Varsamhet och förvanskning vid krav på bostäders lämplighet

Granskad: 16 december 2024

Vid ändring av en byggnad ska man uppfylla kravet på varsamhet om byggnadens karaktär och värden. För en byggnad som är särskilt värdefull gäller även förvanskningsförbudet. De nya byggreglerna som preciserar kraven på bostäders lämplighet börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller vid ändring kring krav på varsamhet samt om förvanskningsförbudet för särskilt värdefulla byggnader. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med kraven på bostäders lämplighet.

När gäller kravet på varsamhet?

Kravet på varsamhet gäller vid ändring av en byggnad. Med ändring av en byggnad avses en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.

4 §
  I denna lag avses med

allmän plats: en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov,

bebygga: att förse ett område med ett eller flera byggnadsverk,
bebyggelse: en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader,

byggherre: den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten,

byggnad: en varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den,
byggnadsnämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter enligt denna lag,

byggnadsverk: en byggnad eller annan anläggning,

byggprodukt: en produkt som är avsedd att stadigvarande ingå i ett byggnadsverk,

exploateringsavtal: avtal om genomförande av en detaljplan och om medfinansieringsersättning mellan en kommun och en byggherre eller en fastighetsägare avseende mark som inte ägs av kommunen, dock inte avtal mellan en kommun och staten om utbyggnad av statlig transportinfrastruktur,

genomförandetiden: den tid för genomförandet av en detaljplan som ska bestämmas enligt 4 kap. 21-25 §§,

kvartersmark: mark som enligt en detaljplan inte ska vara allmän plats eller vattenområde,

markanvisning: ett avtal mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande,
medfinansieringsersättning: ersättning som en byggherre eller en fastighetsägare i samband med genomförande av en detaljplan åtar sig att betala för en del av en kommuns kostnad för bidrag till byggande av en viss väg eller järnväg som staten eller en region ansvarar för,
miljönämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter på miljö- och hälsoskyddsområdet,
nybyggnad: uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats,
ombyggnad: ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas,
omgivningsbuller: buller från flygplatser, industriell verksamhet, spårtrafik och vägar,
planläggning: arbetet med att ta fram en regionplan, en översiktsplan, en detaljplan eller områdesbestämmelser,
sammanhållen bebyggelse: bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark,
tillbyggnad: ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym,

tomt: ett område som inte är en allmän plats men som omfattar mark avsedd för en eller flera byggnader och mark som ligger i direkt anslutning till byggnaderna och behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål,
underhåll: en eller flera åtgärder som vidtas i syfte att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde, och

ändring av en byggnad: en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde. Lag (2019:949) .

Ändring av en byggnad ska utföras varsamt. Det innebär att man alltid ska

  • ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag
  • ta tillvara byggnadens värden - tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga.  

Kravet gäller

  • för alla byggnader
  • för både ändringar inne i byggnaden och utvändigt 
  • för både åtgärder som kräver lov- eller anmälan och åtgärder som inte gör det. 

17 §
  Ändring av en byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.

Varsamhetskravet innebär alltid en bedömning

För varje byggnad behöver det bedömas vad som krävs för att uppfylla varsamhetskravet.

Att ta hänsyn till byggnadens karaktär innebär att aktivt förhålla sig till byggnaden. Om man vill ändra karaktären, ska man kunna motivera varför det är en varsam ändring.

Kravet på varsamhet, innebär att byggnadens värden, de egenskaper som i någon mening är positiva eller eftersträvansvärda, ska tas tillvara. För varje byggnad behöver man bedöma, i vilken utsträckning den har dessa värden. Om ett av karaktärsdrag för byggnaden inte är positivt eller eftersträvansvärt, omfattas det alltså inte av varsamhetskravet. Detta innebär att det som krävs för att varsamhetskravet ska anses vara uppfyllt, behöver relateras till den enskilda byggnaden.

Denna bedömning, kring den aktuella byggnadens värden, avgör vilken kravnivå som är möjlig för en åtgärd vid ändringar. Detta för att kunna fastställa om det finns skäl att anpassa något utformningskrav eller tekniskt egenskapskrav.

Kravets tre delar: respektera, ta tillvara och bibehålla

En åtgärd uppfyller kravet på varsamhet om den respekterar byggnadens karaktär i fråga om:

  • proportioner, form och volym
  • materialval och utförande
  • färgsättning
  • detaljomsorg och detaljeringsnivå.

Åtgärden ska dessutom ta tillvara detaljer som är väsentliga för byggnadens karaktär samt bibehålla egenskaper som har betydelse för kvaliteter för dem som bor i och använder byggnaden.

