Bärförmåga vid brand

Granskad: 16 december 2024

Kraven på bärförmåga vid brand syftar till att säkerställa att byggnader bibehåller sin bärförmåga under en viss tid vid brand. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Kraven i tredje kapitlet i byggreglerna om brandskydd utgår ifrån kraven i 3 kap. 8 § 1 PBF, som anger att en byggnad ska vara projekterad och utförd på ett sätt som innebär att byggnadens bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid.

Målet med reglerna om bärförmåga vid brand i tredje kapitlet är att:

  • I tillräcklig utsträckning skydda mot kollaps som kan orsaka personskador på till exempel utrymmande eller räddningspersonal.
  • I tillräcklig utsträckning skydda mot kollaps som kan orsaka att byggnadens brandskydd i övrigt slås ut.
  • Skapa ett grundläggande skydd för tredje person mot andra skador av en brand än personskador. Med tredje person avses här andra personer än ägare till och användare av den byggnad som kraven gäller för.

Med bärförmåga vid brand avses säkerhet mot brott, till exempel materialbrott och instabilitetsbrott, och säkerhet mot instabilitet, det vill säga hela bärverkets stabilitet. Verifieringen av bärförmågan vid brand för bärverk kan göras till exempel genom global analys eller genom analys av enskilda delar.

Reglerna i tredje kapitlet omfattar enbart bärverk. Andra byggnadsdelar än bärverk, till exempel upphängningsanordning för undertak, infästning av icke bärande ytterväggar och liknande omfattas inte av tredje kapitlet. Krav på att byggnadsdelar inte faller ned och skadar utrymmande eller räddningspersonal finns i femte kapitlet om Skydd mot brandspridning inom byggnad.

Skydd mot brandspridning inom byggnad

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Funktionskrav och preciserade krav

Föreskrifterna i författningens tredje kapitel innehåller dels funktionskrav, dels preciserade krav för dimensionering genom klassificering. Du kan läsa mer om strukturen i författningen och förhållandet mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Funktionskraven i tredje kapitlet beskriver den funktion som ska uppnås avseende bärförmåga vid brand, samt vissa aspekter som ska beaktas vid dimensioneringen av bärförmåga vid brand. Funktionskraven anger att bärverk ska vara utformade med tillräcklig säkerhet mot brott och instabilitet vid brandpåverkan och i tillräcklig omfattning klara de påfrestningar som de kan förväntas utsättas för under ett brandförlopp. Här anges även att bärverk med stort skyddsbehov ska upprätthålla sin funktion under ett fullständigt brandförlopp. Bärverk utan stort skyddsbehov ska upprätthålla sin funktion under en del av ett brandförlopp.

De preciserade kraven ger uttryck för den säkerhetsnivå som ska gälla i olika, mer specifika situationer. Vid tillämpning av de preciserade kraven ska bärverken dimensioneras för ett nominellt temperatur-tidförlopp. Där inte annat anges innebär en R-klass i ett preciserat krav ett dimensionerande brandförlopp enligt standardbrandkurvan i avsnitt 4.2 i SS‑EN 13501–2. Verifiering av att en bärverksdel uppnår en R-klass kan göras genom att följa eurokoderna eller med grund i provning.  Läs vidare längre ned på denna sida i avsnittet De preciserade kraven.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Säkerhet mot brott och instabilitet vid brand

1 §

Byggnader ska vara utformade så att bärverk uppnår tillräcklig säkerhet mot brott och instabilitet för dimensionerande laster vid brand.

Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:

  • 1. Egenskaper hos material vid brandpåverkan.
  • 2. Beteenden hos byggnadsdelar vid brandpåverkan.

Syftet med kravet är att bärverk ska utformas med tillräckligt motstånd mot brand så att risken för personskador och påverkan på byggnadens brandskydd i övrigt begränsas. Funktionskravet avser enbart säkerhet mot brott samt statisk jämvikt. Det kan därför vara acceptabelt att deformationer, sprickbildning och dylikt uppkommer.

Med dimensionerande last avses den last som bärverket kan förväntas bära och de lasteffekter som bärverket kan förväntas utsättas för under ett brandförlopp.

Utformningen ska ta särskild hänsyn till beteenden hos byggnadsdelar vid brandpåverkan. Vid brand kan betydande temperaturrörelser uppkomma i byggnadens bärande stomme. Det är viktigt att effekterna av detta beaktas vid dimensioneringen och att stommen ges en lämplig konstruktiv detaljutformning.

