Studentbostäder
I en studentbostad bor den studerande under en begränsad tidsperiod. Det finns särskilda regler för studentbostäder som medför att de kan ha mindre boarea och kortare inredningslängder jämfört med andra typer av bostäder. Därför kan en studentbostad vara mindre än vanliga bostäder. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för studentbostäder. Den vänder sig till dig som arbetar med att utforma och projektera bostäder och även till dig som arbetar med att pröva eller bedöma om reglerna är uppfyllda.
Kraven på lämplighet för sitt ändamål preciseras för bostäder
De grundläggande kraven för byggnaders och byggnadsverks lämplighet för sitt ändamål finns i plan- och bygglagen, PBL.
1 §
En byggnad ska
1. vara lämplig för sitt ändamål,
2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och
3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
Kraven i PBL preciseras i plan- och byggförordningen, PBF, men bara för bostäder. Bostäder ska i skälig utsträckning ha avskiljbara utrymmen för
- sömn och vila
- samvaro
- matlagning
- måltider
- hygien
- förvaring.
Dessutom preciseras i PBF att bostäder med hänsyn till användningen ska ha inredning och utrustning för matlagning och hygien.
1 §
För att uppfylla det krav på lämplighet för sitt ändamål som anges i 8 kap. 1 § 1 plan- och bygglagen (2010:900) ska en byggnad som innehåller bostäder vara utförd på ett sådant sätt att bostäderna i skälig utsträckning har avskiljbara utrymmen för sömn och vila, samvaro, matlagning, måltider, hygien och förvaring.
Bostäderna ska med hänsyn till användningen ha inredning och utrustning för matlagning och hygien.
17 §
För att uppfylla det krav på lämplighet för det avsedda ändamålet som anges i 8 kap. 4 § första stycket 7 plan- och bygglagen (2010:900) ska en byggnad som innehåller bostäder vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att bostäderna i skälig utsträckning har avskiljbara utrymmen för sömn och vila, samvaro, matlagning, måltider, hygien och förvaring.
Bostäderna ska med hänsyn till användningen ha inredning och utrustning för matlagning och hygien.
Kraven i PBF preciseras i Boverkets byggregler om bostäders lämplighet. De gäller enbart för bostäder. Det beror på att bemyndigandet till Boverket är begränsat till att avse bostäder. Boverket har i byggreglerna undantagit fritidshus med högst två bostäder. Det innebär att byggreglerna för lämplighet för sitt ändamål gäller utformning av permanenta bostäder, inte fritidsboende. Tillfälligt anläggningsboende och hotell är inte permanenta bostäder och därför omfattas de inte heller.
Nya byggregler börjar gälla 2025
Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025. De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla.
Under en övergångsperiod är det möjligt att tillämpa äldre regler, Boverkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Genom författningen upphävs Boverkets föreskrifter och allmänna råd
(2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder).
3. Äldre bestämmelser får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av
punkten 3 i övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om
ändring i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Vad är en studentbostad?
Studentbostäder är bostäder avsedda för studerande. Det är den avsedda användningen som studentbostad som avgör om de särskilda reglerna kan tillämpas. Bostäder avsedda för studerande har vanligtvis en tidsbegränsning för hur länge man får bo där.
Det finns ingen särskild definition av studentbostad i Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet. I de regler som skickades på EU-anmälan fanns en definition av studentbostad med. Definitionen var ”bostad avsedd för studerande vid universitet eller högskola”. Boverket har i rapport till regeringen Uppdrag att föreslå lättnader på byggkraven för studentbostäder (rapport 2024:9) lämnat förslag på att införa en definition av studentbostad i 1 kap. 4 § PBL. Denna definition är bredare och omfattar även bostäder för ”annan eftergymnasial utbildning”. Mot bakgrund av detta har definitionen av studentbostad tagits bort ur Boverkets regler. Boverket kommer i vägledning framöver tydliggöra vad som avses med studentbostad.
Hur ska en studentbostad utformas och dimensioneras?
