Brandsäkra trapphus

Granskad: 16 december 2024

Trapphus Tr1 och Trapphus Tr2 är trapphus utformade med särskilt högt skydd mot brand- och brandgasspridning. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

I andra kapitlet i byggreglerna om brandskydd finns regler om dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar. Reglerna syftar till att förenkla och underlätta läsbarheten av reglerna i övriga kapitel genom att gruppera och samla regler för dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar.

Reglerna i andra kapitlet är ett komplement till reglerna i övriga kapitel i byggreglerna om brandskydd. De ska därför bara tillämpas tillsammans med regler från övriga kapitel. Reglerna i andra kapitlet kan därmed sägas vara en förlängning av de preciserade kraven i tredje till åttonde kapitlet.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Två typer av brandsäkra trapphus

I höga byggnader krävs trapphus med högre krav på skydd mot brand- och brandgasspridning till trapphuset. I vilka byggnader det ställs krav på brandsäkra trapphus beskrivs på sidorna Brandsäkra trapphus i höga byggnader inom byggnad och Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster.

Brandsäkra trapphus i höga byggnader

Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster

Det finns två typer av brandsäkra trapphus i byggreglerna om brandskydd: trapphus Tr1 och trapphus Tr2. Trapphus Tr1 innebär högre krav på trapphuset än trapphus Tr2. Det innebär att ett trapphus Tr1 kan användas även då krav ställs på trapphus Tr2.

Nedan beskrivs de krav som ställs på trapphus Tr1 respektive trapphus Tr2.

Utformning av trapphus Tr1

Trapphus Tr1 är en typ av trapphus som ska uppfylla särskilt högt ställda krav på skydd mot brand- och brandgasspridning till trapphuset i syfte att minimera sannolikheten för att trapphuset påverkas av brand- eller brandgaser från angränsande utrymmen.

23 §

Trapphus Tr1 ska vara utformade så att trapphuset

  • 1. endast står i förbindelse med andra utrymmen genom brandsluss följt av utrymme utformat som egen brandcell i ett plan,
  • 2. är försett med system för trycksättning, och
  • 3. leder direkt till säker plats.

Trots första stycket 1 får bostäder, kontor och utrymmen i översta planet där personer inte vistas varaktigt stå i förbindelse med trapphuset genom brandsluss.

Trots första stycket 1 får hisschakt, utrymningspassage, tillträdesväg och liknande stå i direkt förbindelse med trapphuset.

Trapphus Tr1 ska uppnå en hög nivå av robusthet genom en kombination av slussar och trycksättning av trapphuset. Därför ställs krav på hur trapphuset får stå i förbindelse med andra utrymmen och hur det ska utformas så att risken för brand- och brandgasspridning till trapphuset begränsas i mycket stor utsträckning.

När begreppet trapphus Tr1 används i reglerna avses trapphuset tillsammans med anslutande brandslussar och utrymmen i egna brandceller.

Förbindelse med andra utrymmen

Utgångspunkten är att trapphus Tr1 endast får stå i förbindelse med andra utrymmen genom en brandsluss följt av ett utrymme i egen brandcell i ett plan. Det innebär att det ska finnas två slussar mellan till exempel ett förråd och trapphuset, varav den ena slussen ska uppfylla kraven för brandsluss. Brandslussen ska vara placerad närmast trapphuset.

När det gäller bostäder, kontor och utrymmen i det översta planet där personer inte vistas varaktigt, så accepteras att dessa står i förbindelse med trapphuset endast genom en brandsluss. Kravet innebär att det till exempel mellan ett kontor och trapphuset behöver finnas en sluss som är utformad som brandsluss.

Anledningen till att bostäder och kontor får stå i förbindelse med trapphuset genom enbart en brandsluss är att dessa utrymmen normalt kan antas medföra bränder som räddningstjänsten har god förmåga och vana att hantera. En brand kan också ofta förväntas upptäckas i ett tidigt skede. 

Andra utrymmen kan innebära ökad risk för stora och svårhanterliga bränder och därmed ökad risk för brand- och brandgasspridning till trapphuset. Detta motiverar särskilt höga krav på skyddet och därför ställs krav på ytterligare ett utrymme i egen brandcell mellan brandslussen och andra utrymmen än bostäder, kontor och utrymmen i översta planet där personer inte vistas varaktigt. Sådana utrymmen kan till exempel vara lägenhetsförråd som inte ligger i översta planet, butiker och garage.

