Stigarledning

Granskad: 16 december 2024

Kraven på stigarledningar är till för att i höga byggnader säkerställa räddningstjänstens behov av säker tillgång till brandvatten. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Preciserade krav för räddningspersonalens säkerhet vid brand

De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggfördordningen, PBF.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om räddningsmanskapets säkerhet vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Räddningspersonalens säkerhet vid brand.

Räddningspersonalens säkerhet vid brand

Kraven på stigarledningar utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i åttonde kapitlet Räddningspersonalens säkerhet vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Analytisk dimensionering

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Byggnader med krav på stigarledningar

I höga byggnader har räddningstjänsten begränsad eller ingen förmåga att på egen hand ordna tillgång till brandvatten. Byggnaden behöver därför skapa förutsättningar för att en insats med brandvatten kan ske genom att en stigarledning finns i räddningspersonalens tillträdesväg.

13 §

Tillträdesväg där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och det mest avlägsna planet är större än 24 meter ska vara försedda med stigarledning. Där nivåskillnaden mellan angreppspunkt och översta planet är större än 40 meter ska stigarledning vara utformad som trycksatt stigarledning.

Syftet med kravet är att underlätta brandvattenförsörjningen där stor fysisk ansträngning krävs för att få fram utrustning eller där räddningspersonalens utrustning inte klarar av att ge tillräckligt tryck.

En stigarledning ska finnas i en tillträdesväg om nivåskillnaden mellan angreppspunkten, vilket normalt är markplan, och det mest avlägsna planet är större än 24 meter.

Upp till och med 40 meter nivåskillnad är det tillräckligt med en icke trycksatt stigarledning. En trycksatt stigarledning krävs om nivåskillnaden är större än 40 meter. Anledningen till att en trycksatt stigarledning krävs i de fallen är att räddningstjänstens egen utrustning normalt inte kan förväntas ha den kapacitet som krävs för att uppnå tillräckligt tryck och flöde vid uttaget.

Den nivåskillnad som avses är nivåskillnaden från golvnivå i angreppspunkten till golvnivå i det mest avlägsna planet i förhållande till angreppspunkten.

Byggnader med stor nivåskillnad nedåt från angreppspunkten

Krav på stigarledning i en tillträdesväg gäller även om det är stor höjdskillnad nedåt i tillträdesvägen från angreppspunkten. Skälet till det är att det innebär en stor ansträngning för räddningspersonalen att transportera utrustning nedåt, liksom uppåt, i byggnaden. Observera dock att trycksatt stigarledning enbart krävs vid nivåskillnad uppåt i förhållande till angreppspunkten. Detta eftersom behov av tryckstegring inte finns nedåt.

Utformning av stigarledningar

För att stigarledningar ska uppnå avsedd funktion och skapa en förutsägbarhet för räddningspersonalen ställs krav på utformningen av dem.

42 §

Stigarledningar ska

  • 1. vara utformade med hög tillförlitlighet och förmåga att tillhandahålla säker tillgång till brandvatten,
  • 2. vara försedda med intagsarmatur i samma plan som ingång till tillträdesväg,
  • 3. vara försedda med två uttagsarmaturer per plan i trapphus som utgör tillträdesväg från och med andra planet efter intagsarmaturen och i minst vartannat efterföljande plan som tillträdesvägen betjänar, och
  • 4. vara utformade så att de medger ett arbetstryck mellan 0,8 MPa och 1,2 MPa vid uttagsarmatur.

Icke trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 600 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 900 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vid strömbortfall upprätthålla sin funktion under två timmar.

Allmänt råd

Tillförlitlighet och förmåga för icke trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt SS 3112, utgåva 1.

Tillförlitlighet och förmåga för trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för trycksatt stigarledning, SBF 504:1. Allmän vattenledning som tillhandahåller erforderligt flöde kan utgöra vattenkälla utan krav på hög tillförlitlighet. Därtill kan ett flöde på 600 liter per minut användas vid bestämning av volym för tank eller vattenmagasin.

De grundläggande kraven på stigarledning gäller för både icke trycksatta stigarledningar och för trycksatta stigarledningar.

Intagsarmatur

Intagsarmatur ska finnas i samma plan som ingången till tillträdesvägen, vilket vanligtvis är entrédörr till trapphus. Intagsarmaturen ska finnas i omedelbar eller nära anslutning till entrén och intaget ska vara väl synligt och igenkännligt för räddningspersonalen.

Uttagsarmaturer

Uttagsarmaturer ska finnas i trapphus som utgör tillträdesväg. Det ska finnas uttagsarmaturer från och med andra planet ovan intagsarmaturen och i minst vartannat efterföljande plan som tillträdesvägen betjänar. Det innebär normalt att uttagsarmaturer ska finnas från och med tredje planet och därefter på vartannat plan.

Motivet till att det är tillräckligt att uttag finns från och med tredje planet är att räddningstjänsten kan förväntas nå de två första planen med slang direkt från släckbil. Även om plan högre upp i byggnaden också kan nås på samma sätt krävs uttag från och med tredje planet, eftersom räddningstjänsten på förhand ska kunna göra antagandet att tillgång till brandvatten från stigarledningen finns för huvuddelen av byggnaden.

