Krav på räddningshiss
Kraven på räddningshiss för räddningspersonalen är till för att säkerställa att räddningstjänsten kan genomföra en insats i höga byggnader. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för räddningspersonalens säkerhet vid brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om räddningsmanskapets säkerhet vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Räddningspersonalens säkerhet vid brand.
Räddningspersonalens säkerhet vid brand
Kraven på räddningshiss utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i åttonde kapitlet Räddningspersonalens säkerhet vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Krav på räddningshiss
Höga byggnader, eller byggnader som går långt ned under mark, innebär en stor utmaning för räddningspersonalen eftersom det vertikala avståndet som de behöver förflytta sig är stort. Av den anledningen ställs krav på att tillträdesvägar med stora nivåskillnader ska vara försedda med räddningshiss. En räddningshiss är en typ av brandskyddad hiss som är särskilt utformad för att användas av räddningstjänsten vid en insats i byggnaden.
10 §
Tillträdesväg där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och det mest avlägsna planet är större än 30 meter ska vara försedd med räddningshiss.
Räddningshiss ska betjäna samtliga plan som tillträdesvägen betjänar.
Syftet med kravet är att skapa förutsättningar för räddningstjänsten att kunna göra invändiga räddningsinsatser i byggnader med stor nivåskillnad.
Räddningshiss krävs i byggnader där det vertikala avståndet mellan angreppspunkten och det mest avlägsna planet där räddningstjänsten kan behöva göra en insats är större än 30 meter. Oftast handlar det om höga byggnader. Kravet gäller dock både vid nivåskillnad uppåt och nedåt. Det innebär att en räddningshiss även krävs om nivåskillnaden nedåt från angreppspunkten är större än 30 meter.
Den nivåskillnad som avses är den vertikala nivåskillnad som räddningspersonalen behöver förflytta sig uppåt eller nedåt. Det vill säga från golvnivå i angreppspunkten till golvnivå i det mest avlägsna planet i förhållande till angreppspunkten.
Vilka plan ska räddningshissen betjäna?
En räddningshiss utgör ett komplement till trappan i tillträdesvägen. Räddningshissen ska därför betjäna samma plan som tillträdesvägen betjänar.
Tillträdesväg ska finnas till varje plan eller till närmast angränsande plan. Det innebär att en räddningshiss inte alltid behöver ansluta till det mest avlägsna planet om det går att nå från närmast angränsande plan. Detta kan till exempel vara aktuellt när det översta planet enbart innehåller teknikutrymmen eller liknande och ingen hissförbindelse finns till detta plan.
Hur många räddningshissar behövs?
Reglerna anger inte uttryckligen hur många räddningshissar som krävs i en byggnad. Hur många räddningshissar som behövs följer i stället av hur många tillträdesvägar som behövs i byggnaden. Samtliga tillträdesvägar som har en nivåskillnad större än 30 meter behöver förses med räddningshiss. I stora byggnader krävs vanligtvis flera tillträdesvägar för att uppfylla kraven på längsta avstånd i inträngningsvägar för räddningspersonalen, och då krävs i så fall också flera räddningshissar. Vägledning till kraven på tillträde till byggnader av avstånd från tillträdesväg finns på sidan Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal.
Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal
Utformning av räddningshiss
För att en räddningshiss ska kunna användas av räddningspersonalen på ett säkert och förutsägbart sätt ställs krav på hur räddningshissen är utformad.
43 §
Räddningshissar ska vara utformade med hög tillförlitlighet och förmåga att transportera räddningspersonal och deras utrustning.
Hisskorg i räddningshiss ska ha ett fritt mått på minst 1,1 x 2,1 meter.
Hisschakt för räddningshiss ska vara utformade som egen brandcell och endast stå i direkt förbindelse med insatsutrymmen.
