Företeelser som påverkar materials beständighet
Beständigheten hos en byggnad påverkas på olika sätt av olika företeelser beroende på vilket material som används. I Boverkets byggregler om bärförmåga, stadga och beständighet ställs krav på vilka företeelser man behöver ta hänsyn till för att säkerställa bärverkets beständighet.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. Sidan vänder sig till dig som arbetar med att projektera och bygga och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna är uppfyllda.
Bärverkets beständighet beror på omgivningens påverkan på materialen
För att uppfylla kravet på beständighet behöver man ta hänsyn till hur olika företeelser påverkar det valda materialets egenskaper över tid. Man ska dels bedöma i vilken omfattning företeelsen behöver beaktas, dels bedöma företeelsens inverkan på bärverksdelen.
Om man konstaterar att en av de listande företeelserna inte är aktuell för ett specifikt material så innebär det att man har beaktat företeelsen. Till exempel behöver man inte bedöma skadedjur om de inte förväntas förekomma eller om materialet inte kan nötas ner av skadedjur. Läs mer om några viktiga företeelser att beakta och hur de påverkar olika material längre ner på denna sida.
3 §
Följande ska beaktas avseende material och geometri vid säkerställande av bärverkets beständighet:
- 1. Fuktpåverkan.
- 2. Temperaturpåverkan.
- 3. Miljöpåverkan och kemiska angrepp.
- 4. Skadedjur.
- 5. Mekanisk åverkan.
- 6. Osäkerhet i metoder för att bedöma materialets beständighet.
- 7. Materialets sammansättning och kemiska egenskaper.
I de flesta fall kan man uppfylla kraven genom att använda eurokoder. Även om man tillämpar eurokoderna i sitt projekt kan kraven i byggreglerna hjälpa till att förklara vilka övergripande fenomen som kan bryta ner material och leda till problem med bärverkets funktion över tid.
Fuktpåverkan
Många material i bärande konstruktioner påverkas av omgivningens och materialets fuktinnehåll över tid. Fukt kan påskynda nedbrytningen av material och därmed minska dess livslängd. Därför kan det krävas åtgärd vid både dimensionering och utformning.
Armerad betong: Risk för armeringskorrosion, krav på tillräckligt täckande betongskikt för att skydda armeringen. Frostsprängning kan uppstå genom upprepad frysning och upptining.
Trä: Risk för röta på grund av höga fuktnivåer.
Stål och andra metaller: Risk för korrosion, särskilt i fuktiga miljöer.
Murverk: Liknande risker som betong, inklusive frostsprängning och armeringskorrosion.
Temperaturpåverkan
Temperatur påverkar fuktens effekter på materialen och kan även direkt påverka materialens egenskaper. Frysning och upptining i kombination med fukt kan medföra stora risker.
Armerad betong: Ökad risk för frostsprängning vid upprepade temperaturväxlingar.
Trä: Temperatur påverkar materialets fukttillstånd och dess följder, såsom röta.
Murverk: Ökad risk för frostsprängning.
Miljöpåverkan och kemiska angrepp
Miljöfaktorer kan påverka ett materials nedbrytning, oavsett om de förekommer naturligt eller är orsakade av människor. Detta inkluderar till exempel aggressiva ämnen som klorider från havsvatten eller tösalter.
Armerad betong: Risk för karbonatisering, kemiska angrepp från omgivningen eller från driftsmiljöer som kan leda till korrosion av armeringen.
Stål: Korrosion på grund av kemiska ämnen i miljön, såsom klorider.
Trä och fibermaterial: Exponering för UV-strålning kan skada beständigheten hos dessa material.
Skadedjur
Skadedjur kan direkt skada vissa material, vilket påverkar materialens beständighet.
Trä: Risk för angrepp av virkesförstörande insekter.
Cellplast: Risk för angrepp från insekter eller sorkdjur som gör gångar i materialet.
Mekanisk åverkan
Mekanisk påfrestning eller slitage kan påverka materialets skydd och beständighet, särskilt genom att skyddande ytskikt bryts ner.
Betong: Nedbrytning av täckande betongskikt, till exempel genom mekaniskt slitage, ökar risken för korrosion i armering.
Stål: Mekanisk skada kan leda till att skyddande beläggningar skadas, vilket ökar risken för korrosion.
Osäkerhet i metoder för att bedöma materialets beständighet
Det finns osäkerheter i alla metoder som används för att bedöma ett materials beständighet, Dessa osäkerheter måste hanteras oavsett material eller metod.
Betong: Metoder för att bedöma karbonatisering och kloridinträngning i betong.
Stål och armerade konstruktioner: Skillnad i resultat mellan accelererade korrosionstester och korrosion över längre tid.
Materialets sammansättning och kemiska egenskaper
Materialets sammansättning och dess kemiska egenskaper påverkar hur det klarar olika typer av miljöpåverkan och nedbrytning.
Betong: Vattencementtalet påverkar betongens täthet och motståndskraft mot nedbrytning. Ballastens kemiska sammansättning kan påverka risken för alkali-silikareaktioner.
Stål: Ekvivalent kolinnehåll i stålet påverkar dess motståndskraft mot korrosion.
Omgivningens påverkan kan även ge effekter på hälsa och miljö
Flera av företeelserna som påverkar beständighet kan också påverka hälsa och miljö. Läs mer om hur de kan påverka hälsa och miljö på sidorna om Boverkets byggregler om hygien, hälsa och miljö.
Krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.