Uttagsarmaturer kan placeras antingen på samma nivå som planet eller på ett vilplan mellan två plan. I stora byggnader behöver hänsyn tas till att maximalt avstånd för räddningstjänsten att dra slang ska mätas från uttagsarmaturen enligt kraven om Åtkomlighet och framkomlighet för räddningstjänsten.

Åtkomst och framkomlighet

Andra placeringar av uttag än i själva trapphuset, till exempel placering i sluss eller liknande, behöver verifieras genom analytisk dimensionering. Hänsyn behöver då tas till bland annat sådant som storlek på utrymmet där uttaget är placerat och om det kan vara förenat med risker för räddningspersonalen att nå uttaget.

Arbetstryck

Stigarledningar ska utformas så att de medger ett arbetstryck mellan 0,8 MPa och 1,2 MPa vid uttagsarmatur. Vid dimensionering av icke trycksatta stigarledningar behöver antaganden göras om den pumpkapacitet som räddningstjänstens fordon har och det förväntade arbetstrycket vid uttagsarmaturerna behöver beräknas utifrån förekommande dimensioner och böjar.

Utformning av icke trycksatta stigarledningar

Utöver de grundläggande krav på stigarledningar som beskrivits ovan finns särskilda krav som gäller för icke trycksatta stigarledningar.

42 §

Stigarledningar ska

  • 1. vara utformade med hög tillförlitlighet och förmåga att tillhandahålla säker tillgång till brandvatten,
  • 2. vara försedda med intagsarmatur i samma plan som ingång till tillträdesväg,
  • 3. vara försedda med två uttagsarmaturer per plan i trapphus som utgör tillträdesväg från och med andra planet efter intagsarmaturen och i minst vartannat efterföljande plan som tillträdesvägen betjänar, och
  • 4. vara utformade så att de medger ett arbetstryck mellan 0,8 MPa och 1,2 MPa vid uttagsarmatur.

Icke trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 600 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 900 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vid strömbortfall upprätthålla sin funktion under två timmar.

Allmänt råd

Tillförlitlighet och förmåga för icke trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt SS 3112, utgåva 1.

Tillförlitlighet och förmåga för trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för trycksatt stigarledning, SBF 504:1. Allmän vattenledning som tillhandahåller erforderligt flöde kan utgöra vattenkälla utan krav på hög tillförlitlighet. Därtill kan ett flöde på 600 liter per minut användas vid bestämning av volym för tank eller vattenmagasin.

Verifiering av tillförlitlighet och förmåga

För icke trycksatta stigarledningar finns det en hänvisning till SS 3112, utgåva 1 när det gäller tillförlitlighet och förmåga i de avseenden som inte anges i detalj i kravet. Det inkluderar bland annat slangkopplingar, att armaturer ska förläggas bakom låsbara luckor och installationens tålighet mot tryck och dragbelastningar.

Flöde i icke trycksatta stigarledningar

Kravet anger det lägsta flödet som stigarledning ska dimensioneras för. Vid dimensionering av flöde i icke trycksatt stigarledning ska ett totalt flöde på minst 600 liter per minut uppnås. Flödet ska fördelas jämnt på två uttagsarmaturer i samma plan.

Vid dimensionering av icke trycksatta stigarledningar behöver antaganden göras om den pumpkapacitet som räddningstjänstens fordon har och flödet beräknas utifrån förekommande tryckfall i systemet.

Notera att det för icke trycksatta stigarledningar i praktiken kan vara möjligt för räddningstjänsten att uppnå ett högre flöde eftersom flödet styrs av räddningstjänstens egna pumpar. Det kan också vara möjligt för räddningstjänsten, vid en insats där mer vatten krävs, att i viss mån komplettera med egna slangar och på så sätt öka vattentillgången.

Utformning av trycksatta stigarledningar

Utöver de grundläggande kraven på stigarledningar som beskrivs ovan finns särskilda krav som gäller för trycksatta stigarledningar.

42 §

Stigarledningar ska

  • 1. vara utformade med hög tillförlitlighet och förmåga att tillhandahålla säker tillgång till brandvatten,
  • 2. vara försedda med intagsarmatur i samma plan som ingång till tillträdesväg,
  • 3. vara försedda med två uttagsarmaturer per plan i trapphus som utgör tillträdesväg från och med andra planet efter intagsarmaturen och i minst vartannat efterföljande plan som tillträdesvägen betjänar, och
  • 4. vara utformade så att de medger ett arbetstryck mellan 0,8 MPa och 1,2 MPa vid uttagsarmatur.

Icke trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 600 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vara utformade så att de medger uttag av brandvatten med ett flöde på minst 900 liter per minut.

Trycksatta stigarledningar ska vid strömbortfall upprätthålla sin funktion under två timmar.

Allmänt råd

Tillförlitlighet och förmåga för icke trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt SS 3112, utgåva 1.

