Utformning av automatiska släcksystem

Granskad: 16 december 2024

Automatiska släcksystem, där sådant krävs, behöver utformas med hög tillförlitlighet och förmåga för att uppnå avsedd funktion vid brand. Därför ställs krav på utformningen av dessa. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och bygglagen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

I andra kapitlet i byggreglerna om brandskydd finns regler om dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar. Reglerna syftar till att förenkla och underlätta läsbarheten av reglerna i övriga kapitel genom att gruppera och samla regler för dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar.

Reglerna i andra kapitlet är ett komplement till reglerna i övriga kapitel i byggreglerna om brandskydd. De ska därför bara tillämpas tillsammans med regler från övriga kapitel. Reglerna i andra kapitlet kan därmed sägas vara en förlängning av de preciserade kraven i tredje till åttonde kapitlet.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Utrymmen med krav på automatiskt släcksystem

I vissa verksamheter där personer har begränsade eller inga möjligheter att utrymma själva behövs ett automatiskt släcksystem för att säkerhetsnivån ska bli tillräcklig. Vilka verksamhetsklasser som har krav på automatiskt släcksystem framgår på sidan Automatiska släcksystem i vissa verksamheter.

Automatiska släcksystem i vissa verksamheter

I vissa preciserade krav i byggreglerna om brandskydd får ett automatiskt släcksystem tillgodoräknas för att uppfylla kravet, ett så kallat tekniskt byte. Det kan exempelvis handla om att tillåta större brandceller eller längre avstånd för utrymning genom att brandcellen skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning. Vad tekniska byten innebär beskrivs på sidan om tekniska byten.

Tekniska byten

Typer av automatiska släcksystem

I byggreglerna om brandskydd finns två olika typer av automatiska släcksystem som i vissa fall krävs eller får tillgodoräknas. De två typerna är:

  • boendesprinklersystem
  • automatisk vattensprinkleranläggning.

Vilken typ av släcksystem som avses framgår av respektive föreskrift. I regler om skydd i storkök används i stället begreppet automatiskt släcksystem. I de fallen avses ett släcksystem som är utformat för att hantera de specifika riskerna som storkök innebär. 

För automatisk vattensprinkleranläggning ställs i vissa fall kompletterande krav på:

  • anläggning för personskydd
  • anläggning med förbättrad tillförlitlighet.

Ibland kan krav även ställas på en kombination av dessa utformningar, det vill säga anläggning ska utformas för personskydd och dessutom ha förbättrad tillförlitlighet.

Andra typer av automatiska släcksystem än boendesprinklersystem och automatisk vattensprinkleranläggning kan vara möjliga att använda, men det kräver i så fall att utformningen verifieras genom analytisk dimensionering.

Nedan beskrivs mer utförligt vilka krav som ställs på utformningen av en automatisk vattensprinkleranläggning och ett boendesprinklersystem.

Utformning av automatisk vattensprinkleranläggning

En automatisk vattensprinkleranläggning ska ha hög tillförlitlighet eftersom systemet dels är väsentligt för personsäkerheten i vissa verksamheter, dels i vissa fall får användas för att ersätta andra delar av brandskyddet.

40 §

Automatiska vattensprinkleranläggningar och boendesprinklersystem ska vara utformade så att de fungerar med hög tillförlitlighet.

Automatiska vattensprinkleranläggningar ska vara utformade med förbättrad tillförlitlighet om stora delar av brandskyddet riskerar att slås ut på grund av fel i systemet.

Med hänsyn till anläggningens användningsområde ska följande särskilt beaktas:

  • 1. Material i komponenter.
  • 2. Skydd och övervakning av systemet.
  • 3. Funktion vid strömbortfall i byggnaden.
  • 4. Funktion vid brand i byggnaden.
  • 5. Hantering av fel i anläggningen.
  • 6. Tillgång till vattenkälla.
  • 7. Möjlighet till effektiv räddningsinsats.
Allmänt råd

Tillförlitlighet för automatiska vattensprinkleranläggningar bör vara verifierad enligt SSEN 12845:2015. Stora delar av brandskyddet bör anses kunna slås ut om systemet tillgodoräknas för att uppfylla fler än två krav i denna författning. Med förbättrad tillförlitlighet avses system med vattenkälla som utgörs av förbättrat enkelt, dubblerat eller kombinerat vattentillopp.

Tillförlitlighet för boendesprinklersystem bör vara verifierad enligt SSEN 16925:2018.

En automatisk vattensprinkleranläggning ska också ha tillräcklig förmåga för att på ett effektivt sätt släcka eller kontrollera en brand i aktuella delar av byggnaden.

