Skydd mot brandspridning inom byggnad
Kraven på skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad syftar till att begränsa konsekvenserna av en brand och att skydda personer som befinner sig i byggnaden. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna
Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Kraven i femte kapitlet i byggreglerna om brandskydd utgår ifrån kraven i 3 kap. 8 § 2 PBF, som anger att en byggnad ska vara projekterad och utförd på ett sätt som innebär att utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas.
Målet med reglerna om skydd mot brandspridning inom byggnader i femte kapitlet är att:
- I tillräcklig utsträckning skydda mot brand- och brandgasspridning som kan orsaka personskador på till exempel utrymmande och räddningspersonal.
- I tillräcklig utsträckning skapa möjlighet för räddningstjänsten att hantera en brand utan att oproportionerliga konsekvenser uppkommer.
- Skapa ett grundläggande skydd för tredje person mot andra skador av en brand än personskador.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Funktionskrav och preciserade krav
Föreskrifterna i författningens femte kapitel Skydd mot spridning av brand och brandgaser inom byggnad innehåller dels funktionskrav, dels preciserade krav. Du kan läsa mer om strukturen i författningen och förhållandet mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Allmänt om reglerna om säkerhet i händelse av brand.
Allmänt om reglerna om säkerhet i händelse av brand
Funktionskraven reglerar på en övergripande nivå skydd mot brandspridning i material invändigt och utvändigt men även behovet av att begränsa brandspridningen mellan olika delar av byggnaden.
De preciserade kraven anger den säkerhetsnivå som ska gälla för specifika delar eller i specifika situationer. Läs vidare längre ned på denna sida i avsnittet De preciserade kraven.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Skydd mot initial invändig brandspridning
1 §
Invändiga byggnadsdelar, fasta installationer och fast inredning ska ha sådana egenskaper eller ingå i byggnaden på ett sådant sätt att utveckling av brand och brandgaser begränsas i tillräcklig utsträckning för att konsekvenserna på grund av brand ska bli begränsade.
Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:
- 1. Antändlighet.
- 2. Smältning och droppar utanför brandhärdens omedelbara närhet.
- 3. Bidrag till brandspridning och övertändning.
- 4. Produktion av värme och brandgaser.
- 5. Risken för personskador på utrymmande vid nedfall.
Syftet med kravet är att begränsa utvecklingen och spridningen av brand och brandgaser i det inledande skedet av en brand inom det utrymme eller den del av byggnaden där branden uppkommer. Detta görs genom att ställa krav på invändiga byggnadsdelar, fasta installationer och fast inredning.
Genom att ställa krav på materialens egenskaper begränsas byggnadens bidrag till brandförloppet genom att värme eller brandgaser inte utvecklas allt för snabbt. Kraven omfattar även skydd mot personskador genom att byggnadsdelar inte faller ned i en sådan omfattning att det leder till oacceptabla konsekvenser.
De konsekvenser på grund av brand som ska begränsas handlar främst om säkerheten för personer i byggnaden under brandens inledande skede. Funktionskravet omfattar inte konsekvenser för räddningspersonalen eftersom räddningspersonalen kan förväntas ha den kompetens som krävs för att bedöma i vilken del av ett brandförlopp det kan vara lämpligt att genomföra en invändig insats eller inte.
Skydd mot utvändig brandspridning
2 §
Utvändiga byggnadsdelar och fasta installationer ska ha sådana egenskaper eller ingå i byggnaden så att utveckling av brand och brandgaser begränsas i tillräcklig utsträckning för att konsekvenserna på grund av brand ska bli begränsade.
Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:
- 1. Antändlighet.
- 2. Bidrag till brandspridning.
- 3. Produktion av värme och brandgaser.
- 4. Risken för personskador på utrymmande och räddningspersonal vid nedfall.
Syftet med kravet är att begränsa spridningen av brand och brandgaser på byggnadens utsida genom att ställa krav på utvändiga byggnadsdelar och fasta installationer utanpå byggnaden.
Funktionskravet ställer krav på att byggnadsdelar i byggnadens yttre utförs med sådana egenskaper eller ingår i byggnaden på ett sådant sätt att brandgasspridning och fortlöpande brandspridning begränsas samt så att nedfall som påverkar utrymmande eller räddningspersonal inte sker vid brandpåverkan. I vilken mån brand- och brandgasspridning och nedfall ska begränsas beror på vilka konsekvenser det kan få, till exempel avseende brandspridning till andra brandceller.
Konsekvenserna på grund av brand som ska begränsas handlar både om säkerheten för personer i byggnaden och påverkan på räddningspersonalens möjligheter att göra en insats i byggnaden.
Exempel på byggnadsdelar som kan omfattas av funktionskravet är taktäckning och fasadbeklädnad, men även andra utvändiga byggnadsdelar och anordningar omfattas.
