Brandsluss mot utrymmen med särskild brandrisk
Krav på brandsluss mellan vissa utrymmen med särskild brandrisk och vissa utrymningspassager handlar om att säkerställa utrymningssäkerheten i byggnader genom särskilt höga krav på skydd mot brand- och brandgasspridning till utrymningsvägar. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnad
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot brandspridning inom byggnad.
Skydd mot brandspridning inom byggnad
Kraven på brandsluss mellan utrymmen med särskild brandrisk och utrymningspassager utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i femte kapitlet Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Brandsluss till utrymmen med särskild brandrisk
För vissa utrymmen där det finns en särskild brandrisk krävs brandsluss mot utrymningspassager i byggnaden. Brandslussen krävs för att skapa ett ökat skydd mot brand- och brandgasspridning till utrymningspassagen.
38 §
Energilager med batterier med en kapacitet större än 20 kWh, storkök med särskild brandrisk, garage och andra utrymmen med förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand och där en brand kan få ett snabbt förlopp, som står i förbindelse med en invändig utrymningspassage som betjänar ett annat utrymme, ska vara utformade med brandsluss mot utrymningspassagen.
Trots första stycket får utformning utan brandsluss ske i följande fall:
- 1. Om personer inte vistas varaktigt i det anslutande utrymmet till utrymningspassagen.
- 2. Garage vars brandcell skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning.
- 3. Storkök med särskild brandrisk om brandrisken begränsas av ett automatiskt släcksystem.
Syftet med kravet är att minska sannolikheten för att utrymningssäkerheten påverkas i andra delar av en byggnad om ett utrymme med förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand och där en brand kan få ett snabbt förlopp ansluter till en gemensam utrymningsväg i byggnaden.
Följande utrymmen får endast genom en brandsluss stå i förbindelse med en invändig utrymningspassage som också betjänar andra utrymmen:
- Energilager med batterier som har en kapacitet som är större än 20 kWh.
- Storkök med särskild brandrisk.
- Vissa garage.
- Andra utrymmen med förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand och där en brand kan få ett snabbt brandförlopp.
Brandsluss krävs bara om utrymningspassagen betjänar andra utrymmen i byggnaden. Det innebär att det inte krävs någon brandsluss mot en utrymningspassage som enbart betjänar utrymmet som innebär en särskild brandrisk.
Det behövs inte heller någon brandsluss mot utrymningspassager som, utöver utrymmet som innebär en särskild brandrisk, enbart betjänar utrymmen där personer inte vistas varaktigt.
Vilka krav som gäller för en brandsluss beskrivs på sidan Brandsluss.
Utformningar där risken för påverkan på den gemensamma utrymningsvägen i stället begränsas av till exempel ett flertal brandcellsgränser i stället för en brandsluss behöver verifieras med analytisk dimensionering.
Nedan beskrivs de olika utrymmena som utlöser kravet på brandsluss mer ingående.
Energilager
Brandsluss krävs om ett utrymme för energilagring med batterier med en kapacitet större än 20 kWh står i förbindelse med en utrymningspassage som betjänar andra delar av byggnaden där personer vistas varaktigt.
Kravet är utformat utifrån de risker som är förknippade med energilagring i form av litiumjonbatterier. Andra typer av batterier kan innebära en lägre brandrisk, vilket kan göra det möjligt att ansluta utrymmet mot utrymningspassage utan någon brandsluss. En sådan utformning behöver verifieras genom analytisk dimensionering.
Gränsen om 20 kWh avser den sammanlagda kapaciteten i utrymmet med energilagret, inte kapaciteten hos varje enskilt batteri.
För energilager som skyddas av automatiskt släcksystem finns inget undantag från kravet på brandsluss mot en invändig utrymningspassage som betjänar ett annat utrymme. Bakgrunden till detta är att ett sådant system inte med säkerhet kan antas begränsa den risk som ett energilager med batterier innebär. En eventuell utformning där utrymmet ansluter mot utrymningspassage utan mellanliggande brandsluss, med hänsyn till att utrymmet skyddas av ett släcksystem, behöver verifieras genom analytisk dimensionering.
Storkök
Brandsluss krävs om ett storkök med särskild brandrisk står i förbindelse med en utrymningspassage som betjänar andra delar av byggnaden där personer vistas varaktigt.
Storkök med särskild brandrisk avser ett storkök där användningen av köket innefattar särskilda riskkällor. Exempel på särskilda riskkällor är fritöser, stekytor, kolgrillar, wokar och liknande där fett hettas upp till höga temperaturer.
För storkök finns ett undantag där ett automatiskt släcksystem kan ersätta kravet på brandsluss. Det måste då vara ett släcksystem som är särskilt anpassat för att begränsa och släcka en brand i de aktuella riskkällorna i storköket.
Garage
Brandsluss krävs om ett garage står i förbindelse med en utrymningspassage som betjänar andra delar av byggnaden där personer vistas varaktigt. Kravet gäller oavsett storlek på garaget. Kravet gäller enbart mot utrymningspassage och inte för till exempel fall där ett garage i ett småhus står i förbindelse med bostaden i övrigt.
För garage finns ett undantag där automatisk vattensprinkleranläggning kan ersätta kravet på brandsluss. Innebörden av automatisk vattensprinkleranläggning beskrivs på sidan Utformning av automatiska släcksystem.
Utformning av automatiska släcksystem
Andra utrymmen med särskild brandrisk
Brandsluss krävs också för andra utrymmen med förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand och där en brand kan få ett snabbt brandförlopp, om utrymmet står i förbindelse med en utrymningspassage som betjänar andra delar av byggnaden där personer vistas varaktigt.
Utöver utrymmena i punktlistan med krav på brandsluss, omfattas även andra utrymmen av kravet om utrymmet uppfyller följande två kriterier:
- Användningen av utrymmet innebär en förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand.
- En brand i utrymmet kan få ett snabbt brandförlopp.
Om ett specifikt utrymme i en byggnad omfattas eller inte behöver bedömas i varje enskilt fall mot de två kriterierna ovan.
Exempel på utrymmen som i vissa fall kan innebära förhöjd sannolikhet för uppkomst av brand och där en brand kan få ett snabbt brandförlopp är:
- Pannrum.
- Lokaler för heta arbeten.
- Större avfallsrum.
- Utrymmen för industriell produktion och liknande.
Beroende på typ av användning kan det vara möjligt att begränsa risken med ett automatiskt släcksystem i stället för en utformning med brandsluss. En sådan utformning behöver verifieras genom analytisk dimensionering.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.