41 §

Automatiska vattensprinkleranläggningar och boendesprinklersystem ska vara utformade så att de har förmåga att effektivt släcka eller kontrollera en brand i de delar av byggnaden som de skyddar. Med hänsyn till typ av byggnad, dess användning och syftet med systemet ska följande särskilt beaktas:

  • 1. Varaktighet, tryck och flöde i vattenkälla.
  • 2. Typ av sprinklerhuvuden avseende snabbhet, utlösningsmekanism och täckningsyta.
  • 3. Dimensionerande antal sprinklerhuvuden.
  • 4. Placering av sprinklerhuvuden.
Allmänt råd

Förmåga för automatiska vattensprinkleranläggningar bör vara verifierad enligt SSEN 12845:2015. I system för personskydd bör sprinklerhuvuden av typen quick response användas.

Förmåga för boendesprinklersystem bör vara verifierad enligt SSEN 16925:2018.

Boendesprinklersystem bör vara utformade enligt följande:

  • 1. Typ 1 för byggnader med högst två plan ovan mark.
  • 2. Typ 2 för byggnader med fler än två och högst åtta plan ovan mark.
  • 3. Typ 3 för byggnader med fler än åtta plan ovan mark.
  • 4. Typ 3 för utrymmen med personer som kan förväntas ha begränsade, eller inga, förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet.

För boendesprinklersystem bör nominell aktiveringstemperatur för sprinklerhuvuden vid normala förhållanden vara högst 68 °C.

För boendesprinklersystem av typ 3 bör antalet dimensionerande sprinklerhuvuden vara 4 och lägsta dimensionerande vattentäthet vara 4,1 mm/min.

Tillförlitligheten och förmågan bör verifieras med tillämpliga delar av SS‑EN 12845:2015. Med tillämpliga delar avses de delar av standarden som omfattar anläggningens utformning och som är av betydelse för tillförlitligheten och förmågan. Det innefattar inte krav på exempelvis skötsel, provning och underhåll.

Hög tillförlitlighet

En automatisk vattensprinkleranläggning ska fungera med hög tillförlitlighet i den miljö systemet är placerat i. En automatisk vattensprinkleranläggning behöver därför anpassas till aktuell byggnad och verksamhet.

En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräckligt hög tillförlitlighet. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:

  • Med material i komponenter avses till exempel att komponenter följer aktuella europeiska standarder på området.
  • Med skydd och övervakning av systemet avses till exempel kontrollfunktion och felindikering av pumpstart samt rutiner vid fel i anläggningen.
  • Med funktion vid strömbortfall i byggnaden avses behovet av backuppsystem i form av dieselmotor eller motsvarande beroende på typ av system.
  • Med funktion vid brand i byggnaden avses till exempel skydd av väsentliga delar av anläggningen genom placering i egen brandcell och brandsäker förläggning av kablar för elförsörjning.
  • Med hantering av fel i anläggningen avses till exempel indikering och larm till personal för att kunna vidta åtgärder.
  • Med tillgång till vattenkälla avses till exempel säkerställd tillgång till vatten genom bassäng, tankar eller annan vattenkälla.
  • Med möjlighet till effektiv räddningsinsats avses till exempel räddningstjänstens tillgång till sprinklercentral samt skyltning av systemet.

Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.

Anläggningar med förbättrad tillförlitlighet

En automatisk vattensprinkleranläggning med förbättrad tillförlitlighet krävs i två fall:

  • för en automatisk vattensprinkleranläggning som skyddar verksamhetsklass 5C
  • för en automatisk vattensprinkleranläggning som används för att uppfylla fler än två krav i reglerna.

Om fler än två krav i reglerna uppfylls med hjälp av en automatisk vattensprinkleranläggning riskerar stora delar av brandskyddet att bli utslaget om släcksystemet inte fungerar som avsett. Av den anledningen ska den automatiska vattensprinkleranläggningen ha en förbättrad tillförlitlighet. Läs mer på sidan om tekniska byten.

Tekniska byten

För en anläggning med förbättrad tillförlitlighet ställs ett högre krav på vattenkällan. Att ett system utformas med förbättrad tillförlitlighet innebär att systemet ska vara försett med en vattenkälla som utgörs av ett förbättrat enkelt, dubblerat eller kombinerat vattentillopp. Innebörden av dessa typer av anslutningar framgår av SS‑EN 12845:2015.

Förmåga att effektivt släcka eller kontrollera en brand

En automatisk vattensprinkleranläggning ska ha förmåga att effektivt kunna släcka eller kontrollera en brand i de delar av byggnaden som systemet skyddar. En automatisk vattensprinkleranläggning behöver därför anpassas till aktuell byggnad och verksamhet.