Hisschakt för räddningshiss ska vara försedda med system för trycksättning om något insatsutrymme står i direkt förbindelse med annat utrymme än utrymningspassage, tillträdesväg, brandsluss och hisschakt och dörr mellan hisschakt och insatsutrymme inte är utformad med brandgastäthet S200 och försedd med dörrstängare. System för trycksättning ska kunna manövreras av räddningspersonalen.
Insatsutrymmen ska vara utformade som egen brandcell i ett plan, ha ett fritt mått på minst 1,1 x 1,4 meter och stå i direkt förbindelse med trapphus med uttagsarmatur från stigarledning.
Dörrar i brandcellsgräns mot ett insatsutrymme, förutom mot ett hisschakt, ska vara utformade i lägst brandteknisk klass EI2 60, vara utformade med brandgastäthet S200 och vara försedda med dörrstängare.
I tillträdesvägar där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och det mest avlägsna planet är högst 50 meter ska räddningshissar vid strömbortfall kunna återgå till det plan där angreppspunkten är belägen och öppna dörrarna.
I tillträdesvägar där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och det mest avlägsna planet är större än 50 meter ska räddningshissar vid strömbortfall upprätthålla sin funktion för drift med märklast i 90 minuter eller 45 resor mellan det plan där angreppspunkten är belägen och det mest avlägsna planet.
Allmänt råd
Tillförlitlighet och förmåga för räddningshissar bör vara verifierad enligt SSEN 81-72:2020.
En räddningshiss ska vara utformad så att den har hög tillförlitlighet och förmåga att transportera räddningspersonal och deras utrustning. Räddningshissens hisschakt ska också vara placerat och utformat i förhållande till andra delar av byggnaden så att hissen är tillräckligt säker för att räddningspersonalen ska kunna använda den vid en insats.
Storlek på hisskorg
Hisskorgen behöver ha sådan storlek att det finns tillräckligt med utrymme för räddningspersonalen att transportera sig själva och sin utrustning. Det fria måttet invändigt i hisskorgen behöver därför vara minst 1,1 meter gånger 2,1 meter.
En tillräckligt stor hisskorg innebär dessutom att det är möjligt att nyttja hissen för transport av sjukbår vid andra händelser än brand, även om detta inte är syftet med kravet.
Insatsutrymme
Räddningshissens hisschakt får endast stå i direkt förbindelse med andra utrymmen genom ett insatsutrymme. Kravet innebär att det mellan dörrarna till hisschaktet och övriga utrymmen behöver finnas ett insatsutrymme på samtliga plan. Ett insatsutrymme är alltså det utrymme som ska finns utanför dörrarna till hisschaktet på varje plan.
Insatsutrymmet är avsett dels som ett skydd för räddningshissen mot brand- och brandgasspridning från angränsande utrymmen, dels för räddningspersonalen att använda som utgångspunkt vid en räddningsinsats.
Ett insatsutrymme ska vara utformat som en egen brandcell i ett plan. Storleken på ett insatsutrymme ska vara minst 1,1 meter gånger 1,4 meter. Det finns inga hinder mot att ett utrymme som tillgodoräknas som insatsutrymme även kan tillgodoräknas för att uppfylla andra krav, så som krav på utrymme i egen brandcell till ett trapphus Tr2.
Ett insatsutrymme ska stå i direkt förbindelse med trapphus och i trapphuset ska det finns tillgång till stigarledning. Detta innebär att det behöver finnas en dörr mellan varje insatsutrymme och trapphuset så att räddningspersonalen kan nå trapphuset från räddningshissens insatsutrymmen utan att behöva passera genom andra utrymmen. Räddningspersonalen behöver tillgång till trapphus av insatstaktiska skäl om räddningspersonalen inte önskar åka direkt till brandplanet, för att det ska finnas en säker reträttväg ut ur byggnaden för räddningspersonalen och för att skapa tillgång till vattenuttag från stigarledning.