En bostad ska utformas och dimensioneras för bostadsfunktionerna. De förutsättningar som ska ligga till grund för utformningen och dimensioneringen av en bostad anges som fyra punkter. Förutsättningarna i de fyra punkterna ska sammanvägas vid tillämpningen och de syftar till att säkerställa att bostaden är långsiktigt användbar. De fyra punkterna är:
- bostadens storlek,
- det antal boende som bostaden är avsedd för,
- behovet av avskiljbara delar av rum, och
- den inredning och utrustning som behövs.
För studentbostäder kan man också ta hänsyn till att en student bor i bostaden under en begränsad tid. En bostad för en studerande kan alltså utformas och dimensioneras med även en femte förutsättning.
För en studentbostad för en person kan sammanvägningen av förutsättningarna resultera i att bostaden kan utformas och dimensioneras med mindre area än en motsvarande annan bostad. Det är också möjligt att ha överlappande bostadsfunktioner, det vill säga att samma utrymme kan nyttjas för flera funktioner, som exempelvis matlagning och samvaro. Även inredningslängder kan vara kortare än i andra bostäder.
1 §
En bostad ska utformas och dimensioneras för bostadsfunktionerna. Utformningen och dimensioneringen ska göras med hänsyn till
- 1. bostadens storlek,
- 2. det antal boende som den är avsedd för,
- 3. behovet av avskiljbara delar av rum, och
- 4. den inredning och utrustning som behövs.
2 §
Vid tillämpning av 1 § för dimensionering och utformning av en studentbostad får hänsyn även tas till att bostaden används av den enskilde studerande under en avgränsad tid.
Bostäders utformning och dimensionering
Bostäders inredning och utrustning
Studentbostäder med boendeenheter
Studentbostäder kan utformas som bostäder med boendeenheter. I reglerna för bostäders lämplighet beskrivs hur mycket och på vilket sätt olika bostadsfunktioner får delas mellan boende från olika boendeenheter, som exempelvis i en studentkorridor. En boendeenhet är den privata delen av bostaden som är avsedd för enskilt bruk. Den behöver inte alltid vara för en person, utan kan också vara utformad för fler.
För att räknas som en boendeenhet måste den privata delen av bostaden hyras ut för enskilt bruk, till exempel med ett individuellt hyreskontrakt per student i en studentkorridor. Om flera studenter däremot hyr en större bostad tillsammans med ett gemensamt kontrakt, räknas deras enskilda rum inte som separata boendeenheter.
Undantag från tillgänglighetskrav i studentbostäder
Generellt sett gäller samma tillgänglighetskrav för studentbostäder som för andra bostäder. Det innebär att studentbostäder ska vara utformade för att vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
En lättnad finns dock för studentbostäder. Kravet på att det ska finnas fritt utrymme för hjälp längs båda långsidorna och vid fotändan av minst en säng i ett rum för sömn och vila gäller inte för studentbostäder.
10 §
I en bostad ska det gå att ordna fritt utrymme för hjälp, längs båda långsidorna samt vid fotändan av minst en säng i minst ett utrymme för sömn och vila.
För bostäder med delade bostadsfunktioner enligt Boverkets föreskrifter (2024:11) om bostäders lämplighet för sitt ändamål gäller kravet i första stycket i varje boendeenhet.
Första och andra styckena gäller inte för studentbostäder.
Andra särskilda regler om studentbostäder
Studentbostäder omfattas av särskilda regler utöver regler om bostäders lämplighet för sitt ändamål, som exempelvis skydd mot buller. Kraven om skydd mot buller i byggnader avser att skydda människors hälsa och att det ska det finnas goda förutsättningar för sömn, vila och arbete.
Studentbostäder med alla bostadsfunktioner inom den egna bostaden ska uppfylla samma krav om skydd mot buller som andra bostäder. När det gäller studentbostäder med boendeenheter går det att göra viss anpassning av ljudisoleringen inom bostaden med boendeenheter. För övriga ljud, från installationer, från yttre ljudkällor, från andra bostäder och verksamheter i byggnaden gäller samma krav som för övriga bostäder.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.