Byggnadsnämndens PBL-tillsyn
Den här utbildningen riktar sig till dig som har erfarenhet av lov- och byggprocessen men som har begränsad erfarenhet av PBL-tillsyn. Utbildningen kan även vara till nytta för mer erfarna medarbetare som behöver fräscha upp sina kunskaper.
Ta del av webbutbildningen
Du kan antingen skapa konto/logga in i lärplattform PBL akademin för att ha översikt över dina utbildningar och kunna ta ut intyg på genomförd kurs, eller gå till utbildningen direkt utan inloggning.
Utbildningens innehåll
Publicerad: januari 2021
Uppdaterad: december 2023
Målet är att du efter genomförd utbildning ska känna dig stärkt i din roll att kunna hantera tillsynsärenden enligt PBL. Målsättningen är också att utbildningen ska underlätta och snabba upp processen för byggnadsnämnderna att introducera medarbetare inom PBL-tillsyn och därigenom understödja en rättssäker och effektiv hantering av PBL-ärenden i hela landet.
Utbildningen består av 8 lektioner, totalt ca 5 timmar.
Varje lektion innehåller föreläsningar och diskussioner med olika experter. Det finns också praktiska exempel från kommun och e-learningmoduler med textavsnitt och övningar.
- Att arbeta med PBL-tillsyn
- Inleda och handlägga tillsynsärende
- Besluta tillsynsärende
- Verkställighetsmedel
- Byggsanktionsavgifter
- Expediering och delgivning i tillsynsärende
- Uppföljning av tillsynsbeslut
- Ansökan om utdömande av vite
Gå utbildningen!
Du kan genomföra utbildningen när och var du vill, det du behöver är en dator, internetuppkoppling och tid. Du kan gå utbildningen själv men det kan vara bra att gå den tillsammans med kollegor eller i ett nätverk.
Utbildningen är utformad så att nya medarbetare på kommunen ska komma in i rollen, men vi tror att även mer erfarna medarbetare kan ha nytta av den. Inte minst kan det vara värdefullt för nya medarbetare att kunna diskutera innehållet och hur den egna kommunen hanterar olika frågor med mer erfarna kollegor.
Sätt av tid i almanackan i samråd med din chef för att genomföra lektionerna. Avsätt gärna även tid för reflektion så du får möjlighet att relatera till egna exempel i din kommun.
Stödmaterial
Boverket har i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholm och Sveriges Kommuner och Regioner tagit fram checklistor och stödmaterial knutna till de olika lektionerna i webbutbildningen. Materialet kan användas av kursdeltagare som stöd i det dagliga arbetet.
Materialet är uppdelade per lektion men allt stödmaterial för hela utbildningen finns också samlat här nedanför. Stödmaterialet hittar du även under fliken Checklistor i själva webbutbildningen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.