3 §
  Kommunen ska med en detaljplan pröva ett mark- eller vattenområdes lämplighet för ett vindkraftverk, om
   1. vindkraftverket omfattas av krav på bygglov eller anmälan enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 eller 8 §,
   2. det råder stor efterfrågan på området för bebyggande, och
   3. kraftverket inte kan prövas i samband med prövning av ansökan om bygglov, förhandsbesked eller anmälan.

Kvaliteterna kan vara praktiska, till exempel tillgången till tillräckliga förvaringsutrymmen. De kan också vara upplevelsemässiga, till exempel rumssamband och siktlinjer. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 500)

Med förslag till ny plan- och bygglag (Proposition 1985/86:1) (på Sveriges riksdags webbplats)

Läs mer om byggnadens karaktärsdrag och innebörden av varsamhet på sidan Varsamhetskravet.

Varsamhetskravet

Alla delar behöver inte alltid vara uppfyllda

En åtgärd som tillgodoser alla tre delar, respekterar, tar tillvara och bibehåller, anses uppfylla varsamhetskravet. En åtgärd kan dock uppfylla kravet på varsamhet även utan att uppfylla alla delar, eftersom kravnivån beror på vilka värden och kvaliteter som byggnaden har före ändringen.

Varsamhetskravet är ett generellt hänsynskrav, men det ska inte tillämpas så att det hindrar att andra väsentliga krav tillgodoses. Däremot kan det påverka nivån på utformningskraven och de tekniska egenskapskraven. 

Utgångspunkten är att alla ändringar ska utföras så att alla krav uppfylls, varsamhetskravet, utformningskraven och de tekniska egenskapskraven. Men om det krävs för att tillgodose varsamhetskravet, får man i ett enskilt fall anpassa utformningskraven och tekniska egenskapskraven. Varsamhetskravet får dock inte användas som skäl för att generellt hålla en låg standard när byggnader ändras (jfr prop. 1985/86:1 sid. 241 och 500).

Med förslag till ny plan- och bygglag (Proposition 1985/86:1) (på Sveriges riksdags webbplats)

7 §
  Vid ändring eller flyttning av en byggnad får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras med hänsyn till ändringens omfattning eller flyttningens syfte samt med hänsyn till byggnadens förutsättningar och till bestämmelserna om varsamhet och förbud mot förvanskning i detta kapitel. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till ändringens omfattning eller flyttningens syfte och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven. Vidare får avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 alltid göras om ändringen innebär att bostäder på högst 35 kvadratmeter inreds på en vind.

Det som enligt första stycket gäller i fråga om en byggnad ska tillämpas också på andra anläggningar än byggnader.

Första och andra styckena gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2014:224) .

Förvanskningsförbudet begränsar vid ändring

Vid ändring av en byggnad som är särskilt värdefull gäller, utöver varsamhetskravet, även förvanskningsförbudet.

Förbudet gäller för:

  • både ändringar inne i byggnaden och utvändigt 
  • både åtgärder som kräver lov- eller anmälan och åtgärder som inte gör det. 

Förbudet kan begränsa vilka ändringar som kan utföras i en byggnad och är ett skäl för att anpassa de tekniska egenskapskraven och utformningskraven vid ändring. Om en åtgärd innebär att man inte kan tillgodose både förvanskningsförbudet och en acceptabel nivå för ett visst tekniskt egenskapskrav eller ett utformningskrav, kan detta leda till att en åtgärd inte kan utföras. 

13 §
  En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas.

Första stycket ska tillämpas också på
   1. anläggningar som är bygglovspliktiga enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 §,
   2. tomter i de avseenden som omfattas av skyddsbestämmelser i en detaljplan eller i områdesbestämmelser,
   3. allmänna platser, och
   4. bebyggelseområden.

4 §

För att en åtgärd inte ska anses medföra en förvanskning av en särskilt värdefull byggnad ska åtgärden

  • 1. inte förändra byggnadens karaktärsdrag,
  • 2. inte skada de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden, och
  • 3. vid utbyte av byggnadsdelar utföras med material och hantverksteknik som är anpassad till byggnadens ålder och karaktär.

Trots första stycket 3 ska en åtgärd inte anses utgöra en förvanskning om en förändring av material eller teknik är en förutsättning för att kunna

  • 1. tillgodose utformningskraven och de tekniska egenskapskraven på en acceptabel nivå, eller
  • 2. upprätthålla funktionen hos de tekniska systemen på en acceptabel nivå.

Vilka kriterier finns för förbudet mot förvanskning vid ändring?

En åtgärd ska uppfylla alla följande kriterier, för att inte anses medföra en förvanskning:

  • åtgärden förändrar inte byggnadens karaktärsdrag
  • åtgärden skadar inte de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden
  • utbyte av byggnadsdelar utförs med material och hantverkstekniker som är anpassade till byggnadens ålder och karaktär.

