande).

Byggnadsnämnden får inte besluta om ett föreläggande om det har förflutit mer än tio år från överträdelsen.

Den tioårsgräns som anges i andra stycket gäller inte om överträdelsen är att någon olovligen har tagit i anspråk eller inrett en bostadslägenhet för ett väsentligen annat ändamål än bostadsändamål. Lag (2011:335) .

37 §
  Ett föreläggande enligt 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26,
26 b eller 26 c § eller ett beslut om förbud enligt 25, 30,
31, 32, 32 a eller 33 § får förenas med vite.

Vitet får inte förvandlas till fängelse.

Frågor om utdömande av vite prövas av mark- och miljödomstol. Lag (2022:1122) .

Exempel 1 Beslutsformulering rättelseföreläggande

Beslut

Med stöd av 11 kap. 20 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, föreläggs ”namn”, ”personnummer”, i egenskap av fastighetsägare till fastigheten ”fastighetsbeteckning” med adress ”adress” att senast inom ”antal” månader från det att beslutet fått laga kraft vidta rättelse, genom att ta bort och riva följande från fastigheten enligt bifogad situationsplan.

  1. Ta bort upplag av..., som syns på foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och som är utmärkt på bifogad situationsplan.
  2. Ta bort ”husvagn, med reg.nr. ABC123”, som syns på foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och som är utmärkt på bifogad situationsplan.
  3. Riva olovligt uppfört plank mot grannfastigheter som syns på foto ”nummer” i bilaga ”nummer/bokstav” och är beläget inom markerat område på bifogad situationsplan.

Med stöd av 11 kap. 37 § PBL förenas föreläggandet med ett vite om ”belopp” kronor ifall åtgärderna inte har utförts inom ”antal” månader från det att beslutet fått laga kraft.

Boverket (2022). Beslutsformulering. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/exempel-pa-tillsynsbeslut/rattelseforelaggande/beslutsformulering/ Hämtad 2025-01-22