Tillförlitlighet och förmåga för trycksatta stigarledningar bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för trycksatt stigarledning, SBF 504:1. Allmän vattenledning som tillhandahåller erforderligt flöde kan utgöra vattenkälla utan krav på hög tillförlitlighet. Därtill kan ett flöde på 600 liter per minut användas vid bestämning av volym för tank eller vattenmagasin.

Verifiering av tillförlitlighet och förmåga

För trycksatta stigarledningar finns hänvisning till Brandskyddsföreningens Regler för trycksatt stigarledning, SBF 504:1, när det gäller tillförlitlighet och förmåga i de avseenden som inte anges i detalj i kravet.

Flöde i trycksatta stigarledningar

Vid dimensionering av flöde i trycksatt stigarledning ska ett totalt flöde på minst 900 liter per minut uppnås i uttagsarmaturerna. Fördelning av flödet över uttagsarmaturer ska ske enligt SBF 504:1.

Motivet till att ett högre flöde krävs i trycksatta stigarledningar är att det inte finns någon möjlighet för räddningstjänsten att öka vattentillgången om det skulle behövas, eftersom flödet styrs av de pumpar som är installerade i byggnaden. Över en viss höjd har räddningstjänsten ingen möjlighet att komplettera med egen slang eftersom räddningstjänstens egna pumpar normalt inte kan uppnå de tryck som krävs på de höjder där trycksatt stigarledning är aktuellt. I händelse av en mer omfattande brand på ett plan mer än cirka 40 meter ovan angreppspunkten finns det därför begränsade eller inga möjligheter att förse räddningspersonalen med extra vatten.

Om det för en specifik byggnad inte går att förutse scenarier där 900 liter per minut kan behövas kan det vara möjligt att reducera flödet. Det kan till exempel handla om byggnader med små brandceller och i huvudsak obrännbara byggnadsmaterial. En sådan utformning behöver verifieras genom analytisk dimensionering utifrån de förhållanden som råder i det enskilda fallet.

Utgångspunkten är att det tryck och flöde som krävs i en trycksatt stigarledning ska kunna uppnås oberoende av vattenförsörjningen av ett sprinklersystem om sådant förekommer i byggnaden. En utformning där förekomsten av ett sprinklersystem kan medge ett lägre flöde i en trycksatt stigarledning behöver verifieras genom analytisk dimensionering.

Undantag från hög tillförlitlighet i allmän vattenledning

Vattenkälla till trycksatt stigarledning kan utgöras av allmän vattenledning, om denna tillhandahåller tillräckligt stort flöde. I annat fall krävs tank eller annan liknande lösning i byggnaden.

Enligt SBF 504:1 får allmän vattenledning utgöra vattenkälla till en trycksatt stigarledning under förutsättning att den uppfyller ett antal krav i syfte att vattenkällan ska uppnå en hög tillförlitlighet.

I det allmänna rådet där hänvisning sker till SBF 504:1 framgår att en allmän vattenledning kan utgöra vattenkälla även om denna inte lever upp till den nivå på tillförlitlighet som anges i SBF 504:1. Detta gäller under förutsättningen att räddningstjänsten kan försörja systemet med vatten om ledningssystemet i gata eller motsvarande inte fungerar. I praktiken innebär detta att intagsarmatur ska ansluta till pumpens sugsida. En anslutning till sugsidan gör det möjligt för räddningstjänsten att förse systemet med vatten i händelse av att den ordinarie vattenkällan inte är tillgänglig. Tillräckligt hög tillförlitlighet uppnås då genom att räddningstjänsten ges möjlighet att försörja stigarledningen med vatten i händelse av att den ordinarie vattenkällan inte är tillgänglig.

Tank eller vattenmagasin som vattenkälla

Om en tank eller ett vattenmagasin utgör vattenkälla behöver inte det faktum att stigarledningen momentant ska kunna ge 900 liter per minut ligga till grund för dimensionering av den totala volymen i vattenkällan. Detta gäller under förutsättning att räddningstjänsten kan försörja systemet med vatten om ledningssystemet inte fungerar. Vid bestämning av den totala volymen för tank eller motsvarande kan ett dimensionerande flöde på 600 liter per minut användas.

Om vattenkällan utgörs av tank eller vattenmagasin behöver denna heller inte nödvändigtvis ha en volym som motsvarar dimensionerande flöde under 45 minuter. Detta eftersom en teknisk lösning kan vara att till exempel en tank fylls på automatiskt från vattenledningsnätet samtidigt som uttag görs av räddningstjänsten, liknande de lösningar som accepteras för sprinklersystem.

Skydd mot strömbortfall

Som utgångspunkt ska system som installeras mot bakgrund av åttonde kapitlet ha ett skydd mot strömbortfall på grund av brand. För trycksatta stigarledningar har kravställningen kompletterats. En trycksatt stigarledning ska upprätthålla sin funktion under två timmar vid strömbortfall till byggnaden, oavsett vad anledningen är till strömbortfallet.

Boverket (2024). Stigarledning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/raddningspersonalens-sakerhet/stigarledning/ Hämtad 2024-12-18