Utformningen ska också ta särskild hänsyn till egenskaper hos material vid brandpåverkan. Till exempel är det nödvändigt att ta hänsyn till att bärförmågan hos många material minskar vid förhöjda temperaturer men att denna minskning inte behöver vara linjär med temperaturökningen.

Skydd mot termisk påfrestning och övriga förhållanden

2 §

Bärverk ska vara utformade med tillräckligt skydd mot den termiska påfrestning och de förhållanden som de kan förväntas utsättas för under ett brandförlopp.

Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:

  • 1. Förekommande brandenergi.
  • 2. Att brandförloppet bestäms för fullt utvecklad brand, om det inte kan visas att särskilda förhållanden föreligger.
  • 3. Att enbart tekniska system som påverkar brandförloppet tillgodoräknas.

Syftet med kravet är att säkerställa att byggnadsdelar i tillämpliga fall dimensioneras för den brandpåverkan och de förhållanden de kan förväntas utsättas för under ett brandförlopp.

Ett brandförlopp kan beskrivas genom en temperaturpåverkan på ett bärverk. Dimensionerande brandförlopp kan variera beroende på förutsättningarna i den enskilda byggnaden och placeringen av en bärverksdel i eller utanför byggnaden. Vanligen beskrivs temperaturpåverkan genom ett nominellt temperatur-tidförlopp eller genom ett parameterberoende temperatur-tidförlopp. Det nominella temperatur-tidförloppet utgör en schabloniserad, brett tillämpbar temperaturpåfrestning och används vid dimensionering genom klassificering. Parameterberoende temperatur-tidförlopp är specifika utifrån de förhållandena som råder i det enskilda fallet.

Utgångspunkten är att bärförmågan vid brand ska verifieras för en fullt utvecklad brand. Dimensionering för lokal brand får dock göras om det kan visas att särskilda förhållanden föreligger i en viss situation.

När ett dimensionerande brandförlopp bestäms ska all den energi som kan frigöras under ett brandförlopp medräknas.

Det är möjligt att tillgodoräkna effekten av tekniska system när dimensionerande brandförlopp bestäms om de påverkar brandförloppet genom att släcka eller begränsa branden. Det är inte möjligt att tillgodoräkna andra tekniska system, till exempel automatiskt brandlarm, för att reducera den dimensionerande påverkan på bärverken under ett brandförlopp. Det finns däremot inga hinder mot att tekniska system som påverkar brandförloppet aktiveras eller styrs genom andra tekniska system så som brandlarm.

Skyddsmål för olika bärverk

3 §

Bärverk med stort skyddsbehov ska vara utformade så att de upprätthåller sin bärförmåga vid brand under ett fullständigt brandförlopp inklusive avsvalningsfasen och med en säkerhetsmarginal som står i proportion till skyddsbehovet.

Bärverk utan stort skyddsbehov ska vara utformade så att de upprätthåller sin bärförmåga vid brand för en del av ett brandförlopp som står i proportion till skyddsbehovet.

Bestämningen av skyddsbehovet ska ta särskild hänsyn till följande:

  • 1. Risken för personskador på utrymmande och räddningspersonal som vistas i eller utanför byggnaden.
  • 2. Sekundära effekter som kan uppstå vid kollaps.
  • 3. Storleken på de befarade konsekvenserna.

Syftet med kravet är att säkerställa att bärverk dimensioneras för brandpåverkan under den tid som det, utifrån skyddsbehovet, finns ett behov av att säkerställa bärförmågan vid brand.

För bärverk med stort skyddsbehov är syftet att med stor sannolikhet förhindra att kollaps överhuvudtaget inträffar vid brand. Detta behövs eftersom kollaps av bärverk med stort skyddsbehov kan få allvarliga konsekvenser. Ju större skyddsbehovet är, desto mer allvarliga förväntas konsekvenserna bli av en kollaps. Därför ska det finns en säkerhetsmarginal som står i proportion till skyddsbehovet.

Bärverk utan stort skyddsbehov kan tillåtas kollapsa efter en viss tid. Sådana bärverk behöver därför endast ha en bärförmåga vid brand för en del av ett brandförlopp. Det är dock av vikt att bärverken motstår brand under en tid som står i proportion till skyddsbehovet. 

Om det inte finns något skyddsbehov för ett bärverk behövs det inte heller någon särskild verifiering av bärverkets bärförmåga vid brand.

När skyddsbehovet bestäms ska särskild hänsyn tas till risken för personskador på utrymmande och räddningspersonal som vistas i eller utanför byggnaden.