En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräcklig förmåga. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:

  • Med varaktighet av vattenkälla, samt dess tryck och flöde avses krav på vattenkällan utifrån antal dimensionerande sprinklerhuvuden.
  • Med typ av sprinklerhuvuden avseende snabbhet, utlösningsmekanism och täckningsyta avses anpassning av sprinklerhuvuden efter riskbilden och syftet med anläggningen.
  • Med dimensionerande antal sprinklerhuvuden avses tillräcklig förmåga att klara av större bränder där flera sprinklerhuvuden löser ut utifrån riskbilden i byggnaden.
  • Med placering av sprinklerhuvuden avses lämplig placering så att sprinklerhuvuden ej störs av närliggande byggnadsdelar eller inredning. Bedömning behöver görs av huruvida dolda utrymmen och liknande behöver förses med sprinkler eller inte.

Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.

Anläggning för personskydd

Begreppet automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd används där krav ställs på en anläggning som har behov av tidig aktivering. Om krav ställs på en automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd ska anläggningen utformas så att tidig aktivering säkerställs. Detta uppnås genom att sprinklerhuvuden av typen quick response används.

Innebörden av begreppet är inte att andra utformningar av en automatisk vattensprinkleranläggning enbart syftar till egendomsskydd eller liknande, utan det som avses är att systemet inte nödvändigtvis behöver ha snabb aktivering för att fylla sin funktion i de fall det inte uttryckligen anges att anläggningen är för personskydd.

Utformning av boendesprinklersystem

Ett boendesprinklersystem ska ha hög tillförlitlighet eftersom systemet dels är väsentligt för personsäkerheten i vissa verksamheter, dels i vissa fall får användas för att ersätta andra delar av brandskyddet.

40 §

Automatiska vattensprinkleranläggningar och boendesprinklersystem ska vara utformade så att de fungerar med hög tillförlitlighet.

Automatiska vattensprinkleranläggningar ska vara utformade med förbättrad tillförlitlighet om stora delar av brandskyddet riskerar att slås ut på grund av fel i systemet.

Med hänsyn till anläggningens användningsområde ska följande särskilt beaktas:

  • 1. Material i komponenter.
  • 2. Skydd och övervakning av systemet.
  • 3. Funktion vid strömbortfall i byggnaden.
  • 4. Funktion vid brand i byggnaden.
  • 5. Hantering av fel i anläggningen.
  • 6. Tillgång till vattenkälla.
  • 7. Möjlighet till effektiv räddningsinsats.
Allmänt råd

Tillförlitlighet för automatiska vattensprinkleranläggningar bör vara verifierad enligt SSEN 12845:2015. Stora delar av brandskyddet bör anses kunna slås ut om systemet tillgodoräknas för att uppfylla fler än två krav i denna författning. Med förbättrad tillförlitlighet avses system med vattenkälla som utgörs av förbättrat enkelt, dubblerat eller kombinerat vattentillopp.

Tillförlitlighet för boendesprinklersystem bör vara verifierad enligt SSEN 16925:2018.

Ett boendesprinklersystem ska också ha tillräcklig förmåga för att på ett effektivt sätt släcka eller kontrollera en brand i aktuella delar av byggnaden.

41 §

Automatiska vattensprinkleranläggningar och boendesprinklersystem ska vara utformade så att de har förmåga att effektivt släcka eller kontrollera en brand i de delar av byggnaden som de skyddar. Med hänsyn till typ av byggnad, dess användning och syftet med systemet ska följande särskilt beaktas:

  • 1. Varaktighet, tryck och flöde i vattenkälla.
  • 2. Typ av sprinklerhuvuden avseende snabbhet, utlösningsmekanism och täckningsyta.
  • 3. Dimensionerande antal sprinklerhuvuden.
  • 4. Placering av sprinklerhuvuden.
Allmänt råd

Förmåga för automatiska vattensprinkleranläggningar bör vara verifierad enligt SSEN 12845:2015. I system för personskydd bör sprinklerhuvuden av typen quick response användas.

Förmåga för boendesprinklersystem bör vara verifierad enligt SSEN 16925:2018.

Boendesprinklersystem bör vara utformade enligt följande:

  • 1. Typ 1 för byggnader med högst två plan ovan mark.
  • 2. Typ 2 för byggnader med fler än två och högst åtta plan ovan mark.
  • 3. Typ 3 för byggnader med fler än åtta plan ovan mark.
  • 4. Typ 3 för utrymmen med personer som kan förväntas ha begränsade, eller inga, förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet.

För boendesprinklersystem bör nominell aktiveringstemperatur för sprinklerhuvuden vid normala förhållanden vara högst 68 °C.

För boendesprinklersystem av typ 3 bör antalet dimensionerande sprinklerhuvuden vara 4 och lägsta dimensionerande vattentäthet vara 4,1 mm/min.

