Dimensionerande förutsättningar och tekniska system för brandskydd
Vilka krav som ska gälla för säkerhet i händelse av brand beror bland annat på vilka förutsättningar som finns i byggnaden och verksamheten, så kallade dimensionerande förutsättningar. Krav ställs också på utformningen av tekniska system och anordningar av betydelse för brandskyddet. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna
Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
I andra kapitlet i byggreglerna om brandskydd finns regler om dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar. Reglerna syftar till att förenkla och underlätta läsbarheten av föreskrifterna i övriga kapitel genom att gruppera och samla regler för dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar.
Reglerna i andra kapitlet är ett komplement till reglerna i övriga kapitel. De ska därför bara tillämpas tillsammans med regler från övriga kapitel. Reglerna i andra kapitlet kan därmed sägas vara en förlängning av de preciserade kraven i tredje till åttonde kapitlet.
Det är fullt möjligt att utforma tekniska system och övriga anordningar på annat sätt än vad som följer av kraven i andra kapitlet. Om andra utformningar eftersträvas är det funktionskraven i det kapitel där kravet ställs på ett visst tekniskt system eller övrig anordning som ska verifieras genom analytisk dimensionering.
Ett exempel är om en alternativ utformning eftersträvas som innebär att kraven på utformning av trapphus Tr2 inte följs i något avseende. Det innebär i praktiken avsteg från preciserade krav i både femte kapitlet och sjunde kapitlet. Detta eftersom kravställningen i de preciserade kraven i de kapitlen förutsätter att trapphuset utformas så som beskrivs i andra kapitlet. En analytisk dimensionering ska då verifiera att funktionskraven i både femte och sjunde kapitlet uppfylls för den funktionsbaserade utformningen av trapphuset.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Dimensionerande förutsättningar
Vissa förutsättningar i byggnader är dimensionerande för ett antal preciserade krav i byggreglerna om brandskydd. Dessa förutsättningar utgörs av brandbelastningen, antalet personer, byggnadsklassen och typ av verksamhet i byggnaden.
Brandbelastning
Brandbelastningen är en parameter i byggreglerna om brandskydd som är av betydelse för brandmotståndstiden hos bärande och brandavskiljande konstruktioner samt nivån på skyddet mot omfattande brandspridning. Vägledning finns på sidan Brandbelastning.
Personantal
För att kunna utforma en byggnads brandskydd är antalet personer som kan komma att vistas i byggnaden viktigt att känna till. Antalet personer är avgörande för ett stort antal krav i byggreglerna om brandskydd. Vägledning finns på sidan Personantal.
Byggnadsklasser
I byggreglerna om brandskydd används byggnadsklasser som en styrande parameter för vilka krav som ska ställs på byggnaden, till exempel avseende bärförmåga vid brand. Byggnadsklasserna grupperar byggnader med likartade skyddsbehov. Det finns byggnadsklass 0, 1, 2 och 3, varav byggnadsklass 0 har högst skyddsbehov och 3 lägst. Vägledning finns på sidan Byggnadsklasser.
Verksamhetsklasser
I byggreglerna om brandskydd används verksamhetsklasser som en styrande parameter för vilka krav som ska ställs på delar av en byggnad, till exempel om det krävs ett automatiskt brandlarm. Verksamhetsklasserna grupperar olika användningar av en byggnad med likartade skyddsbehov. Vägledning finns på sidan Verksamhetsklasser.
Tekniska system och övriga anordningar
Många preciserade krav i byggreglerna om brandskydd ställer krav på tekniska system eller övriga anordningar. De tekniska system och övriga anordningar som omfattas av de preciserade kraven i byggreglerna om brandskydd anges nedan.
Dörrstängare
Dörrstängare används på dörrar i brandcellsgräns för att dessa ska hållas stängda vid brand. Vägledning om klasser för dörrstängare finns på sidan Brandtekniska klasser.
Brandsluss
En brandsluss är ett utrymme som syftar till att skapa ett förstärkt skydd mot spridning av brand och brandgaser inom en byggnad. Vägledning om brandslussar finns på sidan Brandsluss.
Brandsäkra trapphus
Trapphus Tr1 och Trapphus Tr2 är trapphus som är utformade med särskilt högt skydd mot brand- och brandgasspridning. Vägledning för utformning av sådana trapphus finns på sidan Utformning av brandsäkra trapphus.
