Val av säkerhetsklass

Granskad: 16 december 2024

En byggnad ska ha en säkerhetsklass. Valet av säkerhetsklass beror på vilken risk som finns för allvarlig personskada vid ett brott i bärverket i byggnaden. Olika säkerhetsklasser ställer olika krav på bärverkets säkerhet.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för bärförmåga, stadga och beständighet byggnader m.m. Den vänder sig till dig som arbetar med att projektera och bygga och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna är uppfyllda.

Risk för allvarlig personskada avgör säkerhetsklass

För alla byggnader ska byggherren välja en säkerhetsklass. Detta för att ta hänsyn till att bristande bärförmåga kan ge olika konsekvenser i olika typer av byggnader. Det finns tre säkerhetsklasser som anger olika krav på säkerhet. Indelningen grundar sig på risken för allvarliga personskador som kan uppkomma om bärverket skulle gå till brott. 

Att ett bärverk går till brott innebär att brottgränstillståndet överskrids, vilket i sig innebär att säkerhetsmarginalen är för liten. Då är risken för att bärverket brister högre än vad Boverkets byggregler tillåter. Det kan leda till en allvarlig personskada. Kom ihåg att det är tillåtet för en byggherre att frivilligt välja högre säkerhet än vad säkerhetsklasserna anger.

4 §

Med hänsyn till risk för allvarliga personskador vid överskridande av brottgränstillstånd i bärverk ska en byggnad hänföras till någon av följande säkerhetsklasser:

  • 1. Säkerhetsklass 1, låg.
  • 2. Säkerhetsklass 2, normal.
  • 3. Säkerhetsklass 3, hög.

Storleken på byggnaden har betydelse

Vilken säkerhetsklass som ska väljas beror på storleken på byggnaden och storleken på det eventuella skadeområdet vid ett brott. Valet påverkas också av hur många personer som vistas inne i byggnaden eller intill byggnaden. Ännu en sak som påverkar valet är hur länge dessa personer är i byggnaden.

I en stor byggnad ökar sannolikheten för att minst en person skadas om det blir ett brott i någon del av bärverket. Det kan befinna sig fler personer totalt under en dag i en större byggnad än i en mindre. Det kan också hända att det befinner sig många personer samtidigt i byggnaden, till exempel på invigningsfest eller studiebesök. Det är även troligt att ett bärverk med längre spännvidder används i en större byggnad. Ett bärverk med längre spännvidder kan dels bli mer sprött vid brott, dels blir skadeområdet större.

Säkerhetsklass 3

De flesta byggnader där personer vistas mer än tillfälligt ska ha säkerhetsklass 3. Det gäller till exempel flerbostadshus, varuhus, sjukhus, skolor, sporthallar, utställningshallar, samlingslokaler, större kontor och större industrilokaler. I dessa byggnader är det hög risk för allvarlig personskada om bärverket går till brott. Andra byggnader som ska ha säkerhetsklass 3 är fasta cisterner för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga eller som kan medföra olyckshändelser av allvarlig karaktär.

5 §

Bärverk i följande byggnader och andra anläggningar ska hänföras till säkerhetsklass 3:

  • 1. Byggnader där personer vistas mer än tillfälligt, såsom flerbostadshus, varuhus, sjukhus, skolor, sporthallar, utställningshallar, samlingslokaler, större kontor och större industrilokaler.
  • 2. Fasta cisterner för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga eller kan medföra olyckshändelser av allvarlig karaktär.

Säkerhetsklass 2

Säkerhetsklass 2 kan väljas för små byggnader med högst två plan där få personer vistas, men är där mer än tillfälligt. Det kan till exempel vara en- eller tvåbostadshus. Det kan också vara mindre kontor som är lika stora som ett en- eller tvåbostadshus, ungefär 100–200 m2

Säkerhetsklass 2 kan också väljas för byggnader som är större än en- eller tvåbostadshus där få personer endast vistas tillfälligt. Det kan till exempel vara större lagerlokaler och större ekonomibyggnader i lantbruk eller skogsbruk. Att personer endast vistas tillfälligt innebär att de inte vistas dagligen under en längre sammanhängande tid i eller invid byggnaden. Ett exempel är lagerlokaler där man går in tillfälligt för att lämna eller hämta varor. 