När skyddsbehovet bestäms ska också särskild hänsyn tas till sekundära effekter som kan uppstå. Med det avses till exempel

  • påverkan på funktioner i byggnaden av betydelse för utrymnings- och insatsmöjligheter
  • bärverkets betydelse för att upprätthålla funktionen hos en brandavskiljande konstruktion
  • fortskridande ras som påverkar andra delar av det bärande systemet
  • påverkan på andra byggnader och infrastruktur.

Hänsyn ska också tas till storleken på de befarade konsekvenserna. Normalt ökar storleken på de befarande konsekvenserna med bland annat personantalet i byggnaden, byggnadens komplexitet och byggnadens höjd.

Robusthet

4 §

Byggnader ska vara utformade med betryggande robusthet så att hela eller stora delar av bärförmågan vid brand inte slås ut av enskilda händelser eller påfrestningar.

Aktivering och styrning av brandtekniska installationer ska ske med hög tillförlitlighet och tillräcklig snabbhet.

Syftet med kravet är att säkerställa att byggnadens brandskydd har en betryggande robusthet så att hela eller stora delar av bärförmågan vid brand inte slås ut av enskilda händelser.

Bärförmågan vid brand är generellt inte i samma utsträckning beroende av ström eller tekniska system som många övriga delar av brandskyddet i en byggnad. De preciserade kraven innebär dock att brandteknisk klass kan minskas något vid installation av automatisk vattensprinkleranläggning. Den ska uppfylla funktionskravet avseende robusthet.

Verifiering av funktionskraven

5 §

Kraven i 1–4 §§ ska uppfyllas genom något av följande alternativ:

  • 1. Utformning enligt de preciserade krav som framgår av 6–20 §§ om de är tillämpliga.
  • 2. Utformning verifierad genom analytisk dimensionering.

Första stycket 1 får endast tillämpas för verksamhetsklass 1–5 och byggnadsklass 1–3.

Att funktionskraven i tredje kapitlet är uppfyllda kan verifieras på två sätt. Antingen genom att tillämpa de preciserade kraven i den mån de är tillämpliga, eller genom en funktionsbaserad utformning som verifieras genom analytisk dimensionering. Du kan läsa mer om relationen mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Säkerhet i händelse av brand. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Säkerhet i händelse av brand

Analytisk dimensionering

Analytisk dimensionering

Dimensionering av bärförmåga vid brand enligt modell av naturligt brandförlopp är möjlig genom analytisk dimensionering.

Att utforma byggnader med andra R-klasser än de som anges i de preciserade kraven är möjligt, men skyddsbehovet ska då bestämmas genom analytisk dimensionering.

Det är möjligt att visa att en bärande konstruktion uppnår en viss R-klass genom beräkning, till exempel genom de beräkningsmetoder som anges i eurokoderna. Om R-klasserna i de preciserade kraven tillämpas är detta dock inte att betrakta som analytisk dimensionering, eftersom de preciserade kraven följs.

De preciserade kraven

Nedan finns länkar till vägledningar om de preciserade kraven som hör till funktionskraven om räddningspersonalens säkerhet.

Tillförlitlighet i tekniska system

Tekniska system som är av betydelse för bärförmågan vid brand ska ha tillräcklig robusthet. Det kan bland annat innebära att system som är beroende av strömförsörjning behöver utformas med skydd mot strömavbrott på grund av brand och att viktiga styrfunktioner fortsätter att fungera så länge det är väsentligt för brandskyddet. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Tillförlitlighet för bärförmåga vid brand.

Tillförlitlighet för bärförmåga i tekniska system

Dimensionering av bärförmåga vid brand

Bärförmåga vid brand ska dimensioneras enligt samma principer som gäller vid övrig dimensionering av bärverk. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Dimensionering av bärförmåga vid brand.

Dimensionering av bärförmåga vid brand

Bärförmåga i brandavskiljande konstruktioner

Bärverk som bär eller stabiliserar brandavskiljande konstruktioner behöver ha tillräcklig bärförmåga vid brand för att den brandavskiljande konstruktionen ska kunna uppfylla sin funktion. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Bärförmåga i brandavskiljande konstruktioner.

Bärförmåga i brandavskiljande konstruktioner

Krav på bärverks bärförmåga vid brand

Krav på bärförmåga vid brand uttrycks i form av brandtekniska klasser. Vilket krav som gäller beror främst på vilken byggnadsklass byggnaden tillhör och vilka verksamhetsklasser som finns i byggnaden. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på bärverks bärförmåga vid brand.

Krav på bärverks bärförmåga vid brand

Boverket (2024). Bärförmåga vid brand. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/barformaga/ Hämtad 2025-01-18