Utrymmen i det översta planet där personer inte vistas varaktigt får stå i förbindelse med trapphuset genom enbart en brandsluss. Anledningen till det är att brand- och brandgasspridning till trapphuset från en brand i detta plan kan förväntas ha mindre potentiella konsekvenser för utrymningen av byggnaden i övrigt än motsvarande brand på annat plan.

Kraven på brandsluss beskrivs på sidan Brandsluss.

Brandsluss

Andra utrymmen, som inte bidrar till risken för brand- och brandgasspridning till trapphuset, till exempel hisschakt, andra utrymningspassager eller tillträdesvägar får stå i direkt förbindelse med trapphuset. Med tillträdesväg avses här ett utrymme i egen brandcell som utgör tillträdesväg, inte att en verksamhet får stå i direkt förbindelse med trapphuset via en dörr eller liknande.

Trots att trapphuset får stå i direkt förbindelse med till exempel hisschakt, ska kraven på antalet slussar mellan andra utrymmen och trapphuset ändå uppfyllas med hänsyn till hisschaktet. Ett hisschakt som står i direkt förbindelse med ett trapphus behöver därför utformas med brandsluss och utrymme i egen brandcell om hisschaktet också ansluter mot andra utrymmen. I de förbindelser som finns mellan andra utrymmen och trapphus ska det finnas brandsluss och utrymme i egen brandcell, alternativt enbart brandcell om det handlar om bostäder och kontor.

Hisschakt får även förläggas helt i trapphusets brandcell under förutsättning att hisschaktet i sin helhet ingår i trapphuset och inte öppnar till någon annan brandcell.

Brandcellsgränser

Trapphuset ska utformas som egen brandcell. Brandteknisk klass på brandavskiljande konstruktioner och dörrar som ingår i trapphuset och tillhörande slussar och utrymmen följer av övriga regler i byggreglerna om brandskydd.

Dörrar till trapphuset ska utformas i samma brandtekniska klass som brandavskiljande konstruktion som de sitter i, eftersom utrymmet som följer efter trapphuset är en brandsluss. Det innebär att undantagen för att reducera brandteknisk klass på dörrar inte kan tillämpas för en sådan dörr.

Trycksättning av trapphus

För att säkerställa att trapphuset hålls fritt från brandgaser, även i de fall dörrar till trapphuset står öppna under utrymning eller räddningsinsats, ska trapphus förses med system för trycksättning. Vägledning finns på sidan Utformning av system för trycksättning.

Utformning av system för trycksättning

Trapphus ska leda till säker plats

För att säkerställa att trapphus Tr1 kan nyttjas för utrymning på ett säkert sätt ska det leda direkt till säker plats. Utrymmande ska inte behöva passera genom andra utrymmen som till exempel slussar, hisshallar eller motsvarande med en lägre nivå på skyddet än vad trapphuset har.

Tillträdesväg

Ett trapphus Tr1 som utgör den enda utrymningspassagen från något utrymme får endast utgöra tillträdesväg för räddningstjänsten till bostäder, kontor och utrymmen i översta planet där personer inte vistas varaktigt. Om trapphuset ansluter till någon annan typ av utrymme behöver detta utrymme ha en separat tillträdesväg. Läs mer på sidan Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal.

Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal

Utformning av trapphus Tr2

Trapphus Tr2 är en typ av trapphus som ska uppfylla högt ställda krav på skydd mot brand- och brandgasspridning till trapphuset i syfte att minska sannolikheten för att trapphuset påverkas av brand- eller brandgaser från angränsande utrymmen.

24 §

Trapphus Tr2 ska vara utformade så att trapphuset

  • 1. endast står i förbindelse med andra utrymmen genom brandsluss, och
  • 2. leder direkt till säker plats.

Dörr till trapphuset ska vara utformad i lägst samma brandtekniska klass som den brandavskiljande konstruktion den sitter i.

Trots första stycket 1 får bostäder och kontor stå i förbindelse med trapphuset genom utrymme utformat som egen brandcell i ett plan.

Trots första stycket 1 får utrymmen i översta planet där personer inte vistas varaktigt samt hisschakt, utrymningspassage, tillträdesväg och liknande stå i direkt förbindelse med trapphuset.

Trapphus Tr2 ska uppnå en hög nivå av robusthet genom att trapphuset endast står i förbindelse med andra utrymmen genom brandslussar eller utrymmen i egna brandceller.