4 §

För att en åtgärd inte ska anses medföra en förvanskning av en särskilt värdefull byggnad ska åtgärden

  • 1. inte förändra byggnadens karaktärsdrag,
  • 2. inte skada de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden, och
  • 3. vid utbyte av byggnadsdelar utföras med material och hantverksteknik som är anpassad till byggnadens ålder och karaktär.

Trots första stycket 3 ska en åtgärd inte anses utgöra en förvanskning om en förändring av material eller teknik är en förutsättning för att kunna

  • 1. tillgodose utformningskraven och de tekniska egenskapskraven på en acceptabel nivå, eller
  • 2. upprätthålla funktionen hos de tekniska systemen på en acceptabel nivå.

Även i de fall man i en pågående användning måste göra en ändring av en byggnad, för att kunna fortsätta med användningen, ska åtgärden inte anses vara en förvanskning. Detta beror på att förvanskningsförbudet inte får medföra att pågående markanvändning avsevärt försvåras. Förvanskningsförbudet kan alltså inte innebära att den verksamhet eller det ändamål som bedrivs för tillfället inte kan fortsätta. 

En åtgärd som behövs för pågående användning kan tillåtas

Under vissa förutsättningar, kan det alltså vara tillåtet att genomföra åtgärder som kan skada byggnadens kulturvärden. Det beror på att förvanskningsförbudet inte får avsevärt försvåra den pågående markanvändningen. När man bedömer om en åtgärd får genomföras ska hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. 

1 §
  Vid prövningen av frågor enligt denna lag ska hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen.

Därför kan en åtgärd vara tillåten, om den är nödvändig för att man ska kunna fortsätta att använda byggnaden som tidigare, även om åtgärden skadar byggnadens kulturvärden. För att detta ska vara möjligt, behöver det vara en pågående användning som ska tillgodoses. Ett exempel kan vara att en vårdbyggnad behöver installera sprinklers som brandskydd i avdelningar som patienterna inte själva kan utrymma. Om det handlar om att använda byggnaden för en ny verksamhet eller ny användning, då gäller i stället principen att förvanskningsförbudet kan begränsa vilka åtgärder som kan göras och att kraven kan behöva anpassas. 

4 §

För att en åtgärd inte ska anses medföra en förvanskning av en särskilt värdefull byggnad ska åtgärden

  • 1. inte förändra byggnadens karaktärsdrag,
  • 2. inte skada de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden, och
  • 3. vid utbyte av byggnadsdelar utföras med material och hantverksteknik som är anpassad till byggnadens ålder och karaktär.

Trots första stycket 3 ska en åtgärd inte anses utgöra en förvanskning om en förändring av material eller teknik är en förutsättning för att kunna

  • 1. tillgodose utformningskraven och de tekniska egenskapskraven på en acceptabel nivå, eller
  • 2. upprätthålla funktionen hos de tekniska systemen på en acceptabel nivå.

Hur görs bedömningen av om en byggnad är särskilt värdefull?

För att ta reda på om en byggnad redan är särskilt värdefull, kan man kontrollera om den omfattas av bestämmelser om skydd av kulturvärden eller rivningsförbud. Det framgår i så fall av detaljplanen eller områdesbestämmelserna. Rivningsförbud och en bestämmelse om skydd av kulturvärden, kan bara användas för byggnader som har bedömts som särskilt värdefulla. Om byggnaden omfattas av sådana bestämmelser är det avgjort att det är en särskilt värdefull byggnad. Detta eftersom sådana bestämmelser bara kan användas för byggnader som är särskilt värdefulla. Även byggnader som omfattas av ett skydd enligt kulturmiljölagen måste anses vara särskilt värdefulla.

Om det inte är avgjort i förväg, det vill säga att byggnaden inte är reglerad med skydd eller förbud i detaljplan, områdesbestämmelser eller annan lag, så behöver man göra en bedömning i det enskilda fallet. Stöd för bedömningen går att hitta i exempelvis bebyggelseinventeringar, kulturmiljöprogram, bevaringsprogram eller liknande som beskriver byggnaden, dess historia och dess värde. Stöd kan också finnas i översiktsplanen. I många fall kan det behövas hjälp av en antikvarie. 

Som stöd för att bedöma om byggnaden kan anses vara särskilt värdefull finns kriterier att använda. Bedömningen behöver göras utifrån en sammanvägd bedömning av hur väl den aktuella byggnaden [eller bebyggelsemiljön] uppfyller ett eller flera av kriterierna. Det är alltså inte tillräckligt att byggnaden [eller bebyggelsemiljön] bara uppfyller ett eller flera kriterier, den behöver även vara unik i förhållande till hur stort antal byggnader som finns av den specifika typen. Det kan inte finnas ett stort antal byggnader som är särskilt värdefulla av samma orsak.

