Föreskrifter och allmänna råd i EKS

Granskad:

I Boverkets konstruktionsregler, EKS, finns både föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter ska alltid följas. Ett allmänt råd anger ett sätt att uppfylla en bindande regel, till exempel en föreskrift. Byggnadsnämnden kan i enskilda fall medge mindre avvikelser från föreskrifterna i EKS.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om Boverkets byggregler, BBR eller Boverkets konstruktionsregler, EKS. Dessa gäller till och med den 30 juni 2025 och under övergångsperioden fram till den 1 juli 2026.

Den 1 juli 2025 gäller nya regler. Du kan läsa om hur de nya byggreglerna är uppdelade, vad som är skillnaden mot BBR och EKS samt länkar till ny vägledning inom specifika ämnesområden på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Funktionskrav

EKS innehåller i huvudsak funktionskrav. Ett funktionskrav anger vilken funktion som ska uppnås. Hur kravet i föreskriften bör eller kan uppnås finns det regler om i allmänna råd. Anledningen till att i första hand reglera genom funktionskrav är att Boverket inte vill hindra den tekniska utvecklingen genom alltför detaljstyrande regler.

Föreskrifter och allmänna råd

EKS innehåller regler i form av föreskrifter och allmänna råd.

För att Boverket ska ha rätt att skriva föreskrifter krävs det ett bemyndigande från regeringen. På byggområdet har Boverket ett omfattande bemyndigande. För att ge ut allmänna råd krävs dock inget bemyndigande, vilket innebär att Boverket alltid får ge ut allmänna råd inom sitt verksamhetsområde, även utan ett bemyndigande.

I EKS kan man se skillnaden mellan vad som är föreskrifter och allmänna råd i EKS genom att de allmänna råden är tryckta med mindre teckensnitt och indragen text och föregås av texten "Allmänt råd".

Skillnaden mellan föreskrifter och allmänna råd

Till skillnad från föreskrifter är allmänna råd inte bindande. Ett allmänt råd anger hur någon kan eller bör göra för att uppfylla kraven i föreskriften som det allmänna rådet är kopplat till.

Byggherren måste inte följa allmänna råd men om byggherren gör som det står i det allmänna rådet anses byggherren ha uppfyllt den föreskrift som rådet hör till. Om byggherren gör på annat sätt ska denne kunna visa att föreskriftens krav ändå uppfylls. Det är alltså byggherren som ska bevisa för byggnadsnämnden att föreskriften ändå uppfylls om ett allmänt råd inte följs. Hur byggherren kan visa detta skiljer sig åt beroende på vilken regel det handlar om. Det bör diskuteras innan byggprojektet påbörjas, lämpligen vid det tekniska samrådet inför startbeskedet.

Exempelvis finns för brandskydd ett allmänt råd i Boverkets byggregler, BBR, om hur man kan visa att kravet på utrymning uppfylls, genom ett längsta avstånd till utrymningsvägar. Det går dock att öka detta avstånd och ändå uppfylla föreskriftens krav om man installerar sprinkler.

Föreskrifter och allmänna råd i EKS och i eurokoderna

I EKS finns de nationella valen till eurokoderna. En del av dessa nationella val är föreskrifter och andra är allmänna råd. Kopplingen mellan en föreskrift och ett allmänt råd är inte lika tydlig i EKS som i exempelvis Boverkets byggregler, BBR. Detta gäller i första hand avdelningarna B – J i EKS. I de flesta fall finns i EKS ingen föreskrift innan ett allmänt råd eftersom föreskriften oftast finns i eurokoden som det nationella valet avser.

De stycken i eurokoden som är märkta med bokstaven P efter styckenumret, exempelvis 6.2(1)P, är att betrakta som föreskrifter. Övriga stycken i eurokoderna som inte är märkta med P, är att betrakta som allmänna råd. Inte heller i eurokoderna är kopplingen mellan föreskrift och allmänt råd lika tydlig som i BBR. Omfattningen av föreskrifter skiljer sig också mycket åt mellan olika eurokoder. Vissa eurokoder, exempelvis eurokod 7 för geokonstruktioner, innehåller relativt många föreskrifter (P) medan andra, exempelvis eurokod 3 för stålkonstruktioner, innehåller förhållandevis få föreskrifter (P).

I eurokoderna finns också normativa och informativa bilagor. En normativ bilaga innehåller regler som måste följas. Precis som i huvuddelarna i eurokoden innehåller de normativa bilagorna både föreskrifter, betecknade med P, och allmänna råd. En informativ bilaga innehåller däremot vägledningar till olika delar i eurokoden. Vad som anges i en informativ bilaga behöver inte följas. Om en informativ bilaga inte får användas anges detta i EKS. Detta görs om innehållet i den informativa bilagan anses olämpligt.

Tillämpningen av eurokoderna

40 §    Om inget annat anges i denna författning för respektive standard i efterföljande kapitel ska de stycken som i standarden är märkta med bokstaven P (principer) efter styckenumret anses vara föreskrifter och övriga stycken (råd) ska anses vara allmänna råd.

Om inget annat anges i efterföljande kapitel behåller respektive standards informativa bilagor sin informativa karaktär vid den nationella tillämpningen. (BFS 2015:6).

Mindre avvikelser från EKS

Byggnadsnämnden får, under vissa förutsättningar, medge mindre avvikelser från föreskrifterna i EKS. Byggnadsnämnden har dock inga möjligheter att med stöd av EKS medge avvikelser från de krav som finns i lag och förordning, det vill säga i plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen.

Mindre avvikelse från föreskrifterna i denna författning

3 §    Byggnadsnämnden får i enskilda fall medge mindre avvikelse från föreskrifterna i denna författning. Förutsättningen är att det finns särskilda skäl, att byggnadsprojektet ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande och att det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt. (BFS 2015:6).

Allmänt rådByggnadsnämnden kan i ett startbesked klargöra om mindre avvikelse kan godtas. (BFS 2015:6).
Boverket (2023). Föreskrifter och allmänna råd i EKS. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-konstruktionsregler/om-eks/foreskrifter-och-allmanna-rad/ Hämtad 2025-01-22