När begreppet trapphus Tr2 används i reglerna avses trapphuset tillsammans med anslutande brandslussar eller utrymmen i egna brandceller.

Förbindelse med andra utrymmen

Utgångspunkten är att trapphus Tr2 endast får stå i förbindelse med andra utrymmen genom en brandsluss. Kravet innebär att det ska finnas en brandsluss mellan till exempel ett förråd och trapphuset.

När det gäller bostäder och kontor så accepteras att dessa står i förbindelse med trapphuset endast genom ett utrymme i egen brandcell. Kravet innebär att det till exempel mellan ett kontor och trapphuset behöver finnas en sluss som är utformad som en egen brandcell, till exempel en hisshall.

Motivet till att bostäder och kontor får stå i förbindelse med trapphuset genom enbart ett utrymme i egen brandcell är att dessa utrymmen normalt kan antas medföra bränder som räddningstjänsten har god förmåga och vana att hantera. En brand kan också förväntas upptäckas i ett tidigt skede.

Andra utrymmen kan innebära ökad risk för stora och svårhanterliga bränder och därmed ökad risk för brand- och brandgasspridning till trapphuset. Detta motiverar särskilt höga krav på skyddet och krav ställs därför på brandsluss mellan trapphuset och andra utrymmen än bostäder och kontor. Sådana utrymmen kan till exempel vara lägenhetsförråd som inte ligger i översta planet, butiker och garage. 

Utrymmen i det översta planet där personer inte vistas varaktigt får stå i direkt förbindelse med trapphuset. Anledningen till det är att brand- och brandgasspridning till trapphuset från en brand i detta plan kan förväntas ha mindre potentiella konsekvenser för utrymningen av byggnaden i övrigt än motsvarande brand på annat plan.

Kraven på brandsluss beskrivs på sidan Brandsluss.

Brandsluss

Andra utrymmen, som inte bidrar till risken för brand- och brandgasspridning till trapphuset, till exempel hisschakt, andra utrymningspassager och tillträdesvägar får stå i direkt förbindelse med trapphuset. Med tillträdesväg avses här ett utrymme i egen brandcell som utgör tillträdesväg, inte att en verksamhet får stå i direkt förbindelse med trapphuset via en dörr eller liknande.

Trots att trapphuset får stå i direkt förbindelse med till exempel hisschakt, ska kraven på antalet och typ av slussar mellan andra utrymmen och trapphuset ändå uppfyllas. Ett hisschakt som står i direkt förbindelse med ett trapphus behöver därför utformas med brandsluss eller utrymme i egen brandcell om hisschaktet också ansluter mot andra utrymmen. I de förbindelser som finns mellan andra utrymmen och trapphus ska det finnas brandsluss, alternativt utrymme i egen brandcell om det handlar om bostäder och kontor.

Hisschakt får även förläggas helt i trapphusets brandcell under förutsättning att hisschaktet i sin helhet ingår i trapphuset och inte öppnar till någon annan brandcell.

Brandcellsgränser

Trapphuset ska utformas som egen brandcell. Brandteknisk klass på brandavskiljande konstruktioner och dörrar som ingår i trapphuset och tillhörande slussar och utrymmen följer av övriga regler i byggreglerna om brandskydd.

Dörrar till trapphuset ska utformas i samma brandtekniska klass som brandavskiljande konstruktion som de sitter i. Det innebär att undantagen för att reducera brandteknisk klass på dörrar inte kan tillämpas för en sådan dörr.

Trapphus ska leda till säker plats

För att säkerställa att trapphus Tr2 kan nyttjas för utrymning på ett säkert sätt ska detta leda direkt till säker plats. Utrymmande ska inte behöva passera genom andra utrymmen som till exempel slussar, hisshallar eller motsvarande med en lägre nivå på skyddet än vad trapphuset har.

Tillträdesväg

Ett trapphus Tr2 som utgör den enda utrymningspassagen från något utrymme får endast utgöra tillträdesväg för räddningstjänsten till bostäder, kontor och utrymmen i översta planet där personer inte vistas varaktigt. Om trapphuset ansluter till någon annan typ av utrymme behöver detta utrymme ha en separat tillträdesväg. Läs mer på sidan Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal.

Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal

Boverket (2024). Brandsäkra trapphus. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/dimensionerande-forutsattningar/brandsakra-trapphus/ Hämtad 2025-01-18