6 §

Bärverk i följande byggnader och andra anläggningar får hänföras till säkerhetsklass 2:

  • 1. Små byggnader med högst två plan där få personer vistas mer än tillfälligt, såsom en- eller tvåbostadshus, mindre kontor och mindre industrilokaler.
  • 2. Byggnader där få personer vistas tillfälligt och som är större än en- eller tvåbostadshus, såsom större lagerlokaler och större ekonomibyggnader.
  • 3. Fasta cisterner där personer vistas mer än tillfälligt och som inte innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen eller kan medföra olyckshändelser av allvarlig karaktär.
  • 4. Vindkraftverk där personer vistas mer än tillfälligt.

Säkerhetsklass 1

Säkerhetsklass 1 kan väljas för små byggnader med högst två plan där få personer endast vistas tillfälligt. Det kan till exempel vara komplementbyggnader, som till exempel förråd eller garage, mindre lagerlokaler eller mindre lantbruksbyggnader. 

7 §

Bärverk i följande byggnader och andra anläggningar får hänföras till säkerhetsklass 1:

  • 1. Små byggnader med högst två plan där få personer vistas tillfälligt, såsom komplementbyggnader, mindre lagerlokaler och mindre ekonomibyggnader.
  • 2. Fasta cisterner där personer vistas tillfälligt och som inte innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen eller kan medföra olyckshändelser av allvarlig karaktär.
  • 3. Vindkraftverk där personer vistas tillfälligt.

Enskilda delar kan ha lägre säkerhetsklass

Reglerna medger att delar av ett bärverk får ha en lägre säkerhetsklass än hela bärverket. Det är möjligt om ett brott i den avsedda delen medför lägre risk för allvarlig personskada än om det blir ett brott som påverkar hela bärverket. Att välja en lägre säkerhetsklass gör att det går att undvika onödiga kostnader för bärverksdelar som inte ger lika stora konsekvenser om de går till brott. 

9 §

Bärverksdelar där överskridande av brottgränstillstånd ger en lägre risk för allvarlig personskada än vad som följer av 5–8 §§ får hänföras till en lägre säkerhetsklass. Bedömning av säkerhetsklass för enskilda bärverksdelar ska ske med ledning av 10 §.

Det som påverkar om det går att välja en lägre säkerhetsklass är kombinationen av bärverkets eller bärverksdelens beteende vid brott, påverkat skadeområde samt antal personer och hur ofta som de kan antas befinna sig där. Exempel på delar i en byggnad där det kan vara möjligt att välja en lägre säkerhetsklass är takåsar eller takplåt som inte bidrar till stabiliseringen. Det kan även vara vissa typer av grundläggning såsom platta på mark. 

Ett exempel på när det inte går att välja en lägre säkerhetsklass är för bärverksdelar som behövs för stabilisering av hela bärverket. Det beror på att ett brott i den enskilda delen kan leda till ett brott i hela bärverket.

10 §

Vid bedömning av risk för allvarliga personskador vid överskridande av brottgränstillstånd i delar av bärverk ska följande beaktas:

  • 1. Bärverkets eller bärverksdelens beteende vid brott.
  • 2. Hur stort område som påverkas.
  • 3. Hur många personer som vistas i, på eller invid delen av bärverket.
  • 4. Hur ofta och länge personer vistas i, på eller invid delen av bärverket.
Boverket (2024). Säkerhetsklass. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/barformaga-stadga-bestandighet/allmanna-krav/sakerhetsklass/ Hämtad 2025-01-18