Skydd mot spridning av brand och brandgaser inom byggnaden
3 §
Byggnader ska vara utformade så att spridning av brand och brandgaser inom byggnaden begränsas i tillräcklig utsträckning för att konsekvenserna på grund av brand ska bli begränsade.
Byggnader med stort skyddsbehov ska i huvudsak vara utformade på ett sådant sätt att spridning av brand och brandgaser inom byggnaden begränsas under ett fullständigt brandförlopp inklusive avsvalningsfasen.
Syftet med kravet är att skydda mot brand- och brandgasspridning inom byggnaden bortanför det utrymme eller den del av byggnaden där branden uppkommit. Detta krävs för att medge tillräcklig tid för utrymning, för att räddningsinsatser ska kunna genomföras samt så att konsekvenserna i övrigt på grund av brand begränsas.
Funktionskravet ställer krav på att begränsa brand- och brandgasspridningen mellan olika delar av byggnaden, till exempel mellan olika verksamheter och mellan olika utrymmen. Med spridning av brand och brandgaser inom byggnad avses även sådan brandspridning som sker via byggnadens utsida men inom samma byggnad, till exempel från en lägre belägen del till en högre belägen del eller liknande.
För byggnader med stort skyddsbehov ska spridning av brand och brandgaser begränsas inom byggnaden eller inom en brandcell under ett fullständigt brandförlopp inklusive avsvalningsfasen så att konsekvenserna på grund av brand inte blir oacceptabelt stora.
För vissa delar inom byggnaden kan det dock vara acceptabelt att spridning av brand och brandgaser begränsas endast för en del av ett brandförlopp trots att byggnaden i sig har ett stort skyddsbehov.
Skydd mot omfattande brandspridning
4 §
Byggnader ska vara utformade så att omfattande brandspridning inom byggnaden begränsas i tillräcklig utsträckning för att konsekvenserna på grund av brand ska bli begränsade.
Syftet med kravet är att begränsa omfattande bränder i byggnader.
En omfattande brand i en byggnad kan innebära en påtaglig omgivningspåverkan och vara mycket svår att hantera för räddningstjänsten. En sådan brand kan ta lång tid att hantera och ta stora räddningsresurser i anspråk av samhället.
En omfattande brand kan även innebära avsevärd, negativ påverkan på flertalet nyttjanderättshavare av bostäder eller verksamheter i en byggnad utöver den del av byggnaden där branden ursprungligen uppstod.
Robusthet
6 §
Kraven i 1–5 §§ ska uppfyllas genom något av följande alternativ:
- 1. Utformning enligt de preciserade krav som framgår av 7–50 §§ om de är tillämpliga.
- 2. Utformning verifierad genom analytisk dimensionering.
Första stycket 1 får endast tillämpas för verksamhetsklass 1–5 och byggnadsklass 1–3.
Syftet med kravet är att säkerställa att brandskyddet utformas på ett robust sätt så att inte en enskild händelse kan slå ut stora delar av byggnadens brandskydd samt att avsedda brandtekniska system initieras i rätt skede av brandförloppet.
Verifiering av funktionskraven
7 §
Tekniska system som är av betydelse för skyddet mot utveckling och spridning av brand och brandgaser ska ha skydd mot strömbortfall på grund av brand så att avsedd funktion kan upprätthållas.
Kommunikationssystem och styrningar av brandtekniska installationer ska ha skydd mot felfunktion på grund av brand till dess att avsedd funktion har uppnåtts.
Att funktionskraven i tredje kapitlet är uppfyllda kan verifieras på två sätt. Antingen genom att tillämpa de preciserade kraven i den mån de är tillämpliga, eller genom en funktionsbaserad utformning som verifieras genom analytisk dimensionering. Du kan läsa mer om relationen mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Allmänt om reglerna om säkerhet i händelse av brand. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Allmänt om reglerna om säkerhet i händelse av brand
De preciserade kraven
Nedan finns länkar till vägledningar om de preciserade kraven som hör till funktionskraven om skydd mot brandspridning inom byggnad.
Tillförlitlighet för skydd mot brandspridning inom byggnad
Tekniska system som är av betydelse för skyddet mot brand- och brandgasspridning inom byggnad ska ha tillräcklig robusthet. Det kan bland annat innebära att system som är beroende av strömförsörjning behöver utformas med skydd mot strömavbrott på grund av brand och att viktiga styrfunktioner fortsätter att fungera så länge det är väsentligt för brandskyddet. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Tillförlitlighet för skydd mot brandspridning inom byggnad.
Tillförlitlighet för skydd mot brandspridning inom byggnad
Allmänna krav på byggnadsdelars egenskaper
Byggnadsdelar ska ha sådana egenskaper att de inte bidrar till en snabb brandutveckling. Byggnadsdelar ska också vara utformade så att risken att de faller ner och skadar utrymmande personer eller räddningstjänstpersonal är begränsad. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Allmänna krav på byggnadsdelars egenskaper.