Fasadbrandprovning
Fullskalig fasadbrandprovning används för att utvärdera omfattningen på brandspridningen längs med brännbara fasader. Vägledning om sådan fasadbrandprovning finns på sidan Skydd mot brandspridning via fasader.
Skydd mot brandspridning via fasader
Fönster för utrymning
Fönster för utrymning, där det accepteras, behöver vara utformade med viss storlek för att säkerställa möjligheten till utrymning. Vägledning om utformningen av sådana fönster för utrymning finns på sidan Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster.
Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster
Utrymningsbeslag
Utrymningsbeslag är särskilda beslag avsedda för utrymning och som har en bedömd tillförlitlighet och maximal öppningskraft. Vägledning om utformning av sådana utrymningsbeslag finns på sidan Utformning av utrymningsdörrar.
Utformning av utrymningsdörrar
Vägledande markering för utrymning
Vägledande markeringar utgörs av skyltar och armaturer som visar väg till utrymningsväg. Vägledning om utformning av vägledande markeringar finns på sidan Vägledande markering för utrymning.
Vägledande markering för utrymning
Nödbelysning för utrymning
Nödbelysning utgörs av armaturer som ger ledljus i samband med strömbortfall i byggnaden. Vägledning om utformning av nödbelysning finns på sidan Nödbelysning för utrymning.
Utrymningsplats
Utrymningsplats utgör en plats som skapar förutsättningar för personer med nedsatt rörelseförmåga att avvakta i väntan på assistans vid utrymning. Vägledning om utformning av utrymningsplatser finns på sidan Frångänglighet och utrymningsplatser.
Frångänglighet och utrymningsplatser
Utrymningsplan
En utrymningsplan beskriver byggnadens utrymningsvägar och övrig information som är nödvändig för utrymningen. Vägledning om utformning av utrymningsplaner finns på sidan Utrymningsplan.
Brandvarnare
Brandvarnare ger en tidig detektion och varning i händelse av brand. Vägledning om utformning av brandvarnare finns på sidan Brandvarnare.
Brand- och utrymningslarm
Brand- och utrymningslarm är system som ger en tidig detektion och varning i händelse av brand. Sådana system behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Vägledning om utformning av brand- och utrymningslarm finns på sidan Brand- och utrymningslarm.
Automatiskt släcksystem
Automatiska släcksystem aktiverar automatiskt och begränsar en brands utveckling. Sådana system behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Vägledning om utformning av automatisk vattensprinkleranläggning och boendesprinklersystem finns på sidan Utformning av automatiska släcksystem.
Utformning av automatiska släcksystem
Flera föreskrifter i byggreglerna om brandskydd medger att brandtekniska åtgärder helt eller delvis får ersättas av en automatisk vattensprinkleranläggning eller ett boendesprinklersystem, ett så kallat tekniskt byte. Om stora delar av brandskyddet är beroende av att en automatisk vattensprinkleranläggningen fungerar ställs krav på förbättrad tillförlitlighet i anläggningen. Vägledning om tekniska byten finns på sidan Tekniska byten.
Stigarledning
Stigarledning är ett system som möjliggör vattenförsörjning för räddningspersonal i höga byggnader. Sådana behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Vägledning om utformning av stigarledning finns på sidan Stigarledning.
Räddningshiss
Räddningshiss är en typ av hiss som räddningspersonalen kan använda vid en insats. Sådana behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Vägledning om utformning av räddningshiss finns på sidan Räddningshiss.
Trycksättning
System för trycksättning används för att begränsa brandgasspridningen mellan utrymmen i byggnader. Sådana system behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Vägledning om utformning av system för trycksättning finns på sidan System för trycksättning.
Brandgasventilation
Brandgasventilation är luckor eller andra öppningar som skapar förutsättningar för räddningspersonalen att ventilera ut brandgaser vid brand eller tryckavlasta utrymmen för att begränsa brandgasspridningen inom byggnad. Vägledning om utformning av brandgasventilation finns på följande sidor:
Installationer i brandavskiljande konstruktioner
Brandgasventilation för räddningspersonalen
Brandkårsnyckel
Brandkårsnyckel är en särskild nyckel som räddningstjänsten kan förväntas ha tillgång till och använda för manövrering av insatsstödjande system. Vägledning om utformning av brandkårsnyckel finns på sidan Manövrering av installationer och anordningar.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.