Nyttorna med digitala planbeskrivningar

Granskad: 20 februari 2024

Den digitala informationen i planbeskrivningen är den första informationsmängden i samhällsbyggnadsprocessen där löptextinformation struktureras. Trots att det i dag kan vara svårt att se nyttorna innebär kravet på digital information i planbeskrivningen att vi lägger en grund för framtiden och för framtida innovation.

Varför ska planbeskrivningar vara digitala?

Plan- och byggförordningen, PBF, ställer krav på att uppgifter i detaljplaner och planbeskrivningar ska vara möjliga att behandla och tillgängliggöra digitalt. I Boverkets föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning preciseras detta krav bland annat till hur den digitala informationen ska struktureras. Syftet är att informationen ska kunna återanvändas och att underlätta så att information om specifika ämnen lätt ska kunna identifieras maskinellt. När informationen finns tillgänglig på detta sätt kan program och andra lösningar utvecklas som gör att rätt information kan presenteras för rätt användare på rätt sätt, exempelvis i ett program, i en app eller av AI. På så sätt kan planbeskrivningen nyttjas till sin fulla potential och riskerna för att viktig information går förlorad eller måste upprättas igen minskar.

Planbeskrivningar innehåller ofta en mängd information som är värdefull och i vissa fall direkt oumbärlig att ha med sig i efterföljande steg i samhällsbyggnadsprocessen. Det kan till exempel vara information om sådant som inte går att reglera i detaljplanen men som är viktig vid genomförandet av planen. Det kan handla om beskrivningar av grundläggningsförhållanden, hur tekniska frågor kan lösas eller beskrivningar av värden och karaktärsdrag som ligger till grund för gestaltningen i området

Nyttorna med digitala planbeskrivningar och hur de uppnås

I första läget kommer den direkta nyttan av digital information från planbeskrivningar inte hos de som upprättar detaljplanerna. Nyttan uppstår i stället i andra delar av samhällsbyggnadsprocessen, till exempel vid bygglov, projektering och förvaltning. Genom att göra den digitala informationen i planbeskrivningen mer tillgänglig kan planbeskrivnigen få en viktig roll som kunskapsbärare från ett skede till ett annat. Planbeskrivningen ökar också förståelsen hos bygglovshandläggare eller exploatörer för intentionerna bakom regleringarna i detaljplanen. För att uppnå reella nyttor krävs därför en fortsatt förflyttning av arbetssätt och metoder från ett analogt, eller i bästa fall digilogt, till ett digitalt arbetssätt, inte bara på plansidan utan även hos de som arbetar med bygglov, tekniskt samråd, markprojektering, fastighetsförrättning, markförvaltning, samråd med andra parter som staten och hos privata aktörer som fastighetsbolag etcetera.

Det finns även nationella nyttor med att informationen i planbeskrivningar ska sorteras på samma sätt över hela landet. Dessa nyttor uppstår i första hand i relation till aktörer som hanterar flera kommuners informationsmängder. Det kan exempelvis handla om länsstyrelserna vars handläggning kan bli mer enhetlig och effektiv. Det underlättar också för exploatörer som är verksamma i flera kommuner som lättare kan identifiera rätt information i planbeskrivningen.

För att komma till detta framtida läge krävs en vidare utveckling av digitala verksamhetsstöd och processer men också samarbeten mellan kommuner och andra aktörer. Utvecklingen kan dock inte förväntas ske fullt ut utan att det finns högkvalitativ och tillförlitlig digital information. Vi befinner oss just nu i ett paradigmskifte där vi går ifrån analoga processer med digitala verktyg till fullt digitala processer. Det är först när samtliga delar är på plats som full nytta kan nås både på kommunen och nationellt. Allt eftersom fler informationsmängder blir digitala kommer investeringen i digital samhällsbyggnadsprocess att återbetala sig genom att rätt information blir lätt tillgänglig och digitalt användbar.

Planbeskrivning

Säkerhetsrisker med digitala planbeskrivningar

Det finns en oro för att den digitala informationen från planbeskrivningar ska utgöra en säkerhetsrisk när den tillhandahålls eller tillgängliggörs på internet. Den digitala informationen är dock inte per definition en säkerhetsrisk. Uppgifter som omfattas av sekretess eller på annat sätt är känsliga ska inte förekomma i en planbeskrivning, vilket de flesta är införstådda med. Utöver detta finns ett undantag i föreskrifterna om planbeskrivning avseende uppgifter som tillsammans med andra uppgifter kan utgöra en risk för rikets säkerhet men som inte på egen hand är hemlig eller omfattas av sekretess. Vad som utgör sådana uppgifter är upp till kommunerna att avgöra. Kommunen ansvarar för att planbeskrivningarna inte innehåller information som omfattas av sekretess, utgör en risk för rikets säkerhet eller på annat sätt är känslig.

Publicering av planinformation på kommunens webbplats

Tillhandahålla och tillgängliggöra planbeskrivningar på nätet

Genom kommunens rutiner för att säkerställa att planbeskrivningar inte innehåller information som omfattas av sekretess, utgör en risk för rikets säkerhet eller på annat sätt är känslig är det fullt möjligt för kommunen att tillhandahålla digitala planbeskrivningar på internet. Att planbeskrivningen tillhandahålls innebär i praktiken att den går att hämta hem för en annan aktör. Det kan exempelvis ske genom att planbeskrivningen publiceras på kommunens webbplats eller att den laddas upp på Nationella geodataplattformen, NGP, som ett XML-dokument. 

Det är också möjligt att gå längre än så och utöver att bara tillhandahålla planbeskrivningen också tillgängliggöra den på internet. Det innebär att det blir möjlig att söka i planbeskrivningen exempelvis baserat på ”taggar” och att geografisk information i planbeskrivningen kan kopplas samman med exempelvis plankartan. Tillgängliggörandet handlar alltså om att underlätta konsumtionen av informationen. Planbeskrivningen tillgängliggörs exempelvis via webbtjänster av olika slag där informationen i planbeskrivningen blir sökbar.

Planbeskrivningar kan alltså tillhandahållas via NGP som XML-dokument men Lantmäteriet har valt att inte tillgängliggöra planbeskrivningarna här. Orsaken till detta är att ansvaret för innehållet i planbeskrivningen då flyttas från kommunen till Lantmäteriet så att Lantmäteriet, i stället för kommunen, ansvarar för att informationen inte omfattas av sekretess, utgör en risk för rikets säkerhet eller på annat sätt är känslig. På grund av planbeskrivningarnas komplexitet har Lantmäteriet dock ingen praktisk möjlighet att säkerställa informationsinnehållet.

Boverket (2024). Nyttorna med digitala planbeskrivningar. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/detaljplan/planbeskrivning/nyttor-digitala-planbeskrivningar/ Hämtad 2025-01-20