5 §

Vid bedömningen av om en byggnad ska anses vara särskilt värdefull, ska en prövning göras mot följande kriterier:

  • 1. Byggnaden tydliggör tidigare samhällsförhållanden genom att den
  • a) representerar en tidigare vanlig byggnadskategori eller konstruktion som nu har blivit sällsynt,
  • b) belyser tidigare bostadsförhållanden, sociala och ekonomiska villkor, arbetsförhållanden, olika gruppers livsvillkor, stadsbyggnadsideal eller arkitektoniska ideal samt värderingar och tankemönster, eller
  • c) har representerat en för lokalsamhället viktig funktion eller verksamhet.
  • 2. Byggnaden tydliggör samhällsutvecklingen genom att den
  • a) genom sin funktion illustrerar ett väsentligt skeende eller en väsentlig samhällsföreteelse,
  • b) har tjänat som förebild eller på annat sätt varit uppmärksammad i sin samtid, eller
  • c) präglas av en stark arkitektonisk idé.
  • 3. Byggnaden i sig utgör en källa till kunskap om äldre material och teknik.
  • 4. Byggnaden värderas högt i ett lokalt sammanhang genom att den har haft stor betydelse
  • a) i ortens sociala liv,
  • b) för ortens identitet, eller
  • c) i lokala traditioner.

Byggnaden kan anses vara särskilt värdefull från konstnärlig synpunkt genom att den uppvisar särskilda estetiska kvaliteter eller har en hög ambitionsnivå med avseende på

  • 1. arkitektonisk gestaltning,
  • 2. i utförande och materialval, eller
  • 3. i konstnärlig gestaltning och utsmyckning.

Byggnaden kan anses vara särskilt värdefull från miljömässig synpunkt genom att den utgör en del av en miljö som uppfyller kriterierna i första stycket.

För att en byggnad ska anses vara särskilt värdefull ska byggnaden särskilt väl belysa ett visst förhållande eller i sitt sammanhang ha få motsvarigheter som kan belysa samma förhållande.

Byggnader från tiden före 1920-talets bebyggelseexpansion, som har sin huvudsakliga karaktär bevarad, ska anses vara särskilt värdefulla om inte något talar däremot.

Byggnader från före år 1920 är så få i Sverige, att de flesta ses som särskilt värdefulla. Det kan vara motiverat med undantag, till exempel för en byggnad som är så ändrad att den redan tidigare har förlorat sin ursprungliga karaktär. Då kan ändringar tillåtas även om de medför stora förändringar.

5 §

Vid bedömningen av om en byggnad ska anses vara särskilt värdefull, ska en prövning göras mot följande kriterier:

  • 1. Byggnaden tydliggör tidigare samhällsförhållanden genom att den
  • a) representerar en tidigare vanlig byggnadskategori eller konstruktion som nu har blivit sällsynt,
  • b) belyser tidigare bostadsförhållanden, sociala och ekonomiska villkor, arbetsförhållanden, olika gruppers livsvillkor, stadsbyggnadsideal eller arkitektoniska ideal samt värderingar och tankemönster, eller
  • c) har representerat en för lokalsamhället viktig funktion eller verksamhet.
  • 2. Byggnaden tydliggör samhällsutvecklingen genom att den
  • a) genom sin funktion illustrerar ett väsentligt skeende eller en väsentlig samhällsföreteelse,
  • b) har tjänat som förebild eller på annat sätt varit uppmärksammad i sin samtid, eller
  • c) präglas av en stark arkitektonisk idé.
  • 3. Byggnaden i sig utgör en källa till kunskap om äldre material och teknik.
  • 4. Byggnaden värderas högt i ett lokalt sammanhang genom att den har haft stor betydelse
  • a) i ortens sociala liv,
  • b) för ortens identitet, eller
  • c) i lokala traditioner.

Byggnaden kan anses vara särskilt värdefull från konstnärlig synpunkt genom att den uppvisar särskilda estetiska kvaliteter eller har en hög ambitionsnivå med avseende på

  • 1. arkitektonisk gestaltning,
  • 2. i utförande och materialval, eller
  • 3. i konstnärlig gestaltning och utsmyckning.

Byggnaden kan anses vara särskilt värdefull från miljömässig synpunkt genom att den utgör en del av en miljö som uppfyller kriterierna i första stycket.

För att en byggnad ska anses vara särskilt värdefull ska byggnaden särskilt väl belysa ett visst förhållande eller i sitt sammanhang ha få motsvarigheter som kan belysa samma förhållande.

Byggnader från tiden före 1920-talets bebyggelseexpansion, som har sin huvudsakliga karaktär bevarad, ska anses vara särskilt värdefulla om inte något talar däremot.

Läs mer om kriterierna som ingår i en bedömning om en byggnad är särskilt värdefull på sidan Förvanskningsförbudet.

Förvanskningsförbudet

Boverket (2024). Varsamhet och förvanskning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/bostaders-lamplighet/varsamhet/ Hämtad 2025-01-18