Dörrar i brandcellsgräns mot ett insatsutrymme ska vara utformade med avskiljande förmåga i lägst brandteknisk klass EI2 60 samt uppnå brandgastäthetsklass S200 och vara försedda med dörrstängare (brandteknisk klass EI2 60-S200C). Kravet gäller inte dörrar mellan insatsutrymme och hisschakt, det vill säga varken mot räddningshissens hisschakt eller hisschakt för andra hissar som öppnar mot insatsutrymmet. Sådana dörrar kan utformas i lägst brandteknisk klass EI 60.
Skydd av räddningshissens hisschakt
Räddningshissens hisschakt ska vara utformat som en egen brandcell. Det innebär att räddningshissens hisschakt inte får placeras i samma brandcell som till exempel trapphus eller andra hissar i byggnaden.
Förutom skyddet mot spridning av brand och brandgaser till räddningshissen som ges av ett insatsutrymme krävs ett ytterligare skydd av räddningshissen genom något av följande alternativ:
- Brandgastät dörr mellan insatsutrymme och räddningshissens hisschakt.
- Utrymme i egen brandcell mellan insatsutrymme och verksamheter i byggnaden.
- Hisschakt skyddas av system för trycksättning.
Om skyddet uppnås genom en brandgastät dörr mellan insatsutrymmet och hisschaktet ska denna utformas i brandteknisk klass EI 60, brandgastäthetsklass S200 och vara försedd med dörrstängare (brandteknisk klass EI2 60-S200C).
Om skyddet uppnås genom ett ytterligare utrymme i egen brandcell mellan insatsutrymmet och verksamheter i byggnaden ska utrymmet utgöras av utrymningspassage, tillträdesväg eller brandsluss.
Om skyddet uppnås genom att hisschaktet skyddas av ett system för trycksättning ska detta utformas enligt kraven i 2 kap. 44 § och 45 §. System för trycksättning ska kunna manövreras av räddningspersonalen.
Vägledning till kraven på system för trycksättning finns på sidan om Utformning av system för trycksättning.
Utformning av system för trycksättning
Strömförsörjning till räddningshiss
Räddningshissar ska som utgångspunkt alltid ha ett skydd mot strömbortfall på grund av brand i byggnaden. Detta innebär att strömförsörjningen inte får påverkas av en brand, varken direkt genom att kablar för strömförsörjning påverkas av brand, eller indirekt genom till exempel följdfel som uppstår genom kortslutning i andra delar av elsystemet.
En räddningshiss behöver inte förses med reservkraft där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och det översta planet uppgår till högst 50 meter. Hisskorgen ska dock kunna köras tillbaka till angreppspunkten vid strömbortfall. Syftet med kravet är att räddningspersonalen inte ska bli instängda om strömmen försvinner när en räddningsinsats pågår och personal befinner sig i hisskorgen. Det är inte tillräckligt att hissen vid ett sådant scenario går till närmaste stannplan, eftersom det inte är självklart att detta stannplan är säkert för räddningspersonalen.
Om nivåskillnaden överstiger 50 meter ska hissen vara försedd med sekundär strömförsörjning så att hissen kan användas även vid ett scenario med strömbortfall till byggnaden, oavsett vad anledningen till strömbortfallet är. Om den sekundära strömförsörjningen utgörs av reservelverk eller liknande system ska kapaciteten medge 90 minuters drift för hissens märklast. Om den sekundära strömförsörjningen utgörs av UPS med batterier eller liknande kan denna dimensioneras för att klara 45 resor mellan angreppspunkt och det mest avlägsna planet.
Övriga krav på räddningshiss
För annat av betydelse för räddningshissens tillförlitlighet och förmåga än det som regleras i kravet finns en hänvisning till standarden SS–EN 81-72:2020.
Exempel på kombinationer av åtgärder insatsutrymme och slussar
Kraven på slussar och insatsutrymmen framför räddningshiss och andra åtgärder kan upplevas som krångliga. Därför ges nedan ett antal exempel på hur slussar och andra åtgärder kan kombineras.
Trycksättning av hisschakt
Brandgastät dörr mot hisschakt
Utrymme i egen brandcell mellan insatsutrymme och hisschakt
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.