Allmänna krav på byggnadsdelars egenskaper
Krav på ytskikt vid brand
Egenskaperna hos ytskikten i ett utrymme påverkar hur snabbt övertändning sker i ett rum och hur snabbt det bildas stora mängder farliga brandgaser. Detta är väsentligt för bland annat möjligheten att utrymma. Särskilda krav ställs därför på byggprodukter som används som invändiga ytskikt på väggar, tak och golv i byggnader. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på ytskikt vid brand.
Krav på material i vissa installationer
Installationer kan under vissa förhållanden bidra till brand och brandgasspridning i en byggnad i mer än ringa omfattning. Det finns därför särskilda krav på vissa installationers brandtekniska egenskaper. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på material i vissa installationer.
Krav på material i vissa installationer
Krav på indelning i brandceller
Kraven på indelning i brandceller finns för att begränsa utveckling och spridning av brand och brandgaser inom en byggnad. Förutom att begränsa brandens storlek underlättas därmed även utrymning av byggnaden och möjligheten att utföra räddningsinsatser. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på indelning i brandceller.
Krav på indelning i brandceller
Skydd mot omfattande brandspridning
Kraven på skydd mot omfattande brandspridning innebär att brandskyddet i stora byggnader ska utformas så att omfattande brandspridning begränsas och förutsättningar skapas för räddningstjänsten att hantera branden. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Skydd mot omfattande brandspridning.
Skydd mot omfattande brandspridning
Brandteknisk klass för brandcellsgränser
Vilka krav som ställs på brandcellsgränsers brandmotståndstid varierar beroende på byggnadsklass, typ av verksamhet och brandbelastningen i utrymmet. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Brandteknisk klass för brandcellsgränser.
Brandteknisk klass för brandcellsgränser
Brandavskiljningar
Krav på brandavskiljningar i ytterväggar, yttertak med mera ställs i vissa fall för att skydda mot brand- och brandgasspridning inom byggnader och för att skydda utrymmande. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på brandavskiljningar.
Brandsluss mot utrymmen med särskild brandrisk
Krav på brandsluss mellan vissa utrymmen med särskild brandrisk och vissa utrymningspassager handlar om att säkerställa utrymningssäkerheten i byggnader genom särskilt höga krav på skydd mot brand- och brandgasspridning till utrymningsvägar. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Brandsluss mot utrymmen med särskild brandrisk.
Brandsluss mot utrymmen med särskild brandrisk
Inomhusbrandposter i vissa industrier och lager
I verksamheter där en brand kan få ett snabbt brandförlopp och hög intensitet finns behov av att kunna göra ett snabbt ingripande. Därför ställs krav på inomhusbrandposter i vissa verksamheter. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Inomhusbrandposter i vissa industrier och lager.
Inomhusbrandposterr i vissa industerier och lager
Brandsäkra trapphus i höga byggnader
I höga byggnader krävs särskilt brandsäkra trapphus för att ge en tillräcklig robusthet för utrymningsvägar och tillträdesvägar. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Brandsäkra trapphus i höga byggnader.
Brandsäkra trapphus i höga byggnader
Sektionering av utrymningspassager
För att begränsa spridningen av brand och brandgaser inom utrymningspassager ställs i vissa situationer krav på brandcellsindelning inom utrymningspassager. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Sektionering av utrymningspassager.
Sektionering av utrymningspassager
Installationer i brandavskiljande konstruktioner
Byggnadsdelar och installationer i brandavskiljande konstruktioner ska utformas så att den brandavskiljande förmågan upprätthålls. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Installationer i brandavskiljande konstruktioner.
Installationer i brandavskiljande konstruktioner
Skydd mot brandspridning i dolda utrymmen
Kraven på åtgärder för skydd mot brandspridning i dolda utrymmen handlar om att begränsa brandspridningen inom hålrum i konstruktioner och liknande som är svåråtkomliga och där spridningen kan få stora konsekvenser. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Skydd mot brandspridning i dolda utrymmen.
Skydd mot brandspridning i dolda utrymmen
Skydd mot brandspridning i vindsutrymmen
Kraven på åtgärder för skydd mot brandspridning på vindar handlar om att begränsa risken för omfattande vindsbränder som är svåra för räddningstjänsten att släcka och där spridningen kan få stora konsekvenser. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Skydd mot brandspridning i vindsutrymmen.
Skydd mot brandspridning i vindsutrymmen
Skydd mot brandspridning via fasader
Kraven på begränsning av brandspridning via fasaden finns främst för att en brand som påverkar fasaden inte snabbt ska sprida sig uppåt till flera av byggnadens plan. Särskilt höga krav ställs därför på höga byggnader. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Skydd mot brandspridning via fasader.
Skydd mot brandspridning via fasader
Brandtekniska krav på taktäckning
Kraven på begränsning av brandspridning på taket finns för att en mindre brand på taket inte ska sprida sig över hela byggnadens tak. Taktäckningen ska därför vara av obrännbart material eller ha särskild brandteknisk klass. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Brandtekniska krav på taktäckning.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.