Tillförlitligheten och förmågan bör verifieras med tillämpliga delar av SS‑EN 16925:2018. Med tillämpliga delar avses de delar av standarden som omfattar anläggningens utformning och som är av betydelse för tillförlitligheten och förmågan. Det innefattar inte krav på exempelvis skötsel, provning och underhåll.

Hög tillförlitlighet

Ett boendesprinklersystem ska kunna fungera med hög tillförlitlighet i den miljö systemet är placerat i. Ett boendesprinklersystem behöver därför anpassas till aktuell byggnad och verksamhet.

En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräckligt hög tillförlitlighet. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:

  • Med material i komponenter avses till exempel att komponenter följer aktuella europeiska standarder på området.
  • Med skydd och övervakning av systemet avses till exempel kontrollfunktion och felindikering av pumpstart samt rutiner vid fel i anläggningen.
  • Med funktion vid strömbortfall i byggnaden avses behovet av backuppsystem i form av dieselmotor eller motsvarande beroende på typ av system.
  • Med funktion vid brand i byggnaden avses till exempel skydd av väsentliga delar av anläggningen genom placering i egen brandcell och brandsäker förläggning av kablar för elförsörjning.
  • Med hantering av fel i anläggningen avses till exempel indikering och larm till personal för att kunna vidta åtgärder.
  • Med tillgång till vattenkälla avses till exempel säkerställd tillgång till vatten genom bassäng, tankar eller annan vattenkälla.
  • Med möjlighet till effektiv räddningsinsats avses till exempel räddningstjänstens tillgång till sprinklercentral samt skyltning av systemet.

Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.

Förmåga att effektivt släcka eller kontrollera en brand

Ett boendesprinklersystem ska ha förmåga för att effektivt kunna släcka eller kontrollera en brand i de delar av byggnaden som systemet skyddar. Ett boendesprinklersystem behöver därför anpassas till aktuell byggnad och verksamhet.

En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräcklig förmåga. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:

  • Med varaktighet av vattenkälla, samt dess tryck och flöde avses krav på vattenkällan utifrån antal dimensionerande sprinklerhuvuden.
  • Med typ av sprinklerhuvuden avseende snabbhet, utlösningsmekanism och täckningsyta avses anpassning av sprinklerhuvuden efter riskbilden och syftet med anläggningen.
  • Med dimensionerande antal sprinklerhuvuden avses tillräcklig förmåga att klara av större bränder där flera sprinklerhuvuden löser ut utifrån riskbilden i byggnaden.
  • Med placering av sprinklerhuvuden avses lämplig placering så att sprinklerhuvuden ej störs av närliggande byggnadsdelar eller inredning. Bedömning behöver görs av huruvida dolda utrymmen och liknande behöver förses med sprinkler eller inte.

Ett boendesprinklersystem ska vid normala förhållanden utformas med sprinklerhuvuden med en nominell aktiveringstemperatur som är högst 68 °C för att säkerställa tidig aktivering av systemet. Vid förhållanden där normal rumstemperatur inte kan förväntas, till exempel i en bastu, anges maximalt tillåten aktiveringstemperatur i standarden SS-EN 16925:2018.

Typer av boendesprinklersystem

Vissa preciseringar för boendesprinklersystem anges i allmänna råd. Anledningen till det är att den nivå som krävs enligt byggreglerna om brandskydd skiljer sig från nivån i standarden eller för att standarden förutsätter att nationella val för tillämpningen ska göras. 

Det allmänna rådet anger vilken typ av boendesprinklersystem som ska användas i olika byggnader och verksamheter. Följande typer ska användas beroende på våningsantalet i byggnaden:

  • I byggnader med högst två plan ovan mark: Typ 1
  • I byggnader med två till åtta plan ovan mark: Typ 2
  • I byggnader med fler än åtta plan ovan mark: Typ 3

Antalet plan i byggnaden kan bestämmas på samma sätt som vid indelning i byggnadsklass.

Boendesprinklersystem typ 3 ska användas i utrymmen där personer kan förväntas ha begränsade eller inga förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet, oavsett antal plan i byggnaden. Det innebär att i verksamhetsklass 5B ska boendesprinklersystem typ 3 användas. I verksamhetsklass 3C och i andra verksamhetsklasser är det antalet plan i byggnaden som avgör typ av system.

För boendesprinklersystem av typ 3 ska antalet dimensionerande sprinklerhuvuden vara 4, oavsett om så många förekommer eller inte i en och samma brandcell. Lägsta dimensionerande vattentäthet ska vara 4,1 mm/min.

För system av typ 1 och 2 gäller vad som framgår av SS-EN 16925:2018 avseende antalet dimensionerande sprinklerhuvuden och dimensionerande vattentäthet.

Boverket (2024). Automatiska släcksystem. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/dimensionerande-forutsattningar/automatiska-slacksystem/